Latinamerikagrupperna

Under hösten kommer EU:s medlemsländer att rösta om huruvida bekämpningsmedlet glyfosat, som bedöms som sannolikt cancerframkallande, ska fortsätta att tillåtas. Här hittar du viktig information om varför vi tycker att Sverige bör rösta nej till en förlängd licens.

Latinamerikagrupperna har genom åren sett hur stora jordbruksföretag allierar sig med regeringar i Latinamerika för att få ut sina kemiska produkter på marknaden. Medan storföretagen tar hem ansenliga ekonomiska vinster, förgiftas människor och natur på landsbygden.

Under hösten 2017 har Sverige möjlighet att ta ställning och rösta nej till en förlängd licens av bekämpningsmedlet glyfosat i EU. Ett förbud inom unionen skulle vara en viktig signal mot omvärlden och ett steg på vägen mot ett giftfritt jordbruk globalt, där mänskliga rättigheter och miljö står i centrum.

Läs vår debattartikel i tidningen ETC >>

Vad säger politikerna?

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) hade från börjat meddelat att hon litar på de bedömningar som de europeiska myndigheterna för livsmedelssäkerhet och kemikalier har gjort som säger att bekämpningsmedlet glyfosat inte är cancerframkallande, och att regeringen skulle verka för ett förbud mot kemiska bekämpningsmedel för privat bruk, men att de fortsatt ska tillåtas för yrkesmässigt bruk. Den 25:e november 2017 backade regeringen och meddelade att de ställer sig emot en förlängning av licensen för bekämpningsmedlet.

EU-parlamentets miljöutskott, ENVI, röstade den 19:e oktober för en utfasning av användningen av glysofat till år 2020.

Omröstningen som skulle ha ägt rum den 25:e november 2017 ställdes eftersom alltför många länder var emot den här förlängningen. Det är ännu oklart vad som händer nu.

Vad säger experterna?

FN:s rapportör för rätten till mat släppte i januari 2017 en rapport om kemiska bekämpningsmedel som tydligt visar på vilka allvarliga skador dessa medel orsakar världen över. En av de centrala frågor som debatteras inför höstens beslut är huruvida bekämpningsmedlet glyfosat är hälsofarligt. Medan Världshälsoorganisationen har sagt att glyfosat sannolikt är cancerframkallande, menar den  europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och den europeiska kemikaliemyndigheten att det inte är det. Viktigt att förstå i sammanhanget är att den europeiska kemikalieindustrin är den absolut största lobbyaktören i EU. Nyligen avslöjade tidningen The Guardian att myndigheten för livsmedelssäkerhet i sin rapport rakt av kopierat delar av en rapport som jordbruksföretaget Monsanto tagit fram. Monsanto, vars storsäljare är just produkten ”Roundup” med glyfosat som huvudingrediens, vilken säljs för 4,75 miljarder dollar per år.

Under våren 2017 träffade Latinamerikagrupperna Jaime Rendón, forskare på universitet Universidad Autonóma de Campeche i Mexiko, som bland annat studerar vilka effekter bekämpningsmedlen har på människan. Här kan du läsa hur han ser på glyfosat >>

Latinamerikagrupperna och ETC bokcafé introducerade första delen i serien “Samtal för systemförändring” med ett panelsamtal om det globala matsystemet. Inledning gjordes av Sori Lundqvist, kommunikatör Latinamerikagrupperna, och paneldeltagare var Gunnar Rundgren, författare och jordbruksexpert, aktuell med boken “Den stora ätstörningen- maten, makten, miljön”, Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, och Catarina Antikainen, geovetare och fallansvarig på FIAN-Sverige. Samtalet modererades av Francisco Contreras, Latinamerikagrupperna.

https://www.facebook.com/Latinamerikagrupperna/videos/1869391186408757/

 

Vi har även träffat Peter Rosset, forskare i agroekologi på institutet Ecosur i Mexiko och anställd på småbrukarnätverket La Vía Campesinas internationella sekretariat, för att fråga hur han tycker att EU:s medlemsländer bör rösta i omröstningen för en förlängd licens av bekämpningsmedlet glyfosat.

Vad säger folket?

Med hjälp av bland andra Latinamerikagrupperna har över en miljon underskrifter samlats in från medborgare i hela den europeiska unionen med uppmaningen till EU-kommissionen att permanent förbjuda bekämpningsmedlet glyfosat.

– Våra politiker behöver höra detta meddelande högt och tydligt: ​​de måste skydda medborgare och miljön genom att förbjuda detta farliga bekämpningsmedel och slå in på vägen mot en bekämpningsmedelsfri framtid, säger David Schwartz vid kampanjorganisationen i en kommentar till tidningen Sydsvenskan.

Tack vare medborgarinitiativet kommer EU-parlamentet att hålla en utfrågning den 20:e november 2017 med kommittén för miljö, folkhälsa och matsäkerhet, kommittén för jordbruk och landsbygdsutveckling, samt kommittén för industri, forskning och energi.

Se utfrågningen live i EU-parlamentet >>

Läs mer om kampanjen för att förbjuda glyfosat i EU >>

Vad kan du göra?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *