– Det enda de svenska AP-fonderna bryr sig om är att tjäna pengar. Det är otroligt. Var är etiken? De mänskliga rättigheterna? Miljötänket? Det frågar sig Pablo Fajardo, advokaten som försvarar de som drabbats av Chevrons oljeavfall i Ecuador.

De svenska AP-fonderna har närmare två miljarder kronor investerade i Chevron. Ett företag som mellan åren 1964 och 1990 utvann olja i regnskogen i nordöstra Ecuador och som sedan lämnade över 1 000 öppna dammar med oljeslam efter sig och förorenade ett område på 500 000 hektar.

Utsläppen har påverkat både miljö, djur och människor allvarligt och år 2011 dömdes Chevron till miljardböter i en ecuadoriansk domstol. Något skadestånd till de drabbade har företaget dock inte betalat ut. Istället driver de fallet vidare i USA. I väntan på domslut har AP-fodernas gemensamma etikråd avbrutit sin dialog med Chevron gällande hållbarhetsfrågor. Investeringarna har de dock fortsatt kvar.

Pablo Fajardo och Willian Lucitante
Pablo Fajardo och Willian Lucitante på Sverigebesök i oktober 2019.

För Pablo Fajardo är det faktum att de svenska AP-fonderna fortfarande har pensionsspararnas pengar investerade i Chevron ofattbart. Det gör både APfonderna och svenska folket till indirekt ansvariga för företagets handlande, anser han.

– Jag kan acceptera att någon på grund av ovisshet eller ignorans begår ett misstag. Jag skulle kunna acceptera att svenskarna, för att de inte visste vilka Chevron var, hade investeringar i företaget. Men om de vet om det, och om pensionsfonderna vet om att Chevron är ett av de mest brottsliga företagen i världen. Hur är det då möjligt att de använder ärliga människors sparpengar till att investera i ett så kriminellt företag? Det är oacceptabelt, säger Pablo Fajardo.

Ap-fonderna kan inte få tjäna pegar på människors lidande och blod i andra länder. Det kan inte få tillåtas, men det är det de gör.

Alla som har sina pensionspengar investerade i Chevron bör kräva att AP-fonderna drar tillbaka sina investeringar i företaget, eller åtminstone kräver att företaget följer lagen och respekterar de mänskliga rättigheterna, tycker Pablo Fajardo.
– Men det enda pensionsfonderna bryr sig om är att pengarna växer. De svenska politikerna måste se över Ap-fondernas regler för investeringar, anser Pablo Fajardo.

– Politikerna kan inte fortsätta att tillåta att den här typen av brott begås med pensionsspararnas pengar i andra delar av världen i syfte att tjäna pengar. Lagen bör rättas till, etiken prioriteras liksom internationell rätt, och så bör pensionsfonderna agera ansvarsfullt och inte investera i företag som Chevron.

Men Pablo Fajardo menar att det även ligger på medborgarnas ansvar att kräva att politikerna gör dessa förändringar. Att kräva att lagen ändras så att pensionsfonderna i första hand analyserar vilken påverkan en investering kommer att göra på människor, miljö, kultur och ekonomi och i andra hand hur lönsam den är.

– Ap-fonderna kan inte få tjäna pegar på människors lidande och blod i andra länder. Det kan inte få tillåtas, men det är det de gör.

Text: Lisa Karlsson och Oscar Barajas
Foto: Oscar Barajas och Anna Nylander

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Patricia Gualinga tilldelas Olof Palmepriset 2022

Idag gläds vi över nyheten att Patricia Gualinga tilldelats Olof Palmepriset 2022 för sitt modiga ledarskap för urfolkens livsvillkor och naturens rättigheter!

· Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter