Den 7 oktober samlades ett 30-tal aktivister på medborgarplatsen i Stockholm för att visa solidaritet med världens miljöaktivister. Läs Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svenssons tal från manifestationen.

Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson håller tal på en manifestation på medborgarplatsen den 12 oktober 2017. Foto: Lovisa Prage

Den 12 oktober 1495 säger historieböckerna att Columbus satte sin fot i Amerika för första gången. För mig har detta datum alltid varit väldigt märkligt.

Jag föddes och är uppvuxen i Nicaragua. När jag var liten “firades” den 12:e oktober i offentliga miljöer. Vi skulle vara tacksamma för att den vita, kristna mannen hade kommit till Latinamerika för att civilisera oss.

– Halleluja, vi har blivit räddade!

Jag är förhållandevis ung och det jag berättar om hände inte för så länge sedan. Jag växte som tur var upp med revolutionära föräldrar med andra värderingar, så jag slapp förledas in i denna historieskrivning. Tyvärr hade de flesta i min generation inte samma tur. Jag tänker på alla generationer som uppfostrats utifrån detta koloniala tankesätt och på hur urfolk som sedan dess gjort motstånd mot denna historieskrivning förtrycks, torteras och mördas.

Vi i Latinamerikagrupperna ser en extremt polariserad värld där människors framtid allt mer styrs av stora företag. Vi ser en intensifierad överanvändning av jordens naturresurser som gynnar en liten elit. Vi ser nationella och internationella rättssystem som används mot det egna folket. Vi ser en hegemonisk konsumtionsbaserad ideologi som förlänger avståndet mellan människor och natur. Vi ser ett postkolonialt samhälle som styrs utifrån snäva normer om sexualitet, funktionalitet, kön, genus, tro, etnicitet, ålder och klass.

Men, vi ser också en lång historia av starka, kreativa, beslutsamma folkrörelser som aldrig gett upp. Idag, vill vi uppmärksamma alla generationer av urfolk som kämpat för en värld som är bredare än den europeiska modellen, och äntligen har fler och fler börjat lyssna. De uppmanar oss att tänka, leva och känna utanför den trånga världsbilden och livsstilen vi haft hittills. De vill att vi tillsammans bygger upp en ny berättelse som utgår ifrån mångfald, respekt, rättvisa och solidaritet med och för allt levande. De påminner de oss att vi är ett med naturen; att vi människor inte är planens överordnade.

För att urfolks rättigheter ska kunna garanteras, naturen respekteras och ett kärleksfullt samhälle upprätthållas, behöver vi som känner orättvisorna bubbla i våra ådror komma samman.

I Sverige har vi en lång väg att gå för att göra upp med den koloniala historien. Vi i Latinamerikagrupperna kräver att den svenska staten skriver på konventionen för urfolks rättigheter (ILO169) och att samernas territorium, kultur och livsstil respekteras. Samtidigt, kräver vi att regeringen aktivt engagerar sig i arbetet för ett internationellt bindande regelverk som fastställer företagets juridiska ansvar och motverkar deras straffrihet.

Vi har ett gemensamt ansvar för denna Jord och för de som försvarar den. Tack.

Itza Orozco Svensson, ordförande Latinamerikagrupperna

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Krönika

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Krönika

En Pandemi som blottar en hel kontinent

Gästkrönika av David Gutierrez Arvidsson, M.A. i Diplomati och Internationella Relationer med inriktning inom Latinamerikastudier och Återuppbyggnad av städer efter konflikter från Seton Hall University, USA.

· Krönika

Livet går vidare i Colombia

Universitetslektorn Maria Deldén gästskriver om Colombia och fredsavtalet som alltjämt har en central plats i landets politik och på befolkningens läppar.

· Krönika

Vårt motstånd ska inte förminskas

Det har i vanlig ordning varit ett tufft år för kvinnor världen över. Jag kommer alltid minnas när mina sociala medier-flöden fylldes av mina vänners vittnesmål av att ha upplevt sexuella trakasserier och våld, hur vi skrollade oss igenom dagarna, fylldes av ilska och systerskap, av bottenlös sorg och brinnande kamplust om vartannat.

· Krönika

Tillsammans skapar vi den framtid vi behöver

Evelina Sartori Valck och Linn O’Connell skriver om sin tid på de Jordlösa rörelses (MST) skola Florestan Fernandes i Brasilien.

· Krönika
La Via Campesinas slutmarsch i Bilbao i juli 2017. Foto La Via Campesina

Rörelsen som växer för att förändra världen

I veckan avslutade La Via Campesina – den globala rörelsen för småbrukare, urfolk och lantarbetare – sin sjunde internationella konferens som denna gång hölls i Baskien. 500 delegater från 72 länder deltog för att representera de 200 miljoner människor som ingår i detta globala nätverk.

· Krönika
Foto: Sori Lundqvist

En kommunikatörs bokslut

Efter sex år på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm fick vår kommunikatör Sori Lundqvist möjligheten att under ett års tid arbeta på kontoret i Ecuador. Nu är året snart över och i denna krönika gör hon ett symboliskt bokslut.

· Krönika

Internationell solidaritet stärker kampen

Latinamerikagruppernas verksamhetsledare Markus Malm och programhandläggare Marlene Sosa Mercado befinner sig i Colombia under första maj för att delta i småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesinas kongress med representanter från hela Latinamerika.

· Krönika

”Att lära mig om deras kamp är något av det största jag varit med om”

Efter fem månader i Colombia reser jag tillbaka till Sverige med en ryggsäck fylld av nya upplevelser, kunskaper och relationer. Jag har varit där som praktikant hos organisationen Coordinador Nacional Agrario (CNA), som är en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Colombia.

· Krönika

I sojafälten: ”Doften av gift är stark och väldigt obehaglig”

Jag har nu varit nästan tre månader i byn Limoy II i Alto Paraná i östra Paraguay, i gränslandet till Brasilien. För att komma till byn från närmaste motorväg måste man åka ca 25 minuter genom det så kallade ”Mar de Soja”, ett hav av enbart genmodifierad soja – den enda sortens hav det kustlösa landet Paraguay har att erbjuda.

· Krönika