Är du medlem i Latinamerikagrupperna och har en förändring som du driva igenom? Vi guidar dig genom de viktigaste stegen!

Alla medlemmar, medlemsorganisationer eller lokalgrupper  får lämnar in motioner till årsmötet. Latinamerikagruppernas styrelse lämnar in sina förslag i form av propositioner. Stadgeändringsförslag är en kategori för sig, se längre ner på sidan.

Vad vill du ändra på eller utveckla eller uppnå?
Du kan motionera om allt som rör föreningens verksamhet, ställningstaganden och inriktning. Tänk på att årsmötet inte hanterar frågor som rör  en enskild aktivistgrupp eller en alltför specifik del av verksamheten. Inte heller bör motionerna detaljstyra styrelsens mandat.

Hur skall motionerna utformas?
En bra motionen beskriver kort och kärnfullt vad som är ett problemet, vad du vill uppnå och argument för din sak. Var tydlig med vad du vill ska fattas beslut om.

Det kan vara bra att dela upp ditt förslag i flera ”att-satser” då det fattas beslut om varje ”att-sats” för sig. Det är alltid bättre att ta upp bara ett ämne per motion. Medlem och lokalgrupp har rätt att lämna flera motioner om de vill, så att ibland kan det vara mera taktiskt att dela en fråga.

Checklista för motionärer:

  • Lyft förslag om sådant som årsmötet kan och bör besluta om.
  • Ta upp en fråga per motion.
  • Skriv en kort och relevant rubrik.
  • Skriv kort, kärnfullt och på enkel svenska vad du vill ändra på eller utveckla eller uppnå.
  • Använd en eller flera ”att-satser” som tydligt förklarar vad du vill ska fattas beslut om.
  • Underteckna med namn och ev. lokalgrupp/temagrupp eller organisation.

Vart ska förslagen skickas?
Motioner och stadgeändringsförslag ska skickas till arsmotet@latinamerikagrupperna.se inklistrade i e-postbrevet och som bifogade word-dokument.

Bara motioner och stadgeändringsförslag som har lämnas in senast två månader innan årsmötet behandlas. Anledningen är att på årsmötet skall ha en chans att sätta sig in i frågan. Motionärerna har rätt att göra tillägg eller ändringar i sina förslag fram till tre veckor innan årsmötet.

Fler artiklar du kanske gillar

Jobb & praktik

Vi utlyser förnärvarande inga tjänster. Välkommen åter!

· Jobb & praktik

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion

Rapport: Defenders at risk

Rapporten Defenders at Risk: Attacks on Human Rights and Environmental Defenders and the Responsibility of Business är framtagen av Swedwatch i samarbete med ACT Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen, Diakonia, Afrikagrupperna, Fair Action och Latinamerikagrupperna. Rapporten ger en överblick av situationen för försvarare som uppmärksammar negativa effekter av företags verksamhet på människor och miljö. Rapporten baseras på […]

· Rapporter & material

Rapport: Rena guldgruvan?

Vattenbrist, markkonflikter och trakasserier mot fackligt aktiva – Yanacochagruvan i Peru är ett av de företag som AP-fonderna investerar i trots starka indikationer på kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöproblem. Därför måste statens etiska riktlinjer till AP-fonderna skärpas. Det är slutsatsen i rapporten ”Rena guldgruvan? AP-fondernas investeringar har en smutsig baksida” som Swedwatch gjort på […]

· Rapporter & material

Människor ska inte behöva dö för att de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Latinamerikagrupperna kräver att den colombianska staten ska respektera yttrande- och demonstrationsfriheten och att övervåldet mot demonstranterna omedelbart upphör.  Att Sveriges regering att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen och istället verka för att fredsavtalet förverkligas och mänskliga rättigheter respekteras. 

· Debatt & opinion

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

I solidaritet med aktivisterna som protesterade mot Sveaskogs skövling i Paharova

Latinamerikagrupperna fördömer polisens våldsamma agerande den 27 april 2021 och solidariserar med aktivisterna som tar strid för Sápmis sista naturskog och Moder Jords rätt att existera.

· Debatt & opinion

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter