Under perioden 8 mars till den 15 mars 2019 deltog kvinnor från hela Latinamerika i olika manifestationer, seminarier och debatter mot kapitalismens och patriarkatets strukturella våld.

Här kan du se och läsa om några aktioner som arrangerades av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Brasilien, Colombia och Guatemala. Se även informationen om vårt egna seminarium med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från Colombia.

#Brasilien

Under slogan ”För kvinnors liv, vi är alla Marielle” protesterade tusentals kvinnor i Brasilien i protest mot nedmontering av landets sociala trygghetssystem, ökningen av mord på kvinnor och mot den sittanden presidenten Bolsonaros politik, samt för att uppmärksamma mordet på feministen Marielle Franco.

Den 14 mars 2019, på årsdagen av mordet på Marielle Franco, arrangerade kvinnor från De jordlösas rörelse (MST) och Rörelsen för folkligt inflytande (MAM) en aktion för att hylla Marielle Franco och hennes miljöengagemang. I protest mot de sociala och miljömässiga brott som gruvföretaget Vale gjort sig skyldiga till i delstaten Mina Gerais blockerades företagets tågspår.

#Colombia

I Colombia arrangerade kvinnor från den nationella jordbruksorganisationen CNA ett möte i Cauca, ett territorium som är hårt drabbat av våld och statlig förföljelse. Kvinnorna krävde ett stopp på den våg av mord och juridiska processer som hotar landets sociala ledare. Att försvara rätten till liv, fred och territorium bör inte vara förenat med livsfara, exil, eller fängelse. Det en medborgerlig rättighet i ett land som strävar efter verklig demokrati.

#Guatemala

I Guatemala manifesterade kvinnor för rättvisa och för att stoppa straffriheten för våld och mord på landets kvinnor. Enligt offentliga uppgifter utsätts i genomsnitt 119 kvinnor dagligen för någon form av fysiskt, ekonomiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld.

#Sverige

Tillsammans med FUF arrangerade Latinamerikagrupperna ett samtal med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från organisationen Fensuagro, Colombia. Samtalet handlade om situationen för landsbygdens kvinnor i respektive land och om deras organisationers arbete för att stärka kvinnors deltagande i samhället och politiken.

#8M
#8M2019
#8Marzo
#8Mars
#MujeresEnLucha
#DerechosCampesinosYa

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Reportage från Latinamerika

“Att försvara småbrukares rättigheter är att försvara hela mänsklighetens framtid”

Den 18 november 2018 röstade FN:s generalförsamling för Deklarationen för småbrukares rättigheter. Deklarationen erkänner mänskliga rättigheter för världens småbrukare och röstades igenom med 119 röster för, 49 nedlagda röster och 7 röster emot. Bland de länder som röstade emot var Sverige.

Colombia – ett folkmord i slowmotion

Hashtagen ”Nos están matando” de dödar oss vittnar om allt annat än fred. Sedan fredsavtalet undertecknades för tre år sedan har morden på människorättsförsvarare ökat lavinartat. En trend som inte verkar vara övergående. Lovisa B Wiklund, praktikant hos Fensuagro berättar om läget för landsbygdsbefolkningen i Colombia.

Colombias fredsavtal öppnar upp för exploatering av mineraler i provinsen Sumapaz

Latinamerikagruppernas praktikant Alida Gadea berättar om småbrukarnas situation i provinsen Sumapaz, Colombia.

· Reportage från Latinamerika

Småbrukares rättigheter kan komma att erkännas i år

Trots att lejonparten av världens mat produceras av småbrukare, har de inte ens tillgång till en tredjedel av jordens odlingsbara marker och 80 procent av de som hungrar i världen, är just småbrukare och landsbygdsbefolkning. Småbrukarnätverket La Via Campesina hoppas att 2018 blir året då FN antar deklaration för småbrukares och lantarbetares rättigheter.

En ledarskapskurs blev vändpunkten

När Ada Luisa Farrach Lopez hade tagit ut sin examen i företagskommunikation och marknadsföring, var hon ivrig i jakten på jobb, bil och hus. Men idag ringaktar hon konsumtionssamhällets ekorrhjul. Istället är hon en förkämpe för kvinnor och för ett ekologiskt hållbart jordbruk.

”Quilombos kamp är samma som urfolkens”

Quilombon Cafundó är ett jordbrukssamhälle i en savannlik dalgång, drygt två timmars bilfärd från São Paulo. Här kämpar småbrukare av afrikanskt ursprung för att bevara sin identitet, sin kultur och sin mark. Men synen som möter oss när vi kliver ut ur bilen är inte alls vad jag väntat.

Pueblo Kayambi kämpar för att bevara Ecuadors natur

Ecuador var först i världen att skriva in naturens rättigheter i konstitutionen. Ändå används en rad gifter i jordbruket och det senaste året har den ecuadorianska staten gett tillstånd för gruvdrift på över 1,7 miljoner hektar mark som antingen är natur-reservat eller hör till urfolk.

Brasiliens jordlösa kräver att mordet på Marielle Franco utreds och straffas

“Marielle stod MST nära. Hon var en viktig försvarare av mänskliga rättigheter, social jämlikhet och kämpade för arbetarklassen. Den senaste tiden var hon mycket kritisk mot polisens och militärens övergrepp mot allmänheten i Rio, som har ökat sedan militärens intervention i staden. Vi kräver en snabb utredning av detta brott och vi kommer att ansluta […]

Bidra till ett jordbruk fritt från gift

Människorna i samhället Milton Santos stod upp mot jordbruksföretagens flygbesprutning i världens mest kemikalietyngda land Brasilien. Fallet hade kunnat bli vägledande i den nationella kampen för att få leva utan gift.

· Reportage från Latinamerika
Vattenkraftverket Hidro Xacbal Delta, Guatemala.

Guatemalas urfolk kraftsamlar mot regeringens gröna energisatsning

Guatemalas regering lyfter fram vattenkraft som ett hållbart alternativ och en ekonomisk motor för landet. De boende i området menar tvärtom att satsningen ökar fattigdomen, förorenar miljön och skadar mayafolkens levnadssätt.

· Reportage från Latinamerika