Den 7 oktober samlades ett 30-tal aktivister på medborgarplatsen i Stockholm för att visa solidaritet med världens miljöaktivister. Läs Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svenssons tal från manifestationen.

Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson håller tal på en manifestation på medborgarplatsen den 12 oktober 2017. Foto: Lovisa Prage

Den 12 oktober 1495 säger historieböckerna att Columbus satte sin fot i Amerika för första gången. För mig har detta datum alltid varit väldigt märkligt.

Jag föddes och är uppvuxen i Nicaragua. När jag var liten “firades” den 12:e oktober i offentliga miljöer. Vi skulle vara tacksamma för att den vita, kristna mannen hade kommit till Latinamerika för att civilisera oss.

– Halleluja, vi har blivit räddade!

Jag är förhållandevis ung och det jag berättar om hände inte för så länge sedan. Jag växte som tur var upp med revolutionära föräldrar med andra värderingar, så jag slapp förledas in i denna historieskrivning. Tyvärr hade de flesta i min generation inte samma tur. Jag tänker på alla generationer som uppfostrats utifrån detta koloniala tankesätt och på hur urfolk som sedan dess gjort motstånd mot denna historieskrivning förtrycks, torteras och mördas.

Vi i Latinamerikagrupperna ser en extremt polariserad värld där människors framtid allt mer styrs av stora företag. Vi ser en intensifierad överanvändning av jordens naturresurser som gynnar en liten elit. Vi ser nationella och internationella rättssystem som används mot det egna folket. Vi ser en hegemonisk konsumtionsbaserad ideologi som förlänger avståndet mellan människor och natur. Vi ser ett postkolonialt samhälle som styrs utifrån snäva normer om sexualitet, funktionalitet, kön, genus, tro, etnicitet, ålder och klass.

Men, vi ser också en lång historia av starka, kreativa, beslutsamma folkrörelser som aldrig gett upp. Idag, vill vi uppmärksamma alla generationer av urfolk som kämpat för en värld som är bredare än den europeiska modellen, och äntligen har fler och fler börjat lyssna. De uppmanar oss att tänka, leva och känna utanför den trånga världsbilden och livsstilen vi haft hittills. De vill att vi tillsammans bygger upp en ny berättelse som utgår ifrån mångfald, respekt, rättvisa och solidaritet med och för allt levande. De påminner de oss att vi är ett med naturen; att vi människor inte är planens överordnade.

För att urfolks rättigheter ska kunna garanteras, naturen respekteras och ett kärleksfullt samhälle upprätthållas, behöver vi som känner orättvisorna bubbla i våra ådror komma samman.

I Sverige har vi en lång väg att gå för att göra upp med den koloniala historien. Vi i Latinamerikagrupperna kräver att den svenska staten skriver på konventionen för urfolks rättigheter (ILO169) och att samernas territorium, kultur och livsstil respekteras. Samtidigt, kräver vi att regeringen aktivt engagerar sig i arbetet för ett internationellt bindande regelverk som fastställer företagets juridiska ansvar och motverkar deras straffrihet.

Vi har ett gemensamt ansvar för denna Jord och för de som försvarar den. Tack.

Itza Orozco Svensson, ordförande Latinamerikagrupperna

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter

Protesterna i Ecuador – en kritik mot den rådande nyliberala utvecklingsmodellen

Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.

· Nyheter

“Vi kommer fortsätta försvara våra rättigheter oavsett hur mycket vi åtalas, förföljs eller fängslas på olagliga grunder”

I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.

· Nyheter