2018-03-02 17:00 Solidaritetshuset. Tegelviksgatan 40, Stockholm

Latinamerikagrupperna och Internationella Solidatitetskommittén bjuder till ett seminarium och kulturafton om det ovissa politiska läget i Honduras.

Statskuppen som skakade Honduras svaga demokrati år 2009 har följts av en ökad kriminalisering av folkrörelser, större centralisering av makten genom juridiska regleringar och försvagning av demokratiska strukturer.

Efter statskuppen har Honduras haft tre presidentval (2009, 2013 och 2017) som har varit präglade av våld och korrupta processer. Den nuvarande presidenten Juan Hernández, som segrade i landets senaste presidentval, anklagas för att ha vunnit genom valfusk. Valet utlöste en massiv protestvåg, men ilskan har byggts upp under en längre tid. Sociala rörelser och rättighetsförsvarare har nämligen varit särskilt utsatta i Honduras vilket har påvisats av internationella organisationer och av FN.

Samtidigt har militären stärkt sitt inflytande över politiken och används för att utföra polisiära uppgifter i syfte att tysta de som är emot regeringen och storföretags projekt, folkliga rörelser som kräver transparens och rättvisa.  Miljö- och urfolksaktivisten Berta Cáceres mord i mars 2016 är ett exempel på den straffrihet och repression som är utbredd i Honduras.

Latinamerikagrupperna och Internationella Solidatitetskommittén vill understryka vår solidaritet med och stöd till de starka och inspirerande gräsrotsrörelserna i Honduras och hylla minnet av Berta Cáceres.

Mer information om program och föreläsare kommer sedan.

Varmt välkomna!

För mer information kontakta:

Oscar Barajas
Oscar.barajas@sal.se
0707541888

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin KALENDARIUM

Välkommen på aktivistmöte med Latinamerikagrupperna

Är du aktivist eller vill du engagera dig i Latinamerikagrupperna? Torsdag den 22:e februari kl.19:00-21:00 träffas vi på den digitala mötesplatsen Zoom för att organisera oss inför aktiviståret 2018. Välkommen är du som på något sätt är engagerad, vill bli engagerad eller bara vill veta mer om Latinamerikagrupperna och vår aktivism! Under mötet kommer det […]

· KALENDARIUM

I skuggan av en regnbåge – fotoutställning

Fotojournalisten Ulf Aneer har sedan 1978 dokumenterat de värsta brotten mot mänskligheten i Latinamerika under modern tid. I det förföriskt vackra men traumatiserade landet Guatemala bryts nu tystnaden och en smärtsam kamp för upprättelse har börjat. En fotoutställning om en terrorstat bortom vår horisont, tystnaden och de överlevandes svåra kamp för upprättelse.

· KALENDARIUM

Ett annat ord för mord – om Coca-Cola, demokrati och global ekonomi

Välkommen att lyssna till Bror Perjus och diskutera hans bok ”Ett annat ord för mord”. Boken handlar bl.a. om de många morden på fackliga företrädare vid Coca-Cola Company  i Guatemala och den omfattande internationella solidariteten som dessa ledde till.

· KALENDARIUM

Latinamerikagruppernas årsmöte 2018

Välkommen till föreningens årsmöte den 21-22 april 2018. Mötet kommer äga rum på Färnebo Folkhögskola i Gävle (Holmparken 1, 803 10). Detta år kommer vi bland annat att anta en ny strategisk långtidsplan som ska gälla 2018-2o22. Årsmötet kommer att hållas den 22 april från 08:00 till 15.30. Den 21 april kommer vi hålla i ett […]

· KALENDARIUM