Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

– Innan du tror att du kan världen och tar dig an att förändra den, måste du först se den, sa en geografilärare till Alexandra Löfgren på gymnasiet. Den kommentaren fick henne att söka till kursen Global rättvisaNordens Folkhögskola Biskops-Arnö. Ett samarbete mellan folkhögskolan, Latinamerikagrupperna och organisationen Framtidsjorden.

Alexandra Löfgren, Foto: privat

I normala fall består kursen av en sex veckor lång introduktion på folkhögskolan, en fem månader lång utlandspraktik hos någon av våra samarbetsorganisationer samt ett efterarbete i Sverige där kursdeltagarna ska dela med sig av sina nyvunna erfarenheter.

På grund av Coronapandemin fick kursen i år planeras om och utlandspraktiken sköts på framtiden. Istället fick deltagarna ägna hösten åt att informera om Latinamerikagruppernas och Framtidsjordens arbete och samla in pengar till våra samarbetsorganisationer.

Alexandra som skulle ha gjort praktik hos vår samarbetsorganisation Coordinador Nacional Agrario (CNA) i Colombia tog sig an uppdraget på ett minst sagt oväntat sätt.

Alexandra som älskar att cykla bestämde sig för att cykla Gotland runt, en sträcka på ungefär 50 mil. Med tält, mat och trangiakök gav hon sig av på sitt cykeläventyr. Under en vecka i oktober fick vi på Facebook följa hennes resa genom ett regnigt och blåsigt Gotland samtidigt som vi fick lära oss mer om Latinamerikagruppernas arbete. En insamlingskampanj som resulterade i 2550 kronor till Latinamerikas samarbetsorganisationer.

Gotland. Foto: Alexandra Löfgren

När jag ringer upp Alexandra befinner hon sig på tillfälligt besök i ett soligt Stockholm.
– Det är så lätt att sånt här informationsarbete hamnar i gamla banor. Då får man vara kreativ och förena det med något roligt, svarar hon när jag frågar henne om hur hon kom på idén med sin “cykelaktivism”.

Alexandra har samlat in pengar till andra organisationer tidigare. Däremot var det första gången hon var på Gotland. Att Gotland är blåsigt i oktober fick hon snart erfara. En natt blåste det 15 sekundmeter och hon fick med nöd och näppe upp tältet. Trött somnade hon in men väcktes kort därefter av poliser som letade efter en försvunnen man.

– Det var en bra lärdom, säger hon och skrattar: att ta livet som det kommer. En insikt som hon haft nytta av under hela det här pandemi-året. Även om Alexandra var ensam på sin långdistanscykling fick hon mycket stöd från vänner och bekanta, liksom av sina klasskompisarna från Biskops-Arnö.

– Latinamerikagrupperna uppmuntrade mig och tyckte att det här var en rolig grej. Det tyckte jag var fint och jätteroligt, säger hon och uttrycker även sin tacksamhet till alla som tog sig tid att läsa hennes inlägg och skänkte en slant till Latinamerikagruppernas arbete.

Vill man stödja människor utanför Sverige är det bra att det finns organisationer som Latinamerikagrupperna som fungerar som en brygga mellan olika länder och kontinenter

För Alexandra var det särskilt viktigt att synliggöra hur svensk politik och svenska investeringar påverkar livet för människor i Latinamerika. En region som ligger henne varmt om hjärtat.

Trots att praktiken i Colombia blev uppskjuten på obestämd framtid är hon inte besviken.
– Jag hade en underbar resa, säger hon, och även om resan till Colombia inte blev av i år så ångrar jag ingenting. Jag är jättenöjd med tiden på Biskops-Arnö och med Latinamerikagrupperna. Jag har lärt mig otroligt mycket och jag har fått en bra riktning i livet.

Alexandra beskriver sig själv som priviligierad som har växt upp i ett höginkomstland.
– Jag försöker bara ta hand om de privilegier jag har fått och ta ansvar. Just nu vill jag studera och studera i flera år. Jag hoppas kunna utbilda mig för att leda människor i den globala omställning som jag tror att vi behöver. Vi måste hitta alternativa system för hur vi kan fungera som samhälle. Vi får hela tiden nya bevis på att vi inte kan lappa och laga det här systemet.

Avslutningsvis skulle jag vilja tacka Latinamerikagrupperna för att jag fick förtroendet att delta på den här utbildningen. Jag var nog den yngsta deltagaren på hela kursen i år och det känns jätteroligt.

Vi på Latinamerikagrupperna tackar så klart Alexandra för hennes engagemang och ser fram emot att i framtiden höra om hennes vistelse i Colombia.

Alexandra Löfgren, Foto: privat

Alexandra Löfgren
Ålder: 20
Bor: Dvärsätt utanför Östersund.
Gör: Studerar deltid vid Global Citizen Academy.
Familj: Mamma och pappa, samt bror och syster som båda bor i Stockholm.
Härnäst: Studera humanekologi i USA.

Tips från coachen

  • Reflektera över dina intentioner med din aktivism och kontrollera att organisationen du vill stötta är bra och att pengarna används på ett bra sätt.
  • Var kreativ och kom ihåg att det finns mycket man kan bidra med i sitt närområde. Under fyra månader i år arbetade jag till exempel på Östersunds sjukhus med att städa IVA-rum och ambulanser för att minska spridningen. Att med egna ögon se hur ansträngd situationen var på sjukhuset var en verklig ögonöppnare för mig. Men vill man stödja människor utanför Sverige är det bra att det finns organisationer som Latinamerikagrupperna som fungerar som en brygga mellan olika länder och kontinenter.
  • Låt dig inte luras av kommersiella intressen. Du behöver inte en massa utrustning, utan kommer troligen ganska långt med sådant du redan har eller kan låna. En vän köpte nyligen en cykel för 800 kronor och cyklade runt hela Sverige.
  • Ha ett högre syfte med resan, att samla in pengar till människor på en annan plats till exempel. Det hjälper dig att orka fortsätta när det tar emot.

Känner du dig inspirerad att av Alexandras engagemang och vill stötta Latinamerikagruppernas arbete?

Swisha valfri summa till: 12 39 01 01 74. Glöm inte att skriva ”cykelaktivism” på meddelandet. Du kan också använda QR-koden nedan eller sms:a ”LA” till 72980 och bidra med 100 kronor.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter