Imágenes del Sur

Imágenes del Sur är en ideell organisation som startades i Malmö 2002. Samma år arrangerades den första kultur- och filmfestivalen LATINAMERIKA I FOKUS. Under festivalen som hålls varje höst, visas film om och från Latinamerika och tar upp aktuella sociopolitiska frågor relaterat till kontinenten i seminarium och föredrag.

Imágenes del Sur är intresserade av frågor som rör ursprungsfolk, småskaliga jordbrukare och kvinnors rättigheter i Latinamerika och arbetar aktivt för att deras röster ska bli hörda. Organisationen vill verka för ett multikulturellt samhälle, främja sociala och kulturella möten mellan världens kulturer och främja utbyten mellan utomeuropeiska kulturer och Sverige.

Sedan 2008 samarbetar man också med Biskops-Arnö folkhögskola och visar filmer gjorda av praktikanter i Latinamerika.

Kontaktperson: Ulrika Selring Alba

Fler artiklar du kanske gillar

Vad är grejen med bekämpningsmedlet glyfosat och varför bör det förbjudas?

Under hösten kommer EU:s medlemsländer att rösta om huruvida bekämpningsmedlet glyfosat, som bedöms som sannolikt cancerframkallande, ska fortsätta att tillåtas. Här hittar du viktig information om varför vi tycker att Sverige bör rösta nej till en förlängd licens.

· Opinion

Seminarium: Liv utan gift – berättelser från Brasilien

Latinamerikagrupperna deltar under Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping med två miniseminarier om mat, mark och rätten att leva utan gift.

· KALENDARIUM

Filmfestival: Latinamerika i Fokus – Lund

Snart drar film- och kulturfestivalen LATINAMERIKA I FOKUS igång igen! Och i år fyller festivalen 15 år! Detta kommer att firas med nya filmer från Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Kuba, Mexiko och Uruguay.

· KALENDARIUM

Filmfestival: Latinamerika i fokus – Malmö

Måndag 23 oktober startar film- och kulturfestivalen LATINAMERIKA I FOKUS i Malmö.

· KALENDARIUM

En vecka för mat, mark och makt

Den 6:e till 12:e november 2017 arrangerar nätverket Makten över maten en vecka med seminarier och samtal fokuserad på matsuveränitet. Under veckan deltar småbrukare från Sverige tillsammans med internationella gäster från bland annat Brasilien och Indien. ”Det är hög tid att diskussionen om matsuveränitet får en större plats i den svenska debatten”, säger Karin Ericsson på Latinamerikagrupperna.

· Föreningsnytt
Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson håller tal på en manifestation på medborgarplatsen den 12 oktober 2017. Foto: Lovisa Prage

”Halleluja, vi har blivit räddade av den vite mannen”

Den 7 oktober samlades ett 30-tal aktivister på medborgarplatsen i Stockholm för att visa solidaritet med världens miljöaktivister. Läs Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svenssons tal från manifestationen.

· Krönika

Latinamerikagrupperna söker två praktikanter till Colombia

Är du intresserad av Colombia och demokratifrågor? Då är det kanske dig vi letar efter. Sista ansökningsdag den 3 nov 2017. Missa inte det!
Under praktiken kommer du lära dig mer om den problematik som finns kring landsbygdsbefolkningens rätt till mark, mat och fröer. Du kommer även få möjlighet att följa urfolks- och småbrukarrörelsernas roll i den aktuella fredsprocessen.

· Jobb & praktik

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter till Stockholm och Ecuador

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter under perioden 15 januari – 8 juni 2018. Våra praktikplatser passar dig som har erfarenhet av ideellt engagemang, har arbetat ett par år eller studerar globala utvecklingsfrågor, journalistik, kommunikation, marknadsföring, projektledning eller organisering.

· Jobb & praktik

Sökes: deltagare till arbetsgrupp inför 50-årsjubileum

Nu söker vi dig som är medlem eller före detta medlem, UBV-volontär, praktikant, solidaritetsarbetare eller på annat sätt en del av Latinamerikagruppernas historia och vill vara med i arbetsgruppen för 50-årsjubileet.

· Jobb & praktik, Föreningsnytt
Majsfält. Guatemala, Costa Sur. Foto: Sori Lundqvist

Stöd människor i Mexiko efter jordbävningen

Vår samarbetspartner La Via Campesina uppmanar till stöd och solidaritet med de personer i Mexiko som påverkats av de omfattande skador som flera stora naturkatastrofer har orsakat under en kort tid.

· Föreningsnytt