Häng med och lär dig om svenskt utvecklingssamarbete och kampen för demokrati och hållbar utveckling i Brasilien, Colombia eller Bolivia. 

Ta chansen och ansök nu till Latinamerikagruppernas utlandspraktik under hösten 2020. Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år att få en fördjupad kunskap om miljö- och rättvisefrågor genom praktik hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Cloc-Via Campesina i Brasilien, Colombia och Bolivia.

Vi söker dig:

 • Som är mellan 20 och 30 år (då förberedelsekursen börjar).
 • Som är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om du har ett nordiskt medborgarskap ska du ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.
 • Som inte är och har inte tidigare varit anställd hos Latinamerikagrupperna.
 • Som inte tidigare deltagit i Praktikantprogrammet i Universitets- och Högskolerådets regi.
 • Som har goda kunskaper i tal och skrift på spanska alt. portugisiska.
 • Som vill öka din kunskap om hållbar utveckling.

Meriterande är:

 • Engagemang i någon civilsamhälleorganisation, folkrörelse, kulturförening, församling och/eller fackförening.
 • Relevant erfarenhet av Latinamerika.
 • Erfarenhet av/utbildning inom globala frågor t.ex. freds -och utveckling, jämställdhet, miljö & klimat, jordbruk, ekonomi, m.fl.
 • Kunskap i digitala medier, foto/film och skrivande.
 • Erfarenhet av kulturella utbyten

Vi stävar efter en blandad praktikantgrupp med många olika erfarenheter representerade.

Tidsplan

Vi har två olika praktikalternativ:

 • Praktik i Bolivia: Praktiken går över hela höstterminen 2020, med start i mitten av juni med en veckas förberedelseutbildning på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm och Sidas kursgård i Härnösand. Praktik hos vår samarbetsorganisation Bartolina Sisa, som är medlemsorganisation i Cloc-Via Campesina, sker mellan augusti och december i cirka 16 veckor. Efter hemkomst bedrivs ett utåtriktat efterarbete, en informationskampanj, som praktikanterna själva organiserar och genomför under december 2020 och januari 2021.
 • Praktik i Colombia och Brasilien: Det är utformat som ett folkhögskoleprogram i samarbete med Biskops Arnö Folkhögskola och Framtidsjorden. Utbildningen går över hela läsåret 2020-2021, med start i slutet av augusti med en veckas introduktionsutbildning på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm och Sidas kursgård i Härnösand. Därefter är det en förberedelsekurs på cirka sex veckor på Biskops Arnö (mer info här). Praktik hos våra samarbetsorganisationer Coordinador Nacional Agrario i Colombia och Movimento dos Pequenos Agricultores, som båda är medlemsorganisationer i Cloc-Via Campesina, sker mellan oktober 2020 och mars 2021. Efter hemkomst bedrivs ett utåtriktat efterarbete, en informationskampanj, som praktikanterna själva organiserar och genomför under våren 2021.

Vad kommer du göra?

Latinamerikagruppernas praktikantverksamhet är uppbyggd på att lära genom erfarenhetsutbyte med andra, både innan, under och efter praktiken. Vad som sker under praktiken skiljer sig beroende på period och land.

Främst kommer du att lära dig om organisationen och dess situation genom att delta i det vardagliga arbetet. En plan kommer att utvecklas mellan mottagande organisation och de antagna praktikanterna utifrån intressen och kompetens. Du blir under din praktik en viktig länk mellan Sverige och organisationen.

Efter praktiken blir du en informatör för Latinamerikagrupperna och ska sprida dina erfarenheter. Detta arbete sker självständigt med stöd ifrån Latinamerikagruppernas handläggare, övriga anställda och våra aktivistgrupper.

Finansiering

 • Praktiken finansieras helt av Sida genom Universitets- och Högskolerådet samt ForumCiv.
 • Vi står för resa, vaccin, visum, försäkring, kost och logi under praktiken i Latinamerika.

Ansökan

 • Praktik i Bolivia: Skicka in ett personligt brev som motiverar ditt intresse för praktiken och ett kortfattad CV till forening@latinamerikagrupperna.se senast 03 april. Vi rekryterar löpande.
 • Praktik i Brasilien och Colombia: Du ansöker via Biskops Arnös hemsida (se här). Ansök senast den 22 april.

Följ Latinamerikagrupperna på facebook och instagram för mer information om vår verksamhet.

Har du specifika frågor kontakta: oscar.barajas@latinamerikagrupperna.se/0707541888

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Jobb & praktik

Är det dig vi söker?

Svara på 6 frågor så får du svar på om du är en av oss!

· Jobb & praktik, Nyheter