Det är viktigt för oss att du som medlem, givare och finansiär känner dig trygg med att vårt arbete följer föreningens stadgar och att ditt bidrag kommer fram och används på rätt sätt. Därför ser vi till att extern granskning och kontroll av föreningens verksamhet årligen genomförs. I praktiken innebär detta att externa parter följer upp föreningens projekt, programverksamhet och ekonomi på flera nivåer.
ForumCiv
Kvaliteten i de projekt och program vi stödjer granskas av det svenska biståndsorganet Sida, genom ForumCiv.
ForumCiv kvalitetsgranskar våra ansökningar och rapporter gällande utvecklingssamarbetet, informationsarbetet samt praktikantverksamheten. Detta görs genom bland annat stickprov, uppföljningsbesök hos våra samarbetsorganisationer, regelbundna möten oss emellan, årliga ekonomiska och resultatbaserade rapporter, samt att de cirka vart fjärde år tar in en extern konsult för att genomföra en avtalsefterlevnadsrevision (Compliance Audit) på vår organisation. En sådan genomfördes senast våren 2018.
Auktoriserad revision
Föreningens externa auktoriserade revisor är Carola Nilsson (Prosper Revision AB, tel: 073-600 98 93). Hon granskar att Latinamerikagruppernas årsredovisning följer årsredovisningslagen samt att vi följer de regler som tillkommer då vi är medlemmar av Giva Sverige och Svensk Insamlingskontroll. Hon granskar även att Latinamerikagrupperna följer avtal med ForumCiv för utvecklingssamarbetet samt informationsarbetet vilket är finansierat av Sida, via ForumCiv.
Revisionen för Latinamerikagruppernas projekt i Latinamerika utförs lokalt av auktoriserade revisorer vilkas revision ligger till grund för Carola Nilssons granskning.
Giva Sverige
Latinamerikagrupperna är medlem i Giva Sverige, som arbetar för etiska och professionella insamlingar i Sverige. Som medlem i Giva Sverige rapporterar Latinamerikagrupperna mot Giva Sveriges kvalitetskod samt upprättar den årliga effektrapporten.
Svensk Insamlingskontroll
Latinamerikagrupperna har ett 90-konto som granskas av Svensk insamlingskontroll. Det är en garanti för att insamlingen sköts på ett korrekt sätt och att mindre än 25 procent av de insamlade medlen används för egen administration.
Fler artiklar du kanske gillar
Den 17 april varje år uppmärksammar Latinamerikagrupperna den ”Småbrukarnas Internationella kampdag”. En minnesdag för att uppmärksamma alla människor som runt om i världen utsätts för förtryck för sin kamp för jordbruksreformer och rätten till mat.
Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter under perioden 18 januari – 4 juni 2021. Våra praktikplatser passar dig som har erfarenhet av ideellt engagemang, har arbetat ett par år eller studerar inom globala utvecklingsfrågor, journalistik, kommunikation, marknadsföring, projektledning eller organisering.
Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.
Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]
Nu är det återigen dags för årsmöte. Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete.
2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]
Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.
Tjänsten som handläggare passar dig som har intresse för föreningsarbete och projekthandläggning samt demokrati och mänskliga rättigheter. Sista ansökningsdagen den 10 januari 2021.
Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.
Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.