Häng med och lär dig om svenskt utvecklingssamarbete och kampen för demokrati och hållbar utveckling i Colombia eller Bolivia. 

Ta chansen och ansök nu till Latinamerikagruppernas utlandspraktik under våren 2020. Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år att få en fördjupad kunskap om miljö- och rättvisefrågor genom praktik hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Cloc-Via Campesina i Colombia och Bolivia.

Vi söker dig:

 • Som är mellan 20 och 30 år (då förberedelsekursen börjar).
 • Som är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om du har ett nordiskt medborgarskap ska du ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.
 • Som inte är och har inte tidigare varit anställd hos Latinamerikagrupperna.
 • Som inte tidigare deltagit i Praktikantprogrammet i Universitets- och Högskolerådets regi.
 • Som har goda kunskaper i tal och skrift på spanska alt. portugisiska.
 • Som vill öka din kunskap om hållbar utveckling.

Meriterande är:

 • Engagemang i någon civilsamhälleorganisation, folkrörelse, kulturförening, församling och/eller fackförening.
 • Relevant erfarenhet av Latinamerika.
 • Erfarenhet av/utbildning inom globala frågor t.ex. freds -och utveckling, jämställdhet, miljö & klimat, jordbruk, ekonomi, m.fl.
 • Kunskap i digitala medier, foto/film och skrivande.
 • Erfarenhet av kulturella utbyten

Vi stävar efter en blandad praktikantgrupp med många olika erfarenheter representerade.

Tidsplan

Vi har två olika praktikalternativ:

 • Praktik i Bolivia och Colombia: Praktiken går över hela vårterminen 2020, med start i mitten av januari med en veckas förberedelseutbildning på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm. Praktik hos vår samarbetsorganisation Cloc-Via Campesina, sker mellan februari och maj i minst 16 veckor. Efter hemkomst bedrivs ett utåtriktat efterarbete, en informationskampanj, som praktikanterna själva organiserar och genomför under sommaren 2021*

* På grund av Covid-19 så kan vi komma att göra ändringar i tidsplanen. Vi kan alltså inte garantera att praktik sker under vårterminen. Det beror på eventuella restriktioner från ansvariga myndigheter i Sverige, Colombia eller Bolivia och Latinamerikagruppernas egen riskanalys, som vi uppdaterar löpande.

Vad kommer du göra?

Latinamerikagruppernas praktikantverksamhet är uppbyggd på att lära genom erfarenhetsutbyte med andra, både innan, under och efter praktiken. Vad som sker under praktiken skiljer sig beroende på period och land.

Främst kommer du att lära dig om organisationen och dess situation genom att delta i det vardagliga arbetet. En plan kommer att utvecklas mellan mottagande organisation och de antagna praktikanterna utifrån intressen och kompetens. Du blir under din praktik en viktig länk mellan Sverige och organisationen.

Efter praktiken blir du en informatör för Latinamerikagrupperna och ska sprida dina erfarenheter. Detta arbete sker självständigt med stöd ifrån Latinamerikagruppernas handläggare, övriga anställda och våra aktivistgrupper.

Finansiering

 • Praktiken finansieras helt av Sida genom Universitets- och Högskolerådet samt ForumCiv.
 • Vi står för resa, vaccin, visum, försäkring, kost och logi under praktiken i Latinamerika.

Covid-19

Vi följer rekommendationerna från Folkhälsömyndigheten och respekterar aktuella restriktioner från ansvariga myndigheter i Sverige, Bolivia och Colombia.

Alla praktikanter ingår i vår reseförsäkring, vilket betyder att praktiken räknas som tjänsteresa.

Ansökan

 • Praktik i Bolivia: Skicka in ett personligt brev som motiverar ditt intresse för praktiken och ett kortfattad CV till forening@latinamerikagrupperna.se senast 01 november. Vi rekryterar löpande.

Följ Latinamerikagrupperna på facebook och instagram för mer information om vår verksamhet.

Har du specifika frågor kontakta: oscar.barajas@latinamerikagrupperna.se eller 0722514730

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Jobb & praktik

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter till hösten 2021

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter under perioden 18 januari – 4 juni 2021. Våra praktikplatser passar dig som har erfarenhet av ideellt engagemang, har arbetat ett par år eller studerar inom globala utvecklingsfrågor, journalistik, kommunikation, marknadsföring, projektledning eller organisering.

· Jobb & praktik
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Latinamerikagrupperna söker en vikarierande handläggare för informationsprojekt

Tjänsten som handläggare passar dig som har intresse för föreningsarbete och projekthandläggning samt demokrati och mänskliga rättigheter. Sista ansökningsdagen den 10 januari 2021.

· Jobb & praktik

Sök distanskursen – Feminism och Global Rättvisa på Färnebo folkhögskola

Är du också intresserad av intersektionella feministiska perspektiv och klimaträttvisa?

· Jobb & praktik

Är det dig vi söker?

Svara på 6 frågor så får du svar på om du är en av oss!

· Jobb & praktik, Nyheter