2019-10-25 12:00-14:00. Lunch wraps are served at 12:00. Forum Syd, Alsnögatan 7, Danvikstull (Det Vita Huset).

Oljegiganten Texaco, numera Chevron, utvann i 20 år olja från Ecuadors del av Amazonas. När utvinningen var klar i början av nittiotalet lämnade bolaget kvar över tusen dammar med oljeslam som orsakade en rad sjukdomar och dödsfall bland lokalbefolkningen. Över 30 000 människors hälsa påverkades av miljöförstörelsen som  har kommit att kallas ”Amazonas Tjernobyl”. Indirekt har även en stor del av alla svenskar som pensionssparar blivit dömda för miljöförstörelse. Då de svenska AP-fonderna har investeringar i Chevron.

I ett historiskt beslut för åtta år sedan dömde den Ecuadorianska staten Chevron att betala 9,5 miljarder dollar för att ha förorenat Amazonas. Men företaget överklagade domen till en internationell domstol som dömde till företagets fördel och de drabbade saknar fortfarande upprättelse.

Denna juridiska kamp har visat hur svårt det är att hålla stora företag ansvariga för brott mot miljö och mänskliga rättigheter. Det visar också behovet av ett rättsligt bindande internationellt instrument för att få slut på företagens straffrihet. Jordens Vänner, FIAN, Latinamerikagrupperna, Afrikagrupperna, Forum Syd, End Ecocide Sweden och Rädda Regnskogen anordnar lunchseminarium där du kan träffa Pablo Fajardo, är juristen som arbetar i fallet mot Chevron och Willian Lucitante, är folkledaren som representerar de drabbade i ecuadorianska Amazonas.

Bör företag ha rätt att stämma länder? Är dagens internationella juridiska system ett hot mot miljö- och mänskliga rättigheter? Hur kan de människor som drabbas av Chevrons oljeaktiviteter äntligen få tillgång till rättvisa och kompensation?

Välkommen!

Seminariet kommer att hållas på engelska. Anmälan görs via denna länk senast den 23 oktober.

Seminarium livesändes av End ecocide och går att se i efterhand här:

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Kalendarium

Småbrukarnas internationella kampdag den 17 april 2021

Den 17 april  varje år uppmärksammar Latinamerikagrupperna den ”Småbrukarnas Internationella kampdag”. En minnesdag för att uppmärksamma alla människor som runt om i världen utsätts för förtryck för sin kamp för jordbruksreformer och rätten till mat.

· Kalendarium, Nyheter

Välkommen på 2021 års årsmöte

Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete.

· Kalendarium

Internationell utblick: Fackföreningsrörelsen i Latinamerika

Hur har pandemin slagit mot exempelvis den informella sektorn och hur arbetar fackföreningarna i denna nya situation? Hur är fackföreningsrörelsens betydelse och roll i de aktuella samhällskonflikterna i Latinamerika?

· Kalendarium
Bild som illustrerar eventet.

Makt och motstånd i Bolivia och Chile

För dig som är i närheten av Eskilstuna och är nyfiken på den senaste tidens händelser i Bolivia och Chile. Hur de kan förstås och vad betyder det för oss i Sverige.

· Kalendarium

Demokrati under attack i Brasilien – Democracia sob ataque

Latinamerikagruppernas temagrupp BRASSAR – inbjuder till föreläsning om den politiska krisen i Brasilien.

På plats är den brasilianska domaren Rubens Casara, doktor i rättsvetenskap och är domare vid Rio de Janeiro State Court of Justice.

I den nyligen publicerade boken Estado Pós-Democrático (Post-Demokratisk Stat) riktar han hård kritik mot att den förre detta presidenten Dilma Rousseff år 2016 ställdes inför riksrätt. För sitt arbete har han och hans fru blivit förföljda och utsatta för dödshot. Idag lever de i exil i Frankrike.

Välkomna!

· Kalendarium

Kvinnors röst i Bolivia

Fotoutställning om bolivianska kvinnors syn på jämställdhet och om sina erfarenheter av att vara kvinna i ett land i förändring.

· Kalendarium

Samtal för systemförändring – Webinarium om Naturens Rättigheter!

Vår värld påverkas idag av globala miljökriser, klimatkatastrofer och sociala kriser. Men runt om i världen växer det kritik mot denna samhällsmodellen och hoppingivande alternativ. Kom på webinarium om ett av dessa alternativ; Buen Vivir Det Goda Livet.

· Kalendarium
Årsmöte. Latinamerikagrupperna

Välkommen på 2019 års årsmöte

Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. I år kommer mötet att hållas på Solidaritetshuset i Stockholm. Nytt för i år är att vi även välkomnar dig som inte kan komma fysiskt att delta digitalt.

· Kalendarium

Styrelsemöten 2018-2019

Datum för inplanerade styrelsemöten under hösten 2018 och våren 2019.

· Kalendarium