2018-08-31 / 2018-09-02 Sambruket i Sösdalabygden (Hässleholm)

För att göra motstånd mot den globala livsmedelsindustrin och lära oss om hur vi kan återta kontakten med jorden, maten och varandra anordnar Latinamerikagrupperna och Färnebo Folkhögskola folkhögskolekursen “Agroekofestival: makten över maten” under helgen 31 augusti – 2 september på vackra Sambruket i Skåne. Under kursen arbetar vi i Sambrukets odlingar, diskuterar exempel på hur vi kan forma nya livsmedelssystem, lär oss om urbana strategier (såsom inköpsgrupper, dumpstring & andelsjordbruk), har workshops i mathantverk, identifierar nyttoväxter, samlas runt elden och lagar vegansk mat på lokala råvaror.

Genom att lära oss mer om självförsörjning skapar vi beredskap inför en osäker framtid. Vi tar tillbaka makten över vilken mat vi äter och skapar åter en kontakt med Moder Jord. Vi bygger upp ett alternativ; ett samhälle och livsmedelssystem som bygger på naturens principer, rättvisa och hållbarhet!

Praktiskt:

Kursen hålls från eftermiddagen på fredagen den 31a augusti till eftermiddagen på söndagen den 2a september på på Sambruket i Sösdalabygden, beläget i södra delen av Hässleholms kommun, Sambruket är en medlemsägd kursgård och jordbruk, där det finns tältplats och tillgång till kök och utedass med gångavstånd till en sjö. Kursen är öppen för alla oavsett bakgrund och tidigare kunskapsnivå inom småskaligt jordbruk eller självförsörjning. Innan lägrets början kommer vi att dela med oss av artiklar och länkar om  problemen med dagens livsmedelssystem för att vi på plats skall kunna fokusera på praktiska alternativ till detta. Kursdeltagarna ansvarar tillsammans för de praktiska uppgifterna som matlagning, disk och städning.

Att delta på lägret är gratis, men det tillkommer självkostnadspris för maten. Medlemmar i Latinamerikagrupperna (eller de som blir medlemmar innan kursen påbörjas) har möjlighet att ansöka reseersättning på upp till 500kr för resa t/r till kursgården. Att vara medlem i Latinamerikagrupperna kostar 20 kr i månaden, mer information om hur du blir medlem finns här.

Vill du delta på sommarkursen? ANMÄL DIG HÄR

Mer information och schema tillkommer inom kort.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Kalendarium

Möt Lola Esquivel, småbrukare och rättighetskämpe från Nicaragua

I samband med Makten över maten-veckan den 22-28 oktober kommer den nicaraguanska småbrukarledaren Lola Esquivel att besöka Sverige.

· Kalendarium

Latinamerikagrupperna/UBV fyller 50 år!

Detta ska vi uppmärksamma på olika sätt under hösten och avslutar med den stora 50-årsfesten lördagen den 17/11 från kl 15 på Solidaritetshuset i Stockholm!

· Kalendarium, Nyheter

Styrelsemöten 2018-2019

Latinamerikagruppernas styrelse beslutar om föreningens arbete och inriktning. Den nuvarande styrelsen valdes på årsmötet 22 april 2018. Under hösten 2018 och våren 2019 planeras följande styrelsemöten: – 2 och 3 juni 2018 – 13 augusti 2018 – 20 och 21 oktober 2018 – 23 januari 2019 – 2 och 3 mars 2019 Kontaktuppgifter till alla […]

· Kalendarium
Föreläsning Ulf Aneer

Föreläsning: Guatemala: den svarta floden och porträtten på den 8:e Avenyn

Latinamerikagrupperna i Eskilstuna fortsätter succésamarbetet med Eskilstuna Folkhögskola och välkomnar till en föreläsning med fotojournalisten Ulf Aneer. Ulf har under 39 år dokumenterat situationen för Guatemalas urfolk. Ulf Aneer hade förra vintern 3 st. fotoutställningar i Guatemala i samarbete med CALDH, Guatemalas viktigaste människorättsgrupp. Ulf berättar om de eldsjälar och vanligt folk som än i […]

· Kalendarium

Filmvisning: Seed: The untold story

Få saker på jorden är lika mirakulösa och viktiga som frön – källan till all existens. De innehåller näring, minnen och läkemedel från hela kulturer. De matar oss, klär oss och ger råvarorna till våra vardagsliv. I själva verket är de själva livet. På mindre än ett århundrade av industriellt jordbruk har vad som tidigare […]

· Kalendarium
Majsfält. Guatemala, Costa Sur. Foto: Sori Lundqvist

Klimatriksdagen 2018 – årets viktigaste klimatforum

Den 4-6 maj äger 2018 års Klimatriksdag rum och vi har 8 ungdomsbiljetter att dela ut till dig som är under 31 år och vill vara med på ett av Sveriges viktigaste klimatforum. 

· Kalendarium, Nyheter

Latinamerikagruppernas årsmöte 2018

Välkommen till föreningens årsmöte den 21-22 april 2018. Mötet kommer äga rum på Färnebo Folkhögskola i Gävle (Holmparken 1, 803 10). Detta år kommer vi bland annat att anta en ny strategisk långtidsplan som ska gälla 2018-2o22. Årsmötet kommer att hållas den 22 april från 08:00 till 15.30. Den 21 april kommer vi hålla i ett […]

· Kalendarium