Din webbläsare (Internet Explorer 7 eller tidigare) är gammal. Den har kända säkerhetsbrister kan ske inte visar all funktionalitet på den här sajten eller andra sajter. Läs om hur du uppdaterar din webbläsare.

X

Du är här

Ma(k)tkamp Latinamerika

Vi som skriver på den här bloggen är sex studenter på kursen Global Rättvisa på Sörängens Folkhögskola i Småland.

 

Under fem månader kommer vi att praktisera hos två av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Ecuador och Paraguay. Efter praktiken kommer vi på olika sätt sprida information om vår tid i Latinamerika.

 

Här på bloggen kan du läsa om våra erfarenheter, möten, tankar och bilder från praktiken.

 


 

Union Base, en förort i utkanten av djungeln

Vägen genom Union Base

Union base, en förort utanför Puyo i Ecuador, är det nya hemmet för praktikanterna Hanna och Alex. Här blandas känslan av ett paradis på jorden med verkliga problem. Jag försöker beskriva intrycket efter mina två första veckor här, en syn som troligtvis kommer att förändras och byggas på. Ett liv utan tillgång till annat vatten än regnvatten men med grannar som lika gärna kunde bott i ditt hus som i sitt hus.

Läs mer »

Från Nässjö till Asunción

För 10 veckor sedan började vi, Maja, Julian och Åsa, kursen i global rättvisa på Sörängens folkhögskola. Idag sitter vi på Conamuris lila innergård och övar hälsningsfraser på guaraní, det lokala språket. Vi anlände till Asunción, Paraguay, i fredags och har sedan hunnit lära känna stadens gator och träffat aktivister från stora delar av landet.

Läs mer »

Frihet eller pengar?

Fortsätta vara självförsörjande och fritt kunna disponera över sin egen tid, eller försörja sig på lönearbete och tvingas anpassa sig efter arbetsdagens timmar? Den frågan är alltmer aktuell för kichwabefolkningen i urfolksbyn Sarayacu, djupt inne i Ecuadors regnskog.

Läs mer »

Växtgifter som tränger undan myrorna och människorna

Andres Garcete, Edelira 45, arbetandes i hans och Blanca Galazas grönsaksland

Vi blir sittande så tills vi passerat sojafältet som besprutas. Verkligare än så blir inte hotet, som inte enbart jagar bort myrorna in på de agroekologiska odlarnas marker utan som också tvingar människorna att sälja sina marker och förflytta sig eftersom de insjuknat av besprutningarna i områdena. Minuten senare så andas vi in normalt som om ingenting hänt. För det här är inget ovanligt för invånarna i Edelira. Den här konfrontationen är ständigt närvarande, den finns där nästan dagligen. Det är bara för mig som det som just hände känns overkligt.

Läs mer »

Kampen för marken – med livet som insats?

Conrado Vera, Asentamiento 18 de Agosto, Edelira Itapua, Paraguay, 11:e februari 2016

Att slåss för social rättvisa i Paraguay har länge varit ett brott och än idag fortsätter förföljelsen av och propagandan emot ledare för sociala rörelser. Conrado Veras historia är en av många liknande. Den kampen som Conrados pappa och många andra utkämpade har funnit nya fanbärare. Hindren och hoten är inte längre en diktators omänskliga maktmissbruk. Idag genomför jordbruksföretagare, storskaliga sojaodlare, en långsam förgiftning av landsbygden som tvingar undan bönderna. För vinsten är viktigare än livet.

Läs mer »

”Vi föddes i orättvisa men vi vill inte dö i orättvisa” - kampen för social rättvisa

Här i fängelset är det de som sitter inne för att de stal höns som får längst straff och de som agerar korrupt blir frisläppta. Det var inledning till vårt samtal i fängelset Tacumbu med de sex, det är namnet som de är kända vid av media och civil samhällsorganisationer och sociala organisationer. 

Läs mer »

Hos våra familjer i Itapua!

Vi lämnade Asucion vid gryning runt tre på fredagen och kom fram klockan 11.30 till vår destination. Resan var ganska lång men jag lyckades somna i princip hela vägen. Vi var alla förväntansfulla och hade ingen aning om vad som väntade oss egentligen. Jag och Fanny var de första att bli lämnade till vår familj, Hana och Lotta skulle vidare till Caagúazu.

Läs mer »

CURUGUATY MASSAKERN – Paraguayanska småbrukares outtröttliga kamp för upprättelse och rätten till mark fortsätter

Genom fönstren som omger hela den runda salen målas en imponerande bild av centrala Asunción. Utsikten är slående och det är lätt att glömma allvaret som alltjämt ligger i luften. Salen i Nationalkongressen är iordningsställd för en öppen debatt kring massakern vid Curuguaty som uppstod i samband med en konflikt kring markområdet Marina Kue som ligger i Curuguaty.

Läs mer »

Sidor