Följ med Latinamerikagrupperna till Latinamerika!

Nu kan du ansöka till Latinamerikagruppernas utlandspraktik under läsåret 2019/2020. Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år att få en fördjupad kunskap om miljö- och rättvisefrågor genom praktik hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Cloc/Via Campesina i Bolivia och Colombia (eventuellt i andra länder också).  Lär dig om svenskt utvecklingssamarbete i praktiken och om Latinamerikagruppernas arbete.

Vi erbjuder två praktikmöjligheter:

 1. Folkhögskolekursen Global Rättvisa under läsåret 2019/2020. Utbildningen sker i samarbete med Framtidsjorden och Nordens Folkhögskola Biskops Arnö.  Ansökan ska skickas in till Biskops Arnö (se här)
 2. Praktik under höstterminen 2019. Ansökan ska skickas in till forening@latinamerikagrupperna.se

Vi söker dig:

 • Som är mellan 20 och 30 år (då förberedelsekursen börjar).
 • Som är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om du har ett nordiskt medborgarskap ska du ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.
 • Som inte är och har inte tidigare varit anställd hos Latinamerikagrupperna.
 • Som inte tidigare deltagit i Praktikantprogrammet i Universitets- och Högskolerådets regi.
 • Som har goda kunskaper i tal och skrift på spanska.
 • Som vill öka din kunskap om hållbar utveckling.

Meriterande är:

 • Engagemang i någon förening och/eller folkröselse.
 • Varit i Latinamerika.
 • Erfarenhet av/utbildning inom globala frågor.
 • Kunskap i digitala medier, foto/film och skrivande.
 • Erfarenhet av kulturella utbyten

Vi stävar efter en blandad praktikantgrupp med många olika erfarenheter representerade.

Tidsplan

 • Global Rättvisa – Utbildningen går över hela läsåret 2019-20, med start i slutet av augusti. Upplägget är åtta veckors förberedelseutbildning på Biskops Arnö, inklusive en vecka för Sidas utresekurs i Härnösand. Pedagogiken är deltagande och bygger mycket på klassens egna erfarenheter, intressen och kompetenser. Praktik hos vår samarbetsorganisation Cloc/Via Campesina sker mellan oktober och mars i fem månader. Efter hemkomst bedrivs ett åtta veckors utåtriktat efterarbete, en informationskampanj, som praktikanterna själva organiserar och genomför mellan april och maj.
 • Praktik under höstterminen 2019 – Utbildningen går över hela höstterminen, med start i mitten av juni med en veckas förberedelseutbildning på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm och en vecka på Sidas utresekurs i Härnösand. Praktik hos vår samarbetsorganisation Cloc/Via Campesina sker mellan augusti och december i fyra månader. Efter hemkomst bedrivs en fyra veckors utåtriktat efterarbete, en informationskampanj, som praktikanterna själva organiserar och genomför mellan december och januari.

Vad kommer du göra?

Latinamerikagruppernas praktikantverksamhet är uppbyggd på att lära genom erfarenhetsutbyte med andra, både innan, under och efter praktiken. Vad som sker under praktiken skiljer sig mellan Cloc/Via Campesinas medlemsorganisationer, period och land i Latinamerika.

Främst kommer du att lära dig om organisationen och dess situation genom att delta i det vardagliga arbetet. En plan kommer att utvecklas mellan Cloc/Via Campesinas medlemsorganisationer i Colombia och Bolivia och de antagna praktikanterna utifrån intressen och kompetens. Du blir under din praktik en viktig länk mellan Sverige och organisationen.

Efter praktiken blir du en informatör för Latinamerikagrupperna och ska sprida dina erfarenheter. Detta arbete sker självständigt med stöd ifrån Latinamerikagruppernas handläggare, övriga anställda och våra aktivistgrupper.

Finansiering

 • Praktiken finansieras av Sida genom Universitets- och Högskolerådet samt Forum Syd.
 • Vi står för resa, vaccin, visum, försäkring, kost och logi under praktiken i Latinamerika.
 • Mat och uppehälle under perioden på Biskops Arnö finansierar praktikanten själv, med rätt till CSN på folkhögskolekvoten.

Ansökan

 • Global Rättvisa – Skicka in ett personligt brev som motiverar ditt intresse för praktiken, önskemål om land och ett kortfattad CV till Biskops Arnö senast 22 april (se här).
 • Praktik under höstterminen 2019 – Skicka in ett personligt brev som motiverar ditt intresse för praktiken, önskemål om land och ett kortfattad CV till forening@latinamerikagrupperna.se senast 24 mars

Vill du veta mer?

Kom och träffa oss och representanter från Cloc/Via Campesina på rekryteringseventet den 16 mars i Stockholm!

Vi har just nu praktikanter ute i två länder, så för mer information om deras erfarenheter följ Latinamerikagrupperna på facebook och instagram.

Har du specifika frågor kontakta: oscar.barajas@latinamerikagrupperna.se/0707541888

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Jobb & praktik

Journaliststipendier till Latinamerika

Från och med år 2019 delar Latinamerikagrupperna återigen ut stipendier till journalister för reportageresa till Latinamerika. Syftet är att öka intresset för och rapporteringen från regionen samt att belysa de frågor som vi arbetar med. Sista ansökningsdag för årets stipendier är den 30 maj och den 30 november.

· Jobb & praktik

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter till Stockholm

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter under perioden 28 januari –  28 juni 2019. Våra praktikplatser passar dig som har erfarenhet av ideellt engagemang, har arbetat ett par år eller studerar inom globala utvecklingsfrågor, journalistik, kommunikation, marknadsföring, projektledning eller organisering. Praktik i Stockholm Antal platser: 2 Arbetsplats: Latinamerikagrupperna, Tegelviksgatan 40 Praktikuppdrag Vi söker för närvarande praktikanter inom dessa områden: Förening […]

· Jobb & praktik