Latinamerikagrupperna samarbetar med lokalt förankrade folkrörelser. Vårt stöd ger starka folkrörelser som kan slå vakt om miljö- och mänskliga rättigheter och påverka människors livsvillkor.
Latinamerikagrupperna samarbetar med folkrörelser som organiserar urfolk och småbrukare. Det är grupper som ofta lever i svår fattigdom och har ett begränsat politiskt inflytande, men samtidigt är drivande i arbetet för en rättvis och hållbar utveckling.
Under 2023 har vi samarbetat med tre olika samarbetsorganisationer i Latinamerika genom praktikantprogrammet. Praktikantprogrammet är en del av det svenska biståndet som bland annat syftar till att öka intresse för globala utvecklingsfrågor i Sverige.
Genom en fyra månader lång praktik hos en av våra samarbetsorganisationer och ett efterföljande informationsarbete i Sverige bidrar vi till att öka kunskapen om marginaliserade människors levnadsvillkor och kamp och bidrar till ökad förståelse för dagens alltmer globaliserad värld, där beslut och konsumtionsvanor på en plats påverkar människor i en annan del av världen.
Här formas framtidens urfolksledare
Varje helg ordnar organisationen Conaie en ambulerande, politisk ungdomsskola i Ecuador. Detta med finansiellt stöd av Latinamerikagrupperna. Denna helg håller skolan till vid kusten och samlar urfolk från grupperna Puna, Manta och Huancavilca.
Kvinnliga ledare tar plats i småbrukarrörelsen
Under hösten 2016 arrangerades en ledarskapsutbildning i Nicaragua av småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesina som medfinansierades av Latinamerikagrupperna. Syftet med utbildningen var att stärka kvinnor i frågor om feminism, organisering och småbrukares rättigheter.
Fler artiklar du kanske gillar
På Internationella dagen för matsuveränitet lanserar Nätverket Makten över maten en svensk översättning av FN:s deklaration om rättigheter för bönder och andra som arbetar på landsbygden (UNDROP).
Idag gläds vi över nyheten att Patricia Gualinga tilldelats Olof Palmepriset 2022 för sitt modiga ledarskap för urfolkens livsvillkor och naturens rättigheter!
Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.
I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.
Latinamerikagrupperna samarbetar med kvinno- och urfolksrörelsen Bartolina Sisa i Bolivia. För att skapa större förståelse om situationen för miljö-och människorättsförsvarare i Bolivia vill vi inkludera olika perspektiv. Därför ringer vi upp Anders Burman, docent i humanekologi på Institutionen för globala studier vid Göteborgs Universitet.
Goda nyheter från vår samarbetsorganisation Waqib’Kej i Guatemala.
På årets andra styrelsemöte närvarade kansliets nya verksamhetsledare Anna Barkered. Många intressanta diskussioner fördes och viktiga beslut fattades. Läs Julia Fyrs rapport från mötet.
Trots att lejonparten av världens mat produceras av småbrukare, har de inte ens tillgång till en tredjedel av jordens odlingsbara marker och 80 procent av de som hungrar i världen, är just småbrukare och landsbygdsbefolkning. Småbrukarnätverket La Via Campesina hoppas att 2018 blir året då FN antar deklaration för småbrukares och lantarbetares rättigheter.
Ecuador var först i världen att skriva in naturens rättigheter i konstitutionen. Ändå används en rad gifter i jordbruket och det senaste året har den ecuadorianska staten gett tillstånd för gruvdrift på över 1,7 miljoner hektar mark som antingen är natur-reservat eller hör till urfolk.
Guatemalas regering lyfter fram vattenkraft som ett hållbart alternativ och en ekonomisk motor för landet. De boende i området menar tvärtom att satsningen ökar fattigdomen, förorenar miljön och skadar mayafolkens levnadssätt.