Knappt hade öppningsceremonin, la mística, startat förrän gåshuden var ett faktum och mitt bröst fylldes av ett känslosvall. När jag såg mig omkring i den stora salen kunde jag iaktta småbrukare, urfolk, lantarbetare och rättighetsförsvarare från världens alla kontinenter. Många med tårar i ögonen. Känslouttryck som vittnade om den ihärdiga kamp dessa personer för och som på vissa platser innebär att deras liv riskeras. Nu var vi samlade för att under en veckas tid utbyta information och idéer, fira det som uppnåtts hittills och hämta kraft att ta med tillbaka till lokala samhällen och organisationer.

I veckan avslutade La Via Campesina – den globala rörelsen för småbrukare, urfolk och lantarbetare – sin sjunde internationella konferens som denna gång hölls i Baskien. 500 delegater från 72 länder deltog för att representera de 200 miljoner människor som ingår i detta globala nätverk.  Intresset för konferensen var denna gång för stort för att kunnat ta emot alla som anmält intresse att arbeta som volontärer eller delta som observatörer från allierade organisationer.

La Via Campesina bildades 1993 för att ena dem som inte hade någon röst i förmodat demokratiska arenor och i samhällsdebatt på såväl nationell som internationell nivå. Syftet var att bli protagonister där frågor om jordbruk och landsbygd diskuteras. En av grundarna för rörelsen berättade i inledningen av konferensen att de i början hade arbetat på ett mycket intuitivt sätt, men att de hade klart för sig att det var nödvändigt att skapa sin egen organisation för att kämpa mot nyliberalismen.  Konsekvenserna av nyliberal politik hade visat sig vara förödande världen över för en stor del av den rurala befolkningen. Ett globalt systemfel.

Att intresset var så stort i Europa för konferensen säger mycket. En av anledningarna, som också speglades i många samtal, är den situation som vi i Europa står inför idag och som kan beskrivas som en kris. Demokratin urholkas till förmån för privata ekonomiska intressen och vi förlorar undan för undan de rättigheter våra föregångare kämpat så för att uppnå. Samtidigt läggs det var tredje minut ner ett jordbruk i Europa. Inspirerade av La Via Campesinas kapacitet att se den stora bilden och kunna se och agera inför globala maktstrukturer har den europeiska grenen av rörelsen (där också den svenska organisationen NOrdBruk ingår) idag ett växande arbete för att kunna vända denna förödande trend. Till detta arbete har också många rättighets- och miljökämpar från städerna anslutit sig för att verka för samhällsförändring. Latinamerikagrupperna är en del av detta lokala, nationella och internationella arbete – kampen för matsuveränitet.   

Arbetet för matsuveränitet som La Via Campesina går i bräschen för är i allra högsta grad ett internationellt arbete där solidaritet är en ledstjärna. Värden som demokrati, rättigheter och solidaritet ligger djupt ingjutna i rörelsens fundament. Därför har det varit frustrerande för oss som arbetar för matsuveränitet att på ett oprecist sätt ibland blir utpekade som nationalister eller protektionister när vi kritiserar frihandelsavtal och vill främja lokalt jordbruk.

Konferensen i Baskien var en storslagen uppvisning av internationalistisk och solidarisk anda, och handling. Men mer solidariska handlingar behövs. Detta var ett tydligt budskap från världens alla hörn. Lika genljudande var rösterna som presenterar lösningar på dagens många kriser. Och budskapet från konferensen är tydligt och inkluderar hela mänskligheten: “Vi föder våra folk och vi skapar rörelse för att förändra världen!”

Efter marschen genom Bilbaos centrum som avslutade konferensen var det många trötta delegater som pustade ut i skuggan efter många intensiva dagar. Men kraften som finns i rörelsen gör att de kommer att orka fortsätta, och i tilltagande styrka. Och vi som allierade till denna rörelse har mycket att lära och inspireras av. Om några få eldsjälar med stark intuition kunde sätta igång denna globala rörelse så kan vi helt säkert bidra med vår kreativitet och glöd för att arbeta tillsammans med dem för grundläggande värden i en rättvis och demokratisk värld.

Text: Karin Ericsson, påverkans- och kampanjansansvarig
Foto: La Via Campesinas kommunikationsteam

 

Läs mer om konferensen och La Via Campesinas analyser och förslag för systemförändring:

Deklarationen från La Via Campesinas VII internationella konferens (engelska, spanska och franska)

Deklarationen från La Via Campesinas V stormöte (engelska, spanska och franska)

Deklarationen från ungdomarnas IV stormöte (engelska, spanska och franska)

Radioinslag från konferensen av Radio Mundo Real (spanska och engelska)

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter

Protesterna i Ecuador – en kritik mot den rådande nyliberala utvecklingsmodellen

Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.

· Nyheter

“Vi kommer fortsätta försvara våra rättigheter oavsett hur mycket vi åtalas, förföljs eller fängslas på olagliga grunder”

I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.

· Nyheter