2017-09-27 18:00 till 20:00 ETC Bokcafé, St. Paulsgatan 14, Stockholm

Latinamerikagrupperna och ETC bokcafé introducerar första delen i höstens serie “Samtal för systemförändring” med ett panelsamtal om det globala matsystemet. Samtalet kommer att direktsändas via Facebook där du har möjlighet att ställa frågor live i kommentarsfältet.

Som konsument måste du idag leta dig fram i matbutiken för att hitta livsmedel som framställts utan jordbruksgifter. Hur kommer det sig att mat med kemikalier fortfarande är normen? Välkommen till ett samtal om dagens globala livsmedelssystem.

De skadliga effekterna av dagens storskaliga industriella jordbruksmodell är utbredda. Konsekvenserna betalas av småskaliga producenter, urfolk och konsumenter – såväl i syd som här i Europa. Detta trots att rätten till lämplig mat är en mänsklig rättighet.

Varför fortsätter vi att se ödesdigra konsekvenser för människor och miljö genom hela produktions- och distributionskedjan? Är den ökande ekologiska matkonsumtionen vi ser i Sverige idag ett tecken på en genomgripande förändring av den storskaliga industriella produktionen? På vilket sätt kan vi i Sverige ta vårt ansvar som medborgare, konsumenter, importörer och investerare för en hållbar miljö och alla människors rätt till ett liv utan gifter?

Kom och lyssna och samtala med människor som synliggör orättvisa och ohållbara samhällsstrukturer – och som samtidigt lyfter fram alternativa vägval och visioner som finns för en bättre värld, såväl lokalt som globalt. Ett annat ekonomiskt, politiskt och socialt system är möjligt!

Paneldeltagare:

Gunnar Rundgren, författare och jordbruksexpert, aktuell med boken “Den stora ätstörningen- maten, makten, miljön”

Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen

Catarina Antikainen, geovetare och fallansvarig på FIAN-Sverige

Samtalet modereras av Francisco Contreras, Latinamerikagrupperna

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin KALENDARIUM
Regnskog Costa Rica. Foto Flickr Creative Commons

Föredrag: Olof Wessberg mördades för sin kamp att rädda Costa Ricas regnskogar

Olof och hans fru Karen flyttade till Costa Rica 1954 och slog sig ner i en hydda inne i regnskogen för att leva nära djuren och naturen. Men paradiset var inget paradis. Runt om skövlades landets regnskogar. Därför blev Olof regnskogsaktivist.

· KALENDARIUM
Katy Betancourt, ansvarig för kvinnofrågor inom urfolksnätverket Conaie i Ecuador, går med urfolkens flagga vid en demonstration under den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Foto Hanna Rissler.

Manifestation: Stå upp för naturens försvarare!

Den 7 oktober samlas vi i en gemensam manifestation och hyllning för alla de, såväl historiskt som i nutid, som försvarat och försvarar naturens och mänskliga rättigheter!

· KALENDARIUM
Latinamerikagruppernas aktivister demonstrerar under March Against Monsanto. Foto: Oscar Barajas.

Välkommen på aktivistträff

Helgen 7-8 oktober är det äntligen dags för årets andra aktivistträff!

· KALENDARIUM, Föreningsnytt

Panoramica 2017 – Stockholms Latinamerikanska Filmfestival

PANORAMICA Stockholms latinamerikanska filmfestival är tillbaka under fyra dagar i slutet av september med sin största upplaga någonsin!

· KALENDARIUM