2020-03-19 / 2020-03-19 18:00 Föreningen för utvecklingsfrågor, Ehrensvärdsgatan 4, Stockholm

De senaste månaderna har präglats av politiska konflikter, stora protester och mycket våld i Bolivia. Efter nästan 14 år vid makten avsattes Bolivias president Evo Morales i november förra året. Sen dess har en tillfällig regering suttit vid makten och i maj ska det bli ett nytt presidentval.

I samband med de politiska konflikterna har urfolkskvinnor varit extra utsatta för våld, hot och förtryck.

Segundina Flores är på besök i Sverige och kommer under seminariet att berätta om hur konflikterna har påverkat henne och hennes organsiation Bartolina Sisa.

Bartolina Sisa är en gräsrotsorganisation som består av urfolkskvinnor från olika regioner i Bolivia och grundades 1980 som ett svar på de aggressioner, landsförvisningar och frihetsberövanden som fackföreningsledare fick utstå under militärdiktaturens tid. Under Evo Morales tid vid makten har Bartolina Sisa haft stora framgångar i att förbättra situationen för landets urfolkskvinnor. Diskriminerande lagar har ändrats och för första gången i historien har urfolkskvinnor tagit plats i parlamentet och på många andra offentliga poster.

Men vad händer nu? Hur påverkas urfolkskvinnorna av den politiska turbulensen? Och hur ser Segundina Flores på framtiden för Bolivias urfolkskvinnor?

Samtalet arrangeras av FUF och Latinamerikagrupperna och kommer vara på spanska med svensk tolk.

Vi bjuder på dryck och tilltugg – Varmt välkomna!

Vänligen observera att lokalen ligger en halv trappa ned utan hiss.

Till anmälan 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Kalendarium
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen på 2020 års årsmöte

I samband med 2020 års årsmöte kommer vi även ha en

· Kalendarium
Bild som illustrerar eventet.

Makt och motstånd i Bolivia och Chile

För dig som är i närheten av Eskilstuna och är nyfiken på den senaste tidens händelser i Bolivia och Chile. Hur de kan förstås och vad betyder det för oss i Sverige.

· Kalendarium

Chevron vs Ecuador – Environmental justice in the ”Amazonian Chernobyl”

Jordens Vänner, FIAN, Latinamerikagrupperna, Afrikagrupperna, Forum Syd, End Ecocide Sweden och Rädda Regnskogen anordnar lunchseminarium om Chevrons oljehantering och advokaten som försvarade dem.

· Kalendarium

Demokrati under attack i Brasilien – Democracia sob ataque

Latinamerikagruppernas temagrupp BRASSAR – inbjuder till föreläsning om den politiska krisen i Brasilien.

På plats är den brasilianska domaren Rubens Casara, doktor i rättsvetenskap och är domare vid Rio de Janeiro State Court of Justice.

I den nyligen publicerade boken Estado Pós-Democrático (Post-Demokratisk Stat) riktar han hård kritik mot att den förre detta presidenten Dilma Rousseff år 2016 ställdes inför riksrätt. För sitt arbete har han och hans fru blivit förföljda och utsatta för dödshot. Idag lever de i exil i Frankrike.

Välkomna!

· Kalendarium

Kvinnors röst i Bolivia

Fotoutställning om bolivianska kvinnors syn på jämställdhet och om sina erfarenheter av att vara kvinna i ett land i förändring.

· Kalendarium

Samtal för systemförändring – Webinarium om Naturens Rättigheter!

Vår värld påverkas idag av globala miljökriser, klimatkatastrofer och sociala kriser. Men runt om i världen växer det kritik mot denna samhällsmodellen och hoppingivande alternativ. Kom på webinarium om ett av dessa alternativ; Buen Vivir Det Goda Livet.

· Kalendarium
Årsmöte. Latinamerikagrupperna

Välkommen på 2019 års årsmöte

Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. I år kommer mötet att hållas på Solidaritetshuset i Stockholm. Nytt för i år är att vi även välkomnar dig som inte kan komma fysiskt att delta digitalt.

· Kalendarium

Styrelsemöten 2018-2019

Datum för inplanerade styrelsemöten under hösten 2018 och våren 2019.

· Kalendarium