När medvetenheten ökar, ökar också engagemanget och viljan att förändra. Därför arbetar Latinamerikagrupperna med olika former av utbildning och informationsspridning i Sverige.

Latinamerikagrupperna granskar hur svensk politik och svenska aktörers agerande påverkar människors livsvillkor i Latinamerika och uppmärksammar människors kamp för rättvisa och ett värdigt liv i Latinamerika.

Det gör vi bland annat genom att:

  • Ta fram rapporter, ordna seminarier och sprida våra samarbetsorganisationers gruppers röster och perspektiv i olika forum och kanaler.
  • Bjuda in gäster från våra samarbetsorganisationer i Latinamerika så att de själva kan berätta om sin livssituation.
  • Göra det möjligt för svenska medborgare att göra praktik hos våra samarbetsorganisationer i Latinamerika.
  • Ge stöd till människor som organiserar sig i lokal- och temagrupper för att sprida kunskap om våra frågor på egen hand.

Det gör vi bland annat genom att:

Gör praktik i Latinamerika

Sök till vår utlandspraktik. En fyra månader lång praktik i Latinamerika ger dig värdefull kunskap om Latinamerika, globala utvecklingsfrågor och internationellt utvecklingssamarbete.

Läs mer om vår utlandspraktik

Gå med i en aktivistgrupp

Vi har lokalgrupper och temagrupper där medlemmarna engagerar sig på sin fritid för en rättvis värld. Gruppernas aktiviteter varierar beroende på medlemmarnas intressen.

Hitta en grupp som passar dig!

Fler artiklar du kanske gillar

LAG:s temagrupp för solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika bjuder in till samtal om mänskliga rättigheter och situationen för politiska fångar i Chile

När: 20 augusti 2022, kl. 15:00 – 18:00 Var: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Stockholm Latinamerikagruppernas temagrupp för solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika bjuder lördagen den 20 augusti 2022 in till ett samtal om mänskliga rättigheter och situationen för politiska fångar i Chile tillsammans med aktivisterna Guillermo Gumucio och Owana Madera från det chilenska nätverket Ni […]

· Evenemang

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Latinoamérica Testifica: Avsnitt 5 – Sveriges roll i förstörelsen av naturen

Vad har Sverige med diskriminering av natur och mänskliga rättigheter i Latinamerika att göra? I det sista avsnittet av Latinoamérica Testifica tar vi upp det viktiga perspektivet om Sveriges pensionsfonders problematiska investeringar, och vad du kan göra hemifrån för att förändra saker och ting.

· Podd

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Latinoamérica Testifica: Avsnitt 4 – Kampen för att legalisera abort

Legaliseringen av abort har diskuterats mer och mer i politiska utrymmen i Latinamerika de senaste åren. Vi pratar om de länder som har tagit steg framåt i frågan om abort, och de som snarare har gjort motsatsen. Slutligen, vad har ”la Marea Verde” med allt detta att göra?

· Podd

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Du kan göra skillnad!

Tycker du att vi jobbar med viktiga frågor och känner att du vill stödja oss med en gåva?