
Latinamerikagrupperna har valt att samarbeta med folkrörelser i Latinamerika som organiserar urfolk och småbrukare. Dessa grupper har länge diskriminerats i det latinamerikanska samhället och gör det än idag. Samtidigt står urfolk och småbrukare för den viktigaste kraften för samhällsförändring just nu.
Rörelserna vi stöttar är etablerade och breda, och gör det möjligt för sina medlemmar att få ökat inflytande i samhället. Vårt stöd går särskilt till kvinnor och unga.
Alla insatser vi stödjer i Latinamerika baseras på samarbetsorganisationernas egna behov och prioriteringar. På det sättet blir verksamheten långsiktigt hållbar. För att resultatet verkligen ska bli att det folkliga inflytandet ökar är det viktigt att hitta rätt organisationer att samarbeta med, och det är något vi har lagt mycket kraft vid.
Idag samarbetar vi med den kontinentala småbrukarrörelsen Cloc/La Vía Campesina samt urfolksorganisationerna Waqib´Kej i Guatemala, Bartolina Sisa i Bolivia och Pueblo Kayambi i Ecuador.
Här formas framtidens urfolksledare
Varje helg ordnar organisationen Conaie en ambulerande, politisk ungdomsskola i Ecuador. Detta med finansiellt stöd av Latinamerikagrupperna. Denna helg håller skolan till vid kusten och samlar urfolk från grupperna Puna, Manta och Huancavilca.
Kvinnliga ledare tar plats i småbrukarrörelsen
Under hösten 2016 arrangerades en ledarskapsutbildning i Nicaragua av småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesina som medfinansierades av Latinamerikagrupperna. Syftet med utbildningen var att stärka kvinnor i frågor om feminism, organisering och småbrukares rättigheter.
Fler artiklar du kanske gillar
På årets andra styrelsemöte närvarade kansliets nya verksamhetsledare Anna Barkered. Många intressanta diskussioner fördes och viktiga beslut fattades. Läs Julia Fyrs rapport från mötet.
Trots att lejonparten av världens mat produceras av småbrukare, har de inte ens tillgång till en tredjedel av jordens odlingsbara marker och 80 procent av de som hungrar i världen, är just småbrukare och landsbygdsbefolkning. Småbrukarnätverket La Via Campesina hoppas att 2018 blir året då FN antar deklaration för småbrukares och lantarbetares rättigheter.
Ecuador var först i världen att skriva in naturens rättigheter i konstitutionen. Ändå används en rad gifter i jordbruket och det senaste året har den ecuadorianska staten gett tillstånd för gruvdrift på över 1,7 miljoner hektar mark som antingen är natur-reservat eller hör till urfolk.
Guatemalas regering lyfter fram vattenkraft som ett hållbart alternativ och en ekonomisk motor för landet. De boende i området menar tvärtom att satsningen ökar fattigdomen, förorenar miljön och skadar mayafolkens levnadssätt.
Nyfiken på de jordlösas rörelses nationella skola? Hör Evelina Sartori Valck och Yngve Heiret som pluggar intensivkursen i latinamerikansk politisk teori på Florestan Fernandes i Brasilien.
Den 26 november 2017 hålls val i ett polariserat Honduras. Här kan du läsa om hur Yasmin Lopez, ordförande för rådet för småbrukarkvinnor och jordbruksutveckling (CODIMCA), ser på valet och situationen i landet.
Hör historien om mapuchekonflikten, från tidiga invasionsförsök fram till våra dagars kamp för rättigheter. Om hur befrielsen av Chile och Argentina blev till en tillvaro i reservatssystem för mapuchefolket. Med Jorge Calbucura och gästspel av Miriam Hualquilao.
Den 6:e till 12:e november 2017 arrangerar nätverket Makten över maten en vecka med seminarier och samtal fokuserad på matsuveränitet. Under veckan deltar småbrukare från Sverige tillsammans med internationella gäster från bland annat Brasilien och Indien. ”Det är hög tid att diskussionen om matsuveränitet får en större plats i den svenska debatten”, säger Karin Ericsson på Latinamerikagrupperna.
Vår samarbetspartner La Via Campesina uppmanar till stöd och solidaritet med de personer i Mexiko som påverkats av de omfattande skador som flera stora naturkatastrofer har orsakat under en kort tid.
”Det finns ett akut behov av internationellt beskydd från FN för att hindra ytterligare folkmord, skövling av regnskog och kränkningar av befolkningens rättigheter, samt för att utkräva ansvar för de kränkningar av mänskliga rättigheter, brott och folkmord som redan har skett”, skriver Silvia Ana González och Carmen Blanco Valer för Latinamerikagruppernas temagrupp Buen Vivir & Naturens Rättigheter.