2018-10-22 / 2018-10-28 Stockholm och Malmö

I samband med Makten över maten-veckan den 22-28 oktober kommer den nicaraguanska småbrukarledaren Lola Esquivel att besöka Sverige. 

Lola är engagerad i kvinnokooperativet Gloria Quintanilla i Santa Julia, Nicaragua och i den nationella småbrukarorganisationen Asociasion de Trabajadores del Campo (ATC), som är en del av det latinamerikanska småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina. Som styrelsemedlem i ATC arbetar hon för småbrukares och lantarbetares rättigheter i Nicaragua. Hon har god kunskap om agroekologisk odling och är även utbildad inom genus och arbetsrättigheter.

Varför kommer hon på besök hos oss i Sverige?

Arbetet för småbrukares och lantarbetares rättigheter och ett nytt globalt livsmedelssystem sträcker sig över Atlanten och är lika viktigt här i Sverige som i Nicaragua. Dagens system är orättvist och ohållbart, där några få storföretag har nästintill total kontroll över den globala matproduktionen och vilka produkter som säljs och konsumeras. Trots att det är småbrukare som står för 70 procent av jordens matförsörjning.

Samtidigt är hungern som mest utbredd på landsbygden, kemikalier från det industriella jordbruket skadar människors hälsa och förstör miljön, småbrukare drivs bort från sina marker och protester och miljöaktivism bemöts med våld. Kvinnor är framförallt utsatta, eftersom de utgör en majoritet av världens småbrukare och ofta står i fronten för att försvara miljön och sina rättigheter.

Sverige har åtagit sig en global utvecklingspolitik där beslut inom alla politikområden ska leda till en rättvis och hållbar global utveckling. Det handlar såväl om handel och investeringar som biståndsarbete, och vilka produkter som importeras och vilka företag som investeras i medverkar till dagens system. Därför är Lolas röst och arbete lika viktigt att lyfta här till svenska makthavare som det är i Latinamerika.

Lola kommer delta i flera seminarier och samtal under Makten över maten-veckan! Du hittar alla aktuella event här.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Kalendarium

Latinamerikagrupperna/UBV fyller 50 år!

Detta ska vi uppmärksamma på olika sätt under hösten och avslutar med den stora 50-årsfesten lördagen den 17/11 från kl 15 på Solidaritetshuset i Stockholm!

· Kalendarium, Nyheter

Agroekofestival: makten över maten

För att göra motstånd mot den globala livsmedelsindustrin och lära oss om hur vi kan återta kontakten med jorden, maten och varandra anordnar Latinamerikagrupperna och Färnebo Folkhögskola folkhögskolekursen “Agroekofestival: makten över maten” under helgen 31 augusti – 2 september på vackra Sambruket i Skåne.

· Kalendarium

Styrelsemöten 2018-2019

Latinamerikagruppernas styrelse beslutar om föreningens arbete och inriktning. Den nuvarande styrelsen valdes på årsmötet 22 april 2018. Under hösten 2018 och våren 2019 planeras följande styrelsemöten: – 2 och 3 juni 2018 – 13 augusti 2018 – 20 och 21 oktober 2018 – 23 januari 2019 – 2 och 3 mars 2019 Kontaktuppgifter till alla […]

· Kalendarium
Föreläsning Ulf Aneer

Föreläsning: Guatemala: den svarta floden och porträtten på den 8:e Avenyn

Latinamerikagrupperna i Eskilstuna fortsätter succésamarbetet med Eskilstuna Folkhögskola och välkomnar till en föreläsning med fotojournalisten Ulf Aneer. Ulf har under 39 år dokumenterat situationen för Guatemalas urfolk. Ulf Aneer hade förra vintern 3 st. fotoutställningar i Guatemala i samarbete med CALDH, Guatemalas viktigaste människorättsgrupp. Ulf berättar om de eldsjälar och vanligt folk som än i […]

· Kalendarium

Filmvisning: Seed: The untold story

Få saker på jorden är lika mirakulösa och viktiga som frön – källan till all existens. De innehåller näring, minnen och läkemedel från hela kulturer. De matar oss, klär oss och ger råvarorna till våra vardagsliv. I själva verket är de själva livet. På mindre än ett århundrade av industriellt jordbruk har vad som tidigare […]

· Kalendarium
Majsfält. Guatemala, Costa Sur. Foto: Sori Lundqvist

Klimatriksdagen 2018 – årets viktigaste klimatforum

Den 4-6 maj äger 2018 års Klimatriksdag rum och vi har 8 ungdomsbiljetter att dela ut till dig som är under 31 år och vill vara med på ett av Sveriges viktigaste klimatforum. 

· Kalendarium, Nyheter

Latinamerikagruppernas årsmöte 2018

Välkommen till föreningens årsmöte den 21-22 april 2018. Mötet kommer äga rum på Färnebo Folkhögskola i Gävle (Holmparken 1, 803 10). Detta år kommer vi bland annat att anta en ny strategisk långtidsplan som ska gälla 2018-2o22. Årsmötet kommer att hållas den 22 april från 08:00 till 15.30. Den 21 april kommer vi hålla i ett […]

· Kalendarium