Oljegiganten Texaco, numera Chevron, utvann i 20 år olja från Ecuadors del av Amazonas. När utvinningen var klar i början av nittiotalet lämnade bolaget kvar över tusen dammar med oljeslam som orsakade en rad sjukdomar och dödsfall bland lokalbefolkningen. Över 30 000 människors hälsa påverkades av miljöförstörelsen som har kommit att kallas ”Amazonas Tjernobyl”. Indirekt har även en stor del av alla svenskar som pensionssparar blivit dömda för miljöförstörelse. Då de svenska AP-fonderna har investeringar i Chevron.
I ett historiskt beslut för åtta år sedan dömde den Ecuadorianska staten Chevron att betala 9,5 miljarder dollar för att ha förorenat Amazonas. Men företaget överklagade domen till en internationell domstol som dömde till företagets fördel och de drabbade saknar fortfarande upprättelse.
Denna juridiska kamp har visat hur svårt det är att hålla stora företag ansvariga för brott mot miljö och mänskliga rättigheter. Det visar också behovet av ett rättsligt bindande internationellt instrument för att få slut på företagens straffrihet. Jordens Vänner, FIAN, Latinamerikagrupperna, Afrikagrupperna, Forum Syd, End Ecocide Sweden och Rädda Regnskogen anordnar lunchseminarium där du kan träffa Pablo Fajardo, är juristen som arbetar i fallet mot Chevron och Willian Lucitante, är folkledaren som representerar de drabbade i ecuadorianska Amazonas.
Bör företag ha rätt att stämma länder? Är dagens internationella juridiska system ett hot mot miljö- och mänskliga rättigheter? Hur kan de människor som drabbas av Chevrons oljeaktiviteter äntligen få tillgång till rättvisa och kompensation?
Välkommen!
Seminariet kommer att hållas på engelska. Anmälan görs via denna länk senast den 23 oktober.
Seminarium livesändes av End ecocide och går att se i efterhand här: