2017-10-12 18:00 Världsbiblioteket i Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 , Stockholm

Tommy Åsberg berättar om den svenske regnskogsräddaren Olof Wessberg. Olof och hans fru Karen flyttade till Costa Rica 1954 och slog sig ner i en hydda inne i regnskogen för att leva nära djuren och naturen. Men paradiset var inget paradis. Runt om skövlades landets regnskogar. Därför blev Olof regnskogsaktivist och gjorde 23 resor till huvudstaden för att försöka övertala regeringen att skydda sina skogar. Själva lyckades paret tigga ihop pengar så de kunde köpa Cabo Blanco, den södra delen av Nicoya-halvön. Området skänktes till regeringen och blev landets första nationalpark.

Olof Wessberg fortsatte att försöka skydda den unika Osa-halvön men blev mördad 1975 under en resa dit. Samma år blev Osa-halvön nationalpark och i dag är Costa Rica det land som har flest nationalparker i Centralamerika.

Läraren Tommy Åsberg har följ Olof och Karens i spåren och skapat föreningen Cabo Blancos vänner. Under drygt 25 år har föreningen ordnat miljöutbildningar för elever i 15 skolor i Costa Rica och arrangerat otaliga resor med svenska ungdomar och vuxna för att lära känna Costa Ricas regnskogar.

NÄR: 12 oktober. 18:00 mingel med möjlighet att köpa vin, kaffe och smörgås. Klockan 19.00 startar föredraget.

VAR: Världsbiblioteket i Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 på Södermalm. Buss 2 från Slussen eller Medborgarplatsen, eller ta buss 57 eller 66, åk mot Sofia.

Arrangör: Föreningen Libros i samarbete med Världsbiblioteket

Stöd Libros verksamhet i Centralamerika: pg 35 22 56-2. Bli medlem för 200 kr/å

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin KALENDARIUM

Samtal: När Boliden ställs till svars för miljöbrott i Chile

Rodrigo Pino Vargas, antropolog och vittne i rättegången mot Boliden som pågår i Skellefteå, berättar om fallet och om kampen för att ställa storbolaget till svars för brott mot mänskliga rättigheter och miljö i Chile.

· KALENDARIUM

Fem-fest i Gottsunda!

Välkommen till en heldagsfestival som lämnar space åt dig som inte brukar få det och för dig som är less på att politik och feminism är exkluderande och tråkigt. Fem-festen bjuder på konsert, skådespel, samtal, workshops, politik, känslor och massor med gemenskap! Festivalen arrangeras av ABF och Färnebo folkhögskola.

· KALENDARIUM

Seminarium: Liv utan gift – berättelser från Brasilien

Latinamerikagrupperna deltar under Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping med två miniseminarier om mat, mark och rätten att leva utan gift.

· KALENDARIUM

Filmfestival: Latinamerika i Fokus – Lund

Snart drar film- och kulturfestivalen LATINAMERIKA I FOKUS igång igen! Och i år fyller festivalen 15 år! Detta kommer att firas med nya filmer från Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Kuba, Mexiko och Uruguay.

· KALENDARIUM

Filmfestival: Latinamerika i fokus – Malmö

Måndag 23 oktober startar film- och kulturfestivalen LATINAMERIKA I FOKUS i Malmö.

· KALENDARIUM

Juan Carlos Piñeyro läser ur sin senaste diktsamling

Juan Carlos Piñeyro har gett ut åtta diktsamlingar, varav fyra i tvåspråkiga upplagor samt varit redaktör för Studia neophilologica och poesitidskrifter Hoy y Aquí och Exilien.

· KALENDARIUM