Det är viktigt för oss att du som medlem, givare och finansiär känner dig trygg med att vårt arbete följer föreningens stadgar och att ditt bidrag kommer fram och används på rätt sätt. Därför har vi inarbetade interna årliga rutiner för uppföljning, granskning och kontroll av föreningens arbete.
Stickprover och utvärdering av vårt utvecklingssamarbete i Latinamerika
Vi genomför regelbundet ekonomiska och resultatbaserade stickprov på våra samarbetsorganisationers verksamhet. Vi har regelbundna planerings-, uppföljnings- och utvärderingsmöten tillsammans med våra samarbetsorganisationer. Vi granskar också deras resultatrapporter och de lokala revisorernas rapporter samt besöker finansierade aktiviteter.
Internrevisorer
Varje år väljer årsmötet två internrevisorer som under året ska granska styrelsens arbete för att på så sätt även trygga att föreningens styrelse driver föreningen utifrån medlemmarnas intresse. En revisionsrapport avläggs årligen till årsmötet. Nuvarande internrevisorer är Alexandra Iriarte och Joakim Olsson.
Visselblåsarfunktion
Latinamerikagrupperna har ett visselblåsarsystem för anställda, förtroendevalda och medlemmar. Funktionen ska användas om du misstänker oegentligheter. Det kan exempelvis vara muta, bedrägeri, stöld eller annan situation där någon får privat vinning eller fördel på grund av sin tjänsteställning eller att dess närstående gynnas på något sätt.
Fler artiklar du kanske gillar
2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]
Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.
Tjänsten som handläggare passar dig som har intresse för föreningsarbete och projekthandläggning samt demokrati och mänskliga rättigheter. Sista ansökningsdagen den 10 januari 2021.
Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.
Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.
I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.
Filmen ”Una paz verdadera, en verklig fred” är gjord år 2019 av Latinamerikagruppernas praktikanter Pedro Feitoza & Daniel Richardson och handlar om den uteblivna freden i Colombia efter fredsavtalet.
Den 6 november 2020 skickade Latinamerikagrupperna ett brev till (nästan) alla riksdagsledamöter med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.
Milena Flores, från en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer Movimiento Ríos Vivos Colombia, är en av många som tvingats fly till Europa till följd av sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon vittnar om hur situationen för människorättsförsvarare i Colombia har förvärrats efter fredsavtalet och hur kvinnor är extra utsatta.
Är du också intresserad av intersektionella feministiska perspektiv och klimaträttvisa?