Globala utbyten av erfarenheter. Foto: Lari Honkanen

Stöd till nätverk och globala utbyten

Latinamerikagrupperna stödjer folkrörelser i Latinamerika och gör det möjligt för våra samarbetsorganisationer att delta i nätverksmöten på kontinental, europeisk och internationell nivå.

Gäster från Latinamerika

Minst en gång om året bjuder vi in gäster från våra samarbetsorganisationer till Sverige. I samband med besöken arrangerar vi utåtriktade aktiviteter för allmänheten och andra civilsamhällesorganisationer.

Vi gör det även möjligt för våra latinamerikanska gäster att möta svenska och europeiska politiker för att framföra sina ståndpunkter i frågor som berör dem.

Öka svenskars kunskap om Latinamerika

Varje år skickar vi ungdomar på praktik hos våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. Efter avslutad praktik informerar praktikanterna om sina erfarenheter på bland annat skolor, arbetsplatser och bibliotek.

Syftet med verksamheten är att utbyta idéer, stärka banden mellan kontinenterna och att öka svenska ungdomars kunskap om Latinamerika och svenska aktörers agerande i regionen.

I Sverige har vi aktiva lokal- och temagrupper med personer som engagerar sig ideellt för att sprida våra frågor om urfolk och småbrukare i Latinamerika. De arrangerar på egen hand bland annat seminarier, föreläsningar och insamlingsfester.

Möte Evelina Sartori Valck som deltaog på MST:s (de jordlösas rörelse) nationella skola Florestan Fernandes i Brasilien.

Hur är det att studera på en internatskola i regi av MST? Hur skiljer sig metoderna från universitetsvärlden? Vilka har behörighet? Hör eleverna Evelina Sartori Valck och Yngve Heiret, från Latinamerikagrupperna Sverige respektive Norge.
Lyssna Latinamerikapodden här

Bolivias kvinnor följer i urfolkskrigarens spår

Vi befinner oss på en ledarskapsskola för kvinnor i staden El Alto strax utanför Bolivias huvudstad La Paz. Utbildningen som Latinamerikagrupperna är med och finansierar arrangeras av den bolivianska urfolksorganisationen Confederación Nacional de Mujeres Campesinas Indígenas Originarias de Bolivia, Bartolina Sisa och är den första i sitt slag i landet.
Läs hela reportaget här

Fler artiklar du kanske gillar

Sök till Latinamerikagruppernas praktikantprogram

Nu kan du ansöka till Latinamerikagruppernas utlandspraktik under läsåret 2019/2020. Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år och vill lära sig om svenskt utvecklingssamarbete i praktiken och Latinamerikagruppernas arbete.

· Jobb & praktik

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter till Stockholm

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter under perioden 28 januari –  28 juni 2019. Våra praktikplatser passar dig som har erfarenhet av ideellt engagemang, har arbetat ett par år eller studerar inom globala utvecklingsfrågor, journalistik, kommunikation, marknadsföring, projektledning eller organisering. Praktik i Stockholm Antal platser: 2 Arbetsplats: Latinamerikagrupperna, Tegelviksgatan 40 Praktikuppdrag Vi söker för närvarande praktikanter inom dessa områden: Förening […]

· Jobb & praktik

Tillsammans skapar vi den framtid vi behöver

Evelina Sartori Valck och Linn O’Connell skriver om sin tid på de Jordlösa rörelses (MST) skola Florestan Fernandes i Brasilien.

· Krönika

En hälsning från våra praktikanter

Varje år skickar Latinamerikagrupperna svenska ungdomar att praktisera hos våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. Här kommer en hälsning från årets glada gäng.

· Nyheter
Timimie Märak med same- och transflaggorna i bakgrunden. Foto: Love Prelog

Timimie Märak: Tvåsjälad same

Efter att som praktikant ha tillbringat fem månader med urfolksrörelsen i Ecuador började Hanna Rissler intressera sig för urfolkens kamp i Sverige. Hon bestämde träff med Timimie Märak, same och queeraktivist, för ett samtal om vikten av språket och kollektivet.

· Nyheter
Varje dag jobbar Lorenzo på sin chacra, sitt fält. Det gränsar till GMO-sojafält på två olika håll, en situation som många småbrukare i Paraguay tvingas leva med idag. Foto: Julian Dannefjord

En hotad ekologisk oas i ett hav av gift

Julian Dannefjord gjorde under hösten 2016 och våren 2017 praktik på Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation i Paraguay där han mötte småbrukaren Lorenzo Espínola som kämpar för sin rätt att äga mark.

· Reportage från Latinamerika
Kulturella fester är en glädjefylld del av Sisas arbete med urfolksrörelsen. Här deltar hon i dans med kichwafolket. Tupparna fångade i den traditionella vårleken är en viktig del av den andinska vårfesten Pawkar Raymi. Foto Elli Viljanen.

”Vi är inte aktivister – vi är revolutionärer!”

Sisa Contento i Ecuador blev bortförd av polis under en fredlig manifestation för urfolks rättigheter och senare frisläppt. Flera av hennes kamrater sitter fortfarande häktade. Läs intervjun som vår praktikant Elli Viljanen har skrivit.

· Reportage från Latinamerika
Etsa Salvio Franklin Sharupi Tapuy i demonstrationståg med urfolksnätverket Conaie i Ecuador. Foto: Anne-Gaël Bilhaut

Ungdomsledaren från regnskogen: ”Vi är rebeller i blodet”

Latinamerikagruppernas praktikant Alexandra Jerlstad har träffat ungdomsledaren Etsa Salvio Franklin Sharupi Tapuy från Amazonas i Ecuador.

· Reportage från Latinamerika
Markus Malm, verksamhetsledare Foto: Sori Lundqvist

Arbetsplatsen som vill sätta Latinamerika på kartan

Latinamerikagrupperna är idag en organisation som, med en tredjedel så liten ekonomi, ändå fortsätter att vara en stark röst i civilsamhället, har lojala medlemmar, kunnig personal och stödjer bra organisationer i Latinamerika, säger den avgående verksamhetsledaren Markus Malm.

· Nyheter

”Mig får de aldrig bort” – en kvinnas kamp för mark i Paraguay

Simeona Riquelme i Paraguay är den enda kvinnan i hennes by som äger mark. Vår praktikant Maja Heide har träffat henne för ett samtal om orättvisa och outtröttlig drivkraft.

· Reportage från Latinamerika

Flera sätt att stödja

Bli aktivist

Engagera dig på dina egna villkor
- när du har tid, lust och energi!
Hitta din grupp

Sprid vårt budskap

Här kan du läsa mer om våra frågor och hur du kan vara med och påverka.
Läs mer

Ge en gåva

Ditt stöd ger människor på Latinamerikas landsbygd möjlighet att utbilda sig, organisera sig och kräva sina rättigheter.
Stöd vårt arbete

Ändra, göra uppehåll eller avsluta ditt engagemang?

Du kan när som helst ändra ditt autogiro. Skicka ett mejl till insamling@latinamerikagrupperna.se.