Följ med Latinamerikagrupperna till Latinamerika!

Nu kan du ansöka till Latinamerikagruppernas utlandspraktik under läsåret 2019/2020. Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år att få en fördjupad kunskap om miljö- och rättvisefrågor genom praktik hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Cloc/Via Campesina i Bolivia och Colombia. Lär dig om svenskt utvecklingssamarbete i praktiken och om Latinamerikagruppernas arbete i frågor som fredsprocessen i Colombia och plurinationalitet i Bolivia.

Vi erbjuder två praktikmöjligheter:

 1. Folkhögskolekursen Global Rättvisa under läsåret 2019/2020. Utbildningen sker i samarbete med Framtidsjorden och Nordens Folkhögskola Biskops Arnö.  Ansökan ska skickas in till forening@latinamerikagrupperna.se. Vi har få platser kvar. Det är löpande rekrytering som gäller nu!
 2. Praktik under vårterminen 2020. Ansökan ska skickas in till forening@latinamerikagrupperna.se senast den 1a november. Vi rekryterar löpande.

Vi söker dig:

 • Som är mellan 20 och 30 år (då förberedelsekursen börjar).
 • Som är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om du har ett nordiskt medborgarskap ska du ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.
 • Som inte är och har inte tidigare varit anställd hos Latinamerikagrupperna.
 • Som inte tidigare deltagit i Praktikantprogrammet i Universitets- och Högskolerådets regi.
 • Som har goda kunskaper i tal och skrift på spanska.
 • Som vill öka din kunskap om hållbar utveckling.

Meriterande är:

 • Engagemang i någon civilsamhälleorganisation, folkrörelse, kulturförening, församling och/eller fackförening.
 • Relevant erfarenhet av Latinamerika.
 • Erfarenhet av/utbildning inom globala frågor t.ex. freds -och utveckling, jämställdhet, miljö & klimat, jordbruk, ekonomi, m.fl.
 • Kunskap i digitala medier, foto/film och skrivande.
 • Erfarenhet av kulturella utbyten

Vi stävar efter en blandad praktikantgrupp med många olika erfarenheter representerade.

Tidsplan

 • Global Rättvisa – Utbildningen går över hela läsåret 2019-20, med start i slutet av augusti. Upplägget är åtta veckors förberedelseutbildning på Biskops Arnö, inklusive en vecka för Sidas utresekurs i Härnösand. Pedagogiken är deltagande och bygger mycket på klassens egna erfarenheter, intressen och kompetenser. Praktik hos vår samarbetsorganisation småbrukarnätverket Fensuagro i Colombia* sker mellan oktober och mars i fem månader (Framtidsjorden skickar praktikanter till andra organisationer i Indien, Ecuador, Peru och Colombia). Efter hemkomst bedrivs ett åtta veckors utåtriktat efterarbete, en informationskampanj, som praktikanterna själva organiserar och genomför mellan april och maj.
 • Praktik under vårterminen 2020 – Utbildningen går över hela vårterminen, med start i mitten av december med en veckas förberedelseutbildning på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm och eventuellt en vecka på Sidas utresekurs i Härnösand. Praktik hos vår samarbetsorganisation den kvinnliga urfolksorganisationen Bartolina Sisa* sker mellan januari och juni i fyra månader. Efter hemkomst bedrivs en fyra veckors utåtriktat efterarbete, en informationskampanj, som praktikanterna själva organiserar och genomför under sommaren 2020.

*Fensuagro och Bartolina Sisa är medlemsorganisationer i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Cloc-Vía Campesina

Vad kommer du göra?

Latinamerikagruppernas praktikantverksamhet är uppbyggd på att lära genom erfarenhetsutbyte med andra, både innan, under och efter praktiken. Vad som sker under praktiken skiljer sig mellan Cloc/Via Campesinas medlemsorganisationer, period och land i Latinamerika.

Främst kommer du att lära dig om organisationen och dess situation genom att delta i det vardagliga arbetet. En plan kommer att utvecklas mellan Cloc/Via Campesinas medlemsorganisationer i Colombia och Bolivia och de antagna praktikanterna utifrån intressen och kompetens. Du blir under din praktik en viktig länk mellan Sverige och organisationen.

Efter praktiken blir du en informatör för Latinamerikagrupperna och ska sprida dina erfarenheter. Detta arbete sker självständigt med stöd ifrån Latinamerikagruppernas handläggare, övriga anställda och våra aktivistgrupper.

Finansiering

 • Praktiken finansieras av Sida genom Universitets- och Högskolerådet samt Forum Syd.
 • Vi står för resa, vaccin, visum, försäkring, kost och logi under praktiken i Latinamerika.
 • Mat och uppehälle under perioden på Biskops Arnö finansierar praktikanten själv, med rätt till CSN på folkhögskolekvoten.

Ansökan

 • Global Rättvisa – Skicka in ett personligt brev som motiverar ditt intresse för praktiken och ett kortfattad CV till forening@latinamerikagrupperna.se. Vi har få platser kvar. Det är löpande rekrytering som gäller nu!
 • Praktik under vårterminen 2020 – Skicka in ett personligt brev som motiverar ditt intresse för praktiken och ett kortfattad CV till forening@latinamerikagrupperna.se senast 01a november. Vi rekryterar löpande.

Vill du veta mer?

Vi har just nu praktikanter ute i Bolivia som kommer att göra sitt informationsarbete på olika platser i Sverige under sommaren. För mer information om deras erfarenheter följ Latinamerikagrupperna på facebook och instagram.

Har du specifika frågor kontakta: oscar.barajas@latinamerikagrupperna.se/0707541888

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Jobb & praktik