2017-10-07 13:00 till 14:00 Meddelas inom kort

Stå upp för naturens försvarare! Naturens rättigheter och mänskliga rättigheter hör ihop!

MANIFESTATION: Den 7 oktober samlas vi i en gemensam manifestation och hyllning för alla de, såväl historiskt som i nutid, som försvarat och försvarar naturens och mänskliga rättigheter!

Vi gör det för att vi vet att det hänger ihop. Klimatförändringarna håller redan på att förändra världen som vi känner den. Ohållbar exploatering av olja, mineraler och storskaliga jordbruk skövlar skogar, förgiftar marken vi har att leva av och hotar den biologiska mångfalden. Samtidigt hotas naturens försvarare. 2016 mördades 200 miljöaktivister. Urfolk som kräver rätten till land och gör motstånd mot miljöexploatering är en särskilt utsatt grupp. Runt om i världen utsätts de som försvarar naturen för våld, hot, kriminalisering och mord, på grund av att de utmanar politiska och ekonomiska intressen. Dessa hjältar som står i främsta ledet att försvara miljön behöver vårt stöd och solidaritet. Denna dag vill vi uppmärksamma dem tillsammans med dig!

HUR? Vi skapar en gemensam installation för att hedra de naturförsvarare och hjältar vi inspireras av. De som fått sätta livet till, de historiska personer vars kamp vi minns eller någon som för kampen idag – var som helst i världen. Installationen kommer utgöras av bilder på alla dessa naturförsvarare. Tillsammans bygger vi upp ett stark bild av den historia vi inte får glömma och den framtid vi vill skapa. Vem vill du uppmärksamma?

Det finns många sätt du kan delta på:
– Dyk helt enkelt upp och visa ditt stöd – det spelar roll att vi är många! Se installationen ta form, lyssna på tal och inspireras! Ta med banderoller eller skyltar med budskap om du vill och kan!
– Bidra i installationen! Ta med en eller flera bilder på den eller de naturförsvarare som du vill uppmärksamma. Du kan skriva ut en bild från datorn eller om du hellre vill det, måla en bild av personen själv. Skriv gärna lite kort på bilden vem det är och personens historia.
– Vill din förening stå bakom manifestationen och få talartid? Vill du bidra med musik eller annat kulturellt inslag? Mejla buenvivir@latinamerikagrup perna.se. Talare m.m. meddelas allt eftersom anmälningar kommer in och vi satt ett program.

Bakgrund:
Den 12 oktober är det 525 år sedan som européerna landsteg i Latinamerika och började exploatera den ”nyfunna” kontinenten och de människor som bodde där. Kolonialismen tog fart. Européerna exploaterade de naturresurser de kom åt och byggde sitt välstånd på ohämmad utvinning av naturens rikedomar och på dessa människors bekostnad. Urfolken kämpade för att behålla sin mark, sin kultur och värdighet men ett folkmord begicks när majoriteten av folket dog – genom sjukdomar, slavarbete och mord.

Ända sedan dess – i 525 år – har urfolken fört en kamp mot kolonialism, rasism, förtryck och exploatering av såväl människor som natur. För historien repeterar sig om och om igen – utvinningsindustrin skördar offer än idag, rikedomarna fortsätter försvinna ner i andra aktörers fickor samtidigt som naturen och klimatet hotas. På många håll är det fortfarande urfolken som står i främsta ledet i försvar för naturen. I Latinamerika har man med denna bakgrund utnämnt 12 oktober till urfolkens kampdag. I år är det 525 år sedan kampen började. Det är för att uppmärksamma denna kamp Latinamerikagrupperna kallar till denna manifestation. Det bästa vi kan göra för att hedra alla de som dött, fått utstå våld och förföljelse – på alla kontinenter – är att vi själva också leder kampen framåt. Försvaret av naturens rättigheter är inte bara en kamp för urfolken. Det är en kamp för dig, och mig, för dina barn och kommande generationer.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin KALENDARIUM
Regnskog Costa Rica. Foto Flickr Creative Commons

Föredrag: Olof Wessberg mördades för sin kamp att rädda Costa Ricas regnskogar

Olof och hans fru Karen flyttade till Costa Rica 1954 och slog sig ner i en hydda inne i regnskogen för att leva nära djuren och naturen. Men paradiset var inget paradis. Runt om skövlades landets regnskogar. Därför blev Olof regnskogsaktivist.

· KALENDARIUM
Latinamerikagruppernas aktivister demonstrerar under March Against Monsanto. Foto: Oscar Barajas.

Välkommen på aktivistträff

Helgen 7-8 oktober är det äntligen dags för årets andra aktivistträff!

· KALENDARIUM, Föreningsnytt

Ekologisk revolution eller falska lösningar?

De skadliga effekterna av dagens storskaliga industriella jordbruksmodell är utbredda. Konsekvenserna betalas av småskaliga producenter, urfolk och konsumenter – såväl i det globala syd som här i Europa. Detta trots att rätten till lämplig mat är en mänsklig rättighet. Välkommen till ett samtal om dagens globala livsmedelssystem.

· KALENDARIUM

Panoramica 2017 – Stockholms Latinamerikanska Filmfestival

PANORAMICA Stockholms latinamerikanska filmfestival är tillbaka under fyra dagar i slutet av september med sin största upplaga någonsin!

· KALENDARIUM