Latinamerikagrupperna har samarbetat med urfolksorganisationen Pueblo Kayambi i Ecuador sedan år 2016. Vårt stöd ger fler människor kunskap om sina rättigheter och ökade möjligheter att organisera sig, försvara och kräva sina rättigheter.
Urfolksorganisationen Pueblo Kayambi i Ecuador organiserar Kayambifolket i de ecuadorianska Anderna. Deras huvudfrågor är rätten till vatten, demokrati och tvåspråkig interkulturell utbildning.
Enligt Ecuadors konstitution ska landets urfolk vara delaktiga i beslut som rör exploatering av naturresurser på deras mark. De ska även få ta del av intäkter från dessa projekt. Men missnöje över regeringens bristande implementering av dessa rättigheter har lett till stora protester. Fredliga demonstrationer möts dock ofta av övervåld från polis och militär i syfte att trycka ner och tysta protesterna.
Ecuador står inför många utmaningar när det kommer till mänskliga rättigheter, bland annat vad gäller lagar som ger myndigheterna stora befogenheter att begränsa yttrandefrihet och rättsligt oberoende. Korruption, ineffektivitet och politisk inblandning har präglat staten i Ecuadors rättsväsende i flera år och påverkat människors förtroende för staten.
Latinamerikagruppernas samarbete med Pueblo Kayambi
Latinamerikagrupperna har samarbetat med Pueblo Kayambi sedan år 2016. Vårt stöd ger fler människor kunskap om sina rättigheter och ökade möjligheter att organisera sig, försvara och kräva sina rättigheter.
Pueblo Kayambi anordnar ledarskapsutbildningar i teman som jämställdhet, mänskliga rättigheter och kulturbevarande. De arbetar även aktivt för att öka kvinnor och ungdomars deltagande i politiken.
Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.
I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.
Latinamerikagrupperna kommer att fortsätta bevaka händelseutvecklingen i Ecuador och säkerställa att regeringen uppfyller sina åtaganden i överenskommelsen samt att den fortsatta utvecklingen sker i fred, med respekt för och i dialog med urfolksrörelsen och folkrörelserna i Ecuador.
Lunchseminarium om Chevrons oljehantering med Pablo Fajardo, juristen som arbetar i fallet mot Chevron, och Willian Lucitante urfolksledaren som representerar de drabbade.
Ecuador skakas just nu av massiva gatuprotester till följd av President Lenín Morenos åtstramningspaket med höjda skatter, lönesänkningar på upp till 20 procent inom offentlig sektor, halverad semester från 30 till 15 dagar och slopade subventioner på bensin och diesel. Något som i sin tur leder till ökade priser på transporter och livsmedel. Demonstranterna utgörs […]
Ecuador var först i världen att skriva in naturens rättigheter i konstitutionen. Ändå används en rad gifter i jordbruket och det senaste året har den ecuadorianska staten gett tillstånd för gruvdrift på över 1,7 miljoner hektar mark som antingen är natur-reservat eller hör till urfolk.
Sisa Contento i Ecuador blev bortförd av polis under en fredlig manifestation för urfolks rättigheter och senare frisläppt. Flera av hennes kamrater sitter fortfarande häktade. Läs intervjun som vår praktikant Elli Viljanen har skrivit.
Latinamerikagrupperna är idag en organisation som, med en tredjedel så liten ekonomi, ändå fortsätter att vara en stark röst i civilsamhället, har lojala medlemmar, kunnig personal och stödjer bra organisationer i Latinamerika, säger den avgående verksamhetsledaren Markus Malm.
Trots att hon som barn blev utsatt för rasism och diskriminering, vägrade Esther Yumbay att dölja sin identitet som urfolk. Läs porträttet som vår praktikant Elli Viljanen har skrivit.