Latinamerikagrupperna solidariserar med de aktivister som i morse avhystes under våldsamma former av polisen under en fredlig stödmanifestation i försvar av Sápmis sista naturskog och Moder Jords rätt att existera.

Latinamerikagrupperna känner igen situationen från Latinamerika där urfolk och miljöaktivister, med hjälp av sina kroppar försvarar Amazonas och andra naturskogar från skövlingen. Beslutsfattare i både Latinamerika och Sverige formulerar gärna ambitiösa miljömål. I praktiken är lojaliteten med kapitalet dock större än viljan att försvara den biologiska mångfalden och respektera urfolks traditionella territorier och rättigheter. En hänsynslöshet som leder till oåterkalleliga skador på traditioner, miljö och klimat.

Därför:
✊ Solidariserar vi med de samiska aktivisterna och deras allierade från Skogsupproret, Extinction Rebellion och Fältbiologerna.
✊ Vi fördömer polisens våldsamma agerande den 27 april 2021.
✊ Vi fördömer alla övergrepp mot Moder Jord och den pågående koloniseringen av Sápmi såsom gruvor, vindkraftparker, etc
✊ Vi kräver att Sverige skriver under konventionen ILO:169 om urfolks rättigheter

Klara Knapp, ordförande för Latinamerikagrupperna

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Opinion

Människor ska inte behöva dö för att de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Latinamerikagrupperna kräver att den colombianska staten ska respektera yttrande- och demonstrationsfriheten och att övervåldet mot demonstranterna omedelbart upphör.  Att Sveriges regering att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen och istället verka för att fredsavtalet förverkligas och mänskliga rättigheter respekteras. 

· Opinión, Opinion

Solidaridad con nuestras hermanas y hermanos bolivianos

Solidaridad Suecia América Latina expresa nuestra solidaridad con nuestras copartes y otras organizaciones que son perseguidas por su posición política. Pedimos a la comunidad internacional que vigile, que los derechos humanos sean respetados en este tiempo turbulento.

· Opinion

Mujeres: vamos de la mano construyendo esperanza!

Es 8 de marzo y tanto en América Latina como en Suecia conmemoramos el Día Internacional de las Mujeres. Denunciamos todas las formas de violencia hacia las mujeres. Desde maltratos psicológicos hasta feminicidio y violencia estatal: Basta ya!

· Opinion

Es hora de arrancar el sexismo desde sus raíces

Todas las mujeres de la junta directiva de Solidaridad Suecia-América Latina y muchos de nuestros socios están detrás de esta declaración de solidaridad del movimiento #metoo, que también se a publicado en Feministiskt perspektiv.

· Opinion