Att protestera mot social orättvisa är en mänsklig rättighet. Det är också en förutsättning för en levande demokrati. Men det är en rättighet som idag är allvarligt hotad. I Latinamerika är hotbilden mot miljö- och människorättsaktivister störst i världen. Värst är situationen för människor som organiserar sig och protesterar mot gruvdrift, vattenkraftverk och industrijordbruk. Verksamheter som har förödande konsekvenser för både människor och miljö.

Om kampanjen
Med kampanjen ”Inte ett brott”, vill Latinamerikagrupperna uppmärksamma kriminaliseringen av den sociala protesten och stötta våra samarbetsorganisationer som får utstå hot, trakasserier, förföljelser, godtyckliga arresteringar och dödligt våld för sin kamp. De behöver långsiktigt stöd och hjälp att göra sina röster hörda. Det är #InteEttBrott att försvara sina mänskliga rättigheter.

När: den 20 november – 20 december 2020.
Var: På Facebook, Instagram och Twitter

Detta kan du göra: 

Ge ett ekonomiskt stöd:  

    • Swisha ditt stöd till 1239010174. Märk ditt stöd ”Inte ett brott” eller använd QR-koden nedan.
    • Bli månadsgivare (ge ett månatligt stöd utöver medlemsavgiften på 20 kr) och stöd våra samarbetsorganisationers långsiktiga arbete för demokrati och rättvisa.

 Ge av din tid

Smått och gott

Har du egna idéer och vill anordna något i samband med kampanjen? Hör av dig till oss så kan vi hjälpa till att spåna fram idéer eller upplägg. Varje insamlad krona räknas, så samla in och sprid budskapet på ditt sätt!

Våra samarbetsorganisationer berättar:

"På bara fem månader har rasism och förföljelse blivit en del av många människors vardag"

I ett videosamtal berättar Segundina Flores, ordförande för den bolivianska kvinno- och urfolksrörelsen Bartolina Sisa om civilsamhällets förändrade förutsättningar efter statskuppen.

Till reportaget

”Människorättsförsvarare har alltid varit utsatta, men efter fredsavtalet har situationen förvärrats”

Milena Flores från organisationen  Movimiento Ríos Vivos Colombia berättar om situationen för miljö- och människorättsaktivister i Colombia.

Till reportaget

“Vi kommer fortsätta försvara våra rättigheter oavsett hur mycket vi åtalas, förföljs eller fängslas på olagliga grunder”

Franklin Andrés Camuendo Quilumbaquin tillhör Kayambifolket i Ecuador berättar om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.

Till reportaget

"Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss"

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

Till reportaget