Det har kallats Regnskogens Tjernobyl. Oljebolaget Texaco – idag ägt av Chevron – dumpade i över tjugo år råolja i Amazonas i Ecuador. Men trots uppmärksammade miljökampanjer och domar mot företaget har lite förändrats. Dammar med oljeslam ligger kvar, vattendrag förgiftas och sjukdomarna och dödsfall sprider sig som en pest bland lokalbefolkningen.

En glansig oljehinna lägger sig över vattendragen i regnskogen. Giftiga ämnen har i decennier läckt ut i vattnet som över 100 000 människor dricker, badar och tvättar sig i. Bara några hundra meter ifrån en djup damm med råolja bor en småbarnsfamilj. Mamman ställer sig vid brunnen där de hämtar sitt dricksvatten och berättar att alla i familjen är sjuka för jämnan.

– Jag hade själv cancer för några år sedan. Nu är jag orolig att jag fått det igen. När det regnar svämmar dammen över och det oljeblandade vattnet rinner in på gården. Barnen och djuren kletar ner sig, men vi kan inte undvika det.

1993 gick ursprungsfolken och de boende i Amazonas samman och stämde företaget för brott mot de mänskliga rättigheterna och miljön i en domstol i New York. 2008 enades båda parter om att en oberoende inspektion av oljebolagets gamla anläggningar och utvinningsplatser skulle göras. Slutsatsen blev en rekommendation om ersättning på cirka 200 miljarder kronor.

Donald Moncayo är en av de 30 000 drabbade lokalinvånarna som stämt företaget. Idag arbetar han som miljöaktivist och visar besökare hur oljeslammet kan hittas överallt i regionen. Bara man gräver lite under ytan.

–När jag var ung var allt redan täckt i olja. Vänner och släktingar dog runt omkring mig, men jag insåg inte då. Nu är jag säker, Chevron är ansvariga och det här är ett brott mot våra mänskliga rättigheter, konstaterar Donald Moncayo.

Enligt en expertutredning, utnämnd av domstolen, har föroreningen lett till att minst 1400 människor dött av cancer. Den Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter fastslår att var och en rätt till högsta uppnåeliga hälsa, till en adekvat levnadsstandard och till rent vatten. Men Donald Moncayo konstaterar att få människor upplever dessa förmåner där han kommer ifrån. Han påminner om att Chevron inte är det enda företaget som verkar i regionen och som systematiskt kränkt dessa rättigheter.

– Petroecuador och de andra oljebolagen är inte bättre. Men vi har gett oss på Chevron för att de var först här i regionen. När vi har besegrat Chevron får vi gå vi vidare till nästa strid, säger Donald Moncayo med ett leende.

Text och foto: Max da Rocha

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Patricia Gualinga tilldelas Olof Palmepriset 2022

Idag gläds vi över nyheten att Patricia Gualinga tilldelats Olof Palmepriset 2022 för sitt modiga ledarskap för urfolkens livsvillkor och naturens rättigheter!

· Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter