La Vía Campesina är en internationell rörelse som samlar miljontals småbrukare, jordlösa, urfolk och lantarbetare från hela världen. Latinamerikagrupperna samarbetar sedan många år med rörelsens latinamerikanska gren Coordinadora Latinoamericana de Organizaciones del Campo (Cloc), som består av 84 nationella organisationer från 18 länder i Latinamerika.
Småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesina försvarar det småskaliga, hållbara jordbruket som ett sätt att uppnå ett rättvist och jämställt samhälle. Latinamerikagruppernas stöd går framför allt till att stärka ungdomars och kvinnors roll inom organisationen, men även till rörelsens opinionsbildande arbete med att lyfta matsuveränitet som ett politiskt alternativ.
Småbrukarnas alternativ: matsuveränitet
Inom Cloc/La Vía Campesina har småbrukare länge kämpat för sin rätt till mat och mark, under det gemensamma konceptet ”matsuveränitet”. Matsuveränitet handlar om tillgång till hälsosam och ekologiskt producerad mat, samt människors rätt att själva bestämma över hur maten produceras. Lokal produktion ska prioriteras framför storskalig export. Matsuveränitet innebär också att kräva folkligt deltagande i beslutsfattande som rör jordbruksfrågor. Makten över maten ska enligt matsuveränitet finnas i händerna på producenter och konsumenter.
FILM: Småbrukare från småbrukarorganisationen El Porvenir i Ecuador lyfter upp matsuveränitet som ett hållbart och praktiskt alternativt till dagens miljöfarliga system för matproduktion. Filmen är från år 2014 och gjordes av Latinamerikagruppernas praktikanter Lisa Persson och Julia Qvist.
FILM: Vad är matsuveränitet? En film framtagen av elever på Sörängens folkhögskola som gjort fem månaders praktik hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation ATC i Nicaragua.
I samband med Covid 19-pandemin har debatten om mat och självförsörjning tagit fart i Sverige, men böndernas röster saknas. Sverige behöver en ny livsmedelsstrategi som bygger på hållbarhet och matdiversitet och den måste stödja och lyssna på bönderna.
Ta chansen och ansök nu till Latinamerikagruppernas utlandspraktik under hösten 2020. Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år att få en fördjupad kunskap om miljö- och rättvisefrågor genom praktik i Latinamerika.
Trots att lejonparten av världens mat produceras av småbrukare, har de inte ens tillgång till en tredjedel av jordens odlingsbara marker och 80 procent av de som hungrar i världen, är just småbrukare och landsbygdsbefolkning. Småbrukarnätverket La Via Campesina hoppas att 2018 blir året då FN antar deklaration för småbrukares och lantarbetares rättigheter.
Ecuador var först i världen att skriva in naturens rättigheter i konstitutionen. Ändå används en rad gifter i jordbruket och det senaste året har den ecuadorianska staten gett tillstånd för gruvdrift på över 1,7 miljoner hektar mark som antingen är natur-reservat eller hör till urfolk.
Nyfiken på de jordlösas rörelses nationella skola? Hör Evelina Sartori Valck och Yngve Heiret som pluggar intensivkursen i latinamerikansk politisk teori på Florestan Fernandes i Brasilien.
Den 26 november 2017 hålls val i ett polariserat Honduras. Här kan du läsa om hur Yasmin Lopez, ordförande för rådet för småbrukarkvinnor och jordbruksutveckling (CODIMCA), ser på valet och situationen i landet.
Den 6:e till 12:e november 2017 arrangerar nätverket Makten över maten en vecka med seminarier och samtal fokuserad på matsuveränitet. Under veckan deltar småbrukare från Sverige tillsammans med internationella gäster från bland annat Brasilien och Indien. ”Det är hög tid att diskussionen om matsuveränitet får en större plats i den svenska debatten”, säger Karin Ericsson på Latinamerikagrupperna.
Vår samarbetspartner La Via Campesina uppmanar till stöd och solidaritet med de personer i Mexiko som påverkats av de omfattande skador som flera stora naturkatastrofer har orsakat under en kort tid.
Lyssna till ett panelsamtal om det globala matsystemet och problemen med monokulturer, bekämpningsmedel och företags inflytande. Samtalet sändes live den 27:e september 2017 från ETC Bokcafé i Stockholm.
Julian Dannefjord gjorde under hösten 2016 och våren 2017 praktik på Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation i Paraguay där han mötte småbrukaren Lorenzo Espínola som kämpar för sin rätt att äga mark.