Läs och diskutera litteratur från eller om Latinamerika. Det är ett bra sätt att lära dig mer Latinamerika och ha roligt. Förslag på litteraturlista finns att ladda ner.

Här har vi sammanfattat några tips från Akademibokhandelns hemsida:

1. Var lagom många
4 – 8 deltagare är en bra grupp. Då finns det tid för alla att komma tilltals och det gör inte något om en deltagare inte kan delta alla gånger.

2. Enas om några grundregler
Vilken typ av böcker ska ni läsa? Hur väljer ni böcker? Är det okej att komma till träffen utan att ha läst boken? Bestäm hur ofta ni ska träffas och hur. I Coronatider är distansmöten att föredra. Avsätt minst en timme så att ni hinner diskutera boken i lugn och ro.

3. Gör det enkelt att delta
Se till att böckerna ni väljer finns tillgängliga i olika format till exempel som e-bok, ljudbok eller pocket.

4. Låt alla deltagare komma till tals
Ett bra sätt att starta samtalet är att göra en kort inledande runda, där alla får säga bara ett par meningar om boken och ge den poäng på en skala 1–5. På så sätt får alla komma till tals direkt. Poäng är inte nödvändigt, men kul! En annan bra inledning är att alla får välja varsitt citat som man fastnat för och läsa upp det.

5. Lyssna och lär av varandra!
Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda.

Litteraturtips!

Här hittar du en lista på några böcker som våra följare i sociala medier har tipsat om.

Saknar du en titel? Mejla oss på info@latinamerikagrupperna.se

 

Fler artiklar du kanske gillar

Jobb & praktik

Vi utlyser förnärvarande inga tjänster. Välkommen åter!

· Jobb & praktik

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion

Rapport: Defenders at risk

Rapporten Defenders at Risk: Attacks on Human Rights and Environmental Defenders and the Responsibility of Business är framtagen av Swedwatch i samarbete med ACT Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen, Diakonia, Afrikagrupperna, Fair Action och Latinamerikagrupperna. Rapporten ger en överblick av situationen för försvarare som uppmärksammar negativa effekter av företags verksamhet på människor och miljö. Rapporten baseras på […]

· Rapporter & material

Rapport: Rena guldgruvan?

Vattenbrist, markkonflikter och trakasserier mot fackligt aktiva – Yanacochagruvan i Peru är ett av de företag som AP-fonderna investerar i trots starka indikationer på kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöproblem. Därför måste statens etiska riktlinjer till AP-fonderna skärpas. Det är slutsatsen i rapporten ”Rena guldgruvan? AP-fondernas investeringar har en smutsig baksida” som Swedwatch gjort på […]

· Rapporter & material

Människor ska inte behöva dö för att de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Latinamerikagrupperna kräver att den colombianska staten ska respektera yttrande- och demonstrationsfriheten och att övervåldet mot demonstranterna omedelbart upphör.  Att Sveriges regering att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen och istället verka för att fredsavtalet förverkligas och mänskliga rättigheter respekteras. 

· Debatt & opinion

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

I solidaritet med aktivisterna som protesterade mot Sveaskogs skövling i Paharova

Latinamerikagrupperna fördömer polisens våldsamma agerande den 27 april 2021 och solidariserar med aktivisterna som tar strid för Sápmis sista naturskog och Moder Jords rätt att existera.

· Debatt & opinion

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter