Det har kallats Regnskogens Tjernobyl. Oljebolaget Texaco – idag ägt av Chevron – dumpade i över tjugo år råolja i Amazonas i Ecuador. Men trots uppmärksammade miljökampanjer och domar mot företaget har lite förändrats. Dammar med oljeslam ligger kvar, vattendrag förgiftas och sjukdomarna och dödsfall sprider sig som en pest bland lokalbefolkningen.

En glansig oljehinna lägger sig över vattendragen i regnskogen. Giftiga ämnen har i decennier läckt ut i vattnet som över 100 000 människor dricker, badar och tvättar sig i. Bara några hundra meter ifrån en djup damm med råolja bor en småbarnsfamilj. Mamman ställer sig vid brunnen där de hämtar sitt dricksvatten och berättar att alla i familjen är sjuka för jämnan.

– Jag hade själv cancer för några år sedan. Nu är jag orolig att jag fått det igen. När det regnar svämmar dammen över och det oljeblandade vattnet rinner in på gården. Barnen och djuren kletar ner sig, men vi kan inte undvika det.

1993 gick ursprungsfolken och de boende i Amazonas samman och stämde företaget för brott mot de mänskliga rättigheterna och miljön i en domstol i New York. 2008 enades båda parter om att en oberoende inspektion av oljebolagets gamla anläggningar och utvinningsplatser skulle göras. Slutsatsen blev en rekommendation om ersättning på cirka 200 miljarder kronor.

Donald Moncayo är en av de 30 000 drabbade lokalinvånarna som stämt företaget. Idag arbetar han som miljöaktivist och visar besökare hur oljeslammet kan hittas överallt i regionen. Bara man gräver lite under ytan.

–När jag var ung var allt redan täckt i olja. Vänner och släktingar dog runt omkring mig, men jag insåg inte då. Nu är jag säker, Chevron är ansvariga och det här är ett brott mot våra mänskliga rättigheter, konstaterar Donald Moncayo.

Enligt en expertutredning, utnämnd av domstolen, har föroreningen lett till att minst 1400 människor dött av cancer. Den Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter fastslår att var och en rätt till högsta uppnåeliga hälsa, till en adekvat levnadsstandard och till rent vatten. Men Donald Moncayo konstaterar att få människor upplever dessa förmåner där han kommer ifrån. Han påminner om att Chevron inte är det enda företaget som verkar i regionen och som systematiskt kränkt dessa rättigheter.

– Petroecuador och de andra oljebolagen är inte bättre. Men vi har gett oss på Chevron för att de var först här i regionen. När vi har besegrat Chevron får vi gå vi vidare till nästa strid, säger Donald Moncayo med ett leende.

Text och foto: Max da Rocha

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

· Nyheter

Vill du med i vårt demonstrationståg mot frihandelsavtalet mellan EU-Mercosur?

Vill du med i vårt demonstrationståg? Kontakta marlene.sosamercado@sal.se för mer information.

· Nyheter, Evenemang

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter