Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Tillsammans med organisationen som jag gör praktik hos i staden Chaparall i Tolima i Colombia var jag med och tog fram en informationskampanj om de negativa konsekvenser som plast har för planeten. Kampanjen riktade sig till skolbarn men kom även att engagera stadens politiker och involvera sophämtningen.

Kampanjen tog flera veckor tid att planera. På morgonen då vi skulle dra igång stormade det och regnet öste ner. Jag var orolig att ingen skulle dyka upp. Men snart insåg jag att antalet deltagare inte var det viktigaste. Bara vi fick ihop en engagerad grupp som kunde städa bort plasten på gatorna. Stadens sophämtare var på plats, informationsmaterialet var klart och kommunens volontärer hälsade glatt.

Det slutar regna och då fick möjlighet att knacka dörr och påminna de boende om aktiviteten. När jag kom tillbaka till skolan där vi alla skulle mötas är byggnaden full av människor, allt ifrån barn till pensionärer och från staden olika delar. Nu kan vi äntligen börja!

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Jag tillsammans med skolelever samt styrelsen i tätorten håller tal om plast påverkan på miljö, djur och vår hälsa. Vi delar upp oss i olika grupper för att påbörja arbetet med att göra staden ren från plast. Just då kommer en stor skåpbil med militärer till platsen. De ville också hjälpa till. Under 3 timmar plockar vi plast. Vi var alla överraskade över hur mycket plast som faktiskt fanns på gator och grönområden. Folk fick till och med gräva i marken för att få upp plast. Barnen jag gick med uttryckte ilska och besvikelse över allt skräp som inte kastades i sopporna eller som inte källsorterar. De grävde och grävde med sina små händer och frågade var 5 sekund ’’Detta är väl inte plast?’’ Dessvärre var det mestadels plast.

Foto: Marla Zavala, Astracatol/Fensuagro i Colombia

Efteråt blomstrade energin och många människor uttryckte en vilja en vilja upprepa dagens aktivitet. Styrelsen i tätorten tillsammans med sophämtningen i kommunen bjöd på snacks, vatten och colombiansk dryck, chicha. Kommunens sophämtningen och styrelsen kunde inte sluta tacka oss arrangörer.

Dagens aktivitet avslutades med att regionens enda återvinningsföretag tog med sig all plast. Men kampanjen tog inte slut. Imorgon ska människor samlas igen och från och med nu kommer varje stadsdel införa en städdag.

Själv känner jag mig otroligt nöjd och stolt. Insikten om att varje människa kan göra skillnad har aldrig känns så sann som nu. Det viktigaste är att vi faktiskt gör något åt de problem vi står inför. Vi kan försöka förbättra situationen för en familj, en by, en stad, ett land, en kontinent och i slutänden för oss all. För det som berör dig, kommer få dig att vilja skapa förändring!

Marla Zavala, Latinamerikagruppernas praktikant hos Astracatol/Fensuagro i Colombia.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Reportage från Latinamerika

”Människorättsförsvarare har alltid varit utsatta, men efter fredsavtalet har situationen förvärrats”

Milena Flores, från en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer Movimiento Ríos Vivos Colombia, är en av många som tvingats fly till Europa till följd av sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon vittnar om hur situationen för människorättsförsvarare i Colombia har förvärrats efter fredsavtalet och hur kvinnor är extra utsatta.

· Reportage från Latinamerika

En återvändsgränd för jämlikhet, rättvisa och säkerhet i Bolivia

I ett videosamtal berättar Segundina Flores, ordförande för den bolivianska kvinno- och urfolksrörelsen Bartolina Sisa om civilsamhällets förändrade förutsättningar efter statskuppen.

· Reportage från Latinamerika

“En kopp kaffe som jag aldrig kommer att glömma”

Under sin praktik fick Marla Zavala möjlighet att besöka en familj som vill återgå till mer hållbara odlingsmetoder och själva kommersialisera sitt kaffe.

· Reportage från Latinamerika

I staden Planadas i Colombia står barnens utveckling och framtid i fokus

Efter en lång bussresa på krokiga vägar med Cumbia i högtalarna är jag äntligen framme i staden Planadas i regionen Tolima i västra Colombia. Jag har rest dit tillsammans med den 17-årigen Didjer, son till en av ledarna i gräsrots organisationen Astracatol, som är del av den colombianska småbrukar- och fackföreningsrörelsen Fensuagro som jag gör […]

· Reportage från Latinamerika

Valutgång mobiliserar organisationen Bartolina Sisa

Praktikanterna Louise Gripenberg och Emil Wenlöf berättar om kvinno- och urfolkrörelsen Bartolina Sisas åsikter om Evo Morales och den rådande politiska situationen i Bolivia.

· Reportage från Latinamerika

Latinamerikas kvinnor manifesterade för kvinnors rätt till liv och värdighet och mot förtryck och exploatering

Under perioden 8 mars till den 15 mars 2019 deltog kvinnor från hela Latinamerika i olika manifestationer, seminarier och debatter mot kapitalismens och patriarkatets strukturella våld. Här kan du läsa om några aktioner som Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Brasilien, Colombia och Guatemala arrangerade.

“Att försvara småbrukares rättigheter är att försvara hela mänsklighetens framtid”

Den 18 november 2018 röstade FN:s generalförsamling för Deklarationen för småbrukares rättigheter. Deklarationen erkänner mänskliga rättigheter för världens småbrukare och röstades igenom med 119 röster för, 49 nedlagda röster och 7 röster emot. Bland de länder som röstade emot var Sverige.

Colombia – ett folkmord i slowmotion

Hashtagen ”Nos están matando” de dödar oss vittnar om allt annat än fred. Sedan fredsavtalet undertecknades för tre år sedan har morden på människorättsförsvarare ökat lavinartat. En trend som inte verkar vara övergående. Lovisa B Wiklund, praktikant hos Fensuagro berättar om läget för landsbygdsbefolkningen i Colombia.

Colombias fredsavtal öppnar upp för exploatering av mineraler i provinsen Sumapaz

Latinamerikagruppernas praktikant Alida Gadea berättar om småbrukarnas situation i provinsen Sumapaz, Colombia.

· Reportage från Latinamerika

Småbrukares rättigheter kan komma att erkännas i år

Trots att lejonparten av världens mat produceras av småbrukare, har de inte ens tillgång till en tredjedel av jordens odlingsbara marker och 80 procent av de som hungrar i världen, är just småbrukare och landsbygdsbefolkning. Småbrukarnätverket La Via Campesina hoppas att 2018 blir året då FN antar deklaration för småbrukares och lantarbetares rättigheter.