Just nu skickas de orangea kuverten runt i landet med uppgifter om kommande pensioner. Vad som dock saknas är information om hur pensionsfondernas pengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och bidrar till miljöförstöring i Latinamerika.

Hör Annelie Andersson från Latinamerikagrupperna om ett problematiskt system som få har insyn i. Hör också Kathleen McCaughey från Amnesty International om varför FN kritisterar Sverige. Programledare Lari Honkanen.

(OBS kom ihåg att agera: http://www.schysstapensioner.nu/ta-stallning/)

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Podd

La implementación de los acuerdos de paz en Colombia

Cómo marcha la implementación de los acuerdos de paz con las Farc en Colombia? En este capitulo vamos a escuchar a las analíses de tres colombianos viviendo en Suecia, Hernán Quintero, Andrés Gómez y Claudia Polo.

· Podd
Lotten Collin gästar Latinamerikapodden

Latinamerikapodden möter Lotten Collin

Hur är det egentligen att jobba som Latinamerikakorrespondent? Hör Sveriges Radios Lotten Collin om en korres vardag, om hur hon hamnade där hon är idag och hur hon ser på sitt uppdrag.

· Podd

Latinamerikapodden möter Tigran Feiler

I det här avsnittet lär vi känna frilansjournalisten Tigran Feiler, som bevakar Latinamerika åt Sveriges Television. Hör om vad som fick honom intresserad av världsdelen.

· Podd

Om Marlingruvan i Guatemala

Urfolken i San Marcos hade sagt nej till Marlingruvan redan från början. Ändå etablerades den och Svenska AP-fonderna har investerat hundratals miljoner av svenska pensionspengar i Gold Corp, företaget som äger gruvan. Hör Aron Lindblom från Diakonia om den kontroversiella Marlingruvan i Guatemala. Av Lari Honkanen. http://www.latinamerikagrupperna.se/wp-content/uploads/2017/04/latinamerikapodden_om_marlingruvan.mp3Podcast: Play in new window | Download

· Podd
Latinamerikapodden, Oscar Barajas, Lari Honkanen, Imanol Rubio, Rodolfo Magne, Bosse Johansson

Om högerns återtåg

Varför blåser det högervindar över Latinamerika? Är det vänstern som förvaltat makten dåligt? Eller är det högern som lyckats förnya sig? Eller handlar det bara om låga råvarupriser? Och vad innebär den nya politiska konjunkturen för de sociala rörelserna?

· Podd
Lari Honkanen, Claudia Polo och Magnus Linton samtalar om fredsavtalet och den kommande folkomröstning i Colombia.

Colombia och fredsavtalet med Farc-gerillan

Efter över 50 år av väpnad konflikt mellan Farc-gerillan och den Colombianska staten hålls en folkomröstning om fredsavtalet. Vad står på spel? Vad händer om det blir nej och vilka krafter är emot fredsavtalet? Och hur ska man bli av med kokain-industrin som gött konflikten?

· Podd
Max da Rocha, Lena Zetterström Lisa Persson i Latinamerikapodden

Om krisen i Brasilien

Varför tvingas president Dilma Rousseff bort från makten? Och hur kommer de sociala folkrörelserna att påverkas av den nya regeringens politik? Det diskuterar Max da Rocha och Lena Zetterström tillsammans med Lisa Persson i Latinamerikapodden.

· Podd
Carmen Blanco och Rodolfo Magne samtalar med Lari Honkanen om avkolonialisering i Latinamerikapodden.

Vad innebär avkolonisering?

Latinamerika avkoloniserades formellt på 1800-talet, men den mentala och kulturella avkoloniseringen pågår idag. Vad krävs för att Latinamerika ska kunna frigöra sig från sina koloniala strukturer och tankegods? Hör Carmen Blanco och Rodolfo Magne.

· Podd