– Det enda de svenska AP-fonderna bryr sig om är att tjäna pengar. Det är otroligt. Var är etiken? De mänskliga rättigheterna? Miljötänket? Det frågar sig Pablo Fajardo, advokaten som försvarar de som drabbats av Chevrons oljeavfall i Ecuador.

De svenska AP-fonderna har närmare två miljarder kronor investerade i Chevron. Ett företag som mellan åren 1964 och 1990 utvann olja i regnskogen i nordöstra Ecuador och som sedan lämnade över 1 000 öppna dammar med oljeslam efter sig och förorenade ett område på 500 000 hektar.

Utsläppen har påverkat både miljö, djur och människor allvarligt och år 2011 dömdes Chevron till miljardböter i en ecuadoriansk domstol. Något skadestånd till de drabbade har företaget dock inte betalat ut. Istället driver de fallet vidare i USA. I väntan på domslut har AP-fodernas gemensamma etikråd avbrutit sin dialog med Chevron gällande hållbarhetsfrågor. Investeringarna har de dock fortsatt kvar.

Pablo Fajardo och Willian Lucitante
Pablo Fajardo och Willian Lucitante på Sverigebesök i oktober 2019.

För Pablo Fajardo är det faktum att de svenska AP-fonderna fortfarande har pensionsspararnas pengar investerade i Chevron ofattbart. Det gör både APfonderna och svenska folket till indirekt ansvariga för företagets handlande, anser han.

– Jag kan acceptera att någon på grund av ovisshet eller ignorans begår ett misstag. Jag skulle kunna acceptera att svenskarna, för att de inte visste vilka Chevron var, hade investeringar i företaget. Men om de vet om det, och om pensionsfonderna vet om att Chevron är ett av de mest brottsliga företagen i världen. Hur är det då möjligt att de använder ärliga människors sparpengar till att investera i ett så kriminellt företag? Det är oacceptabelt, säger Pablo Fajardo.

Ap-fonderna kan inte få tjäna pegar på människors lidande och blod i andra länder. Det kan inte få tillåtas, men det är det de gör.

Alla som har sina pensionspengar investerade i Chevron bör kräva att AP-fonderna drar tillbaka sina investeringar i företaget, eller åtminstone kräver att företaget följer lagen och respekterar de mänskliga rättigheterna, tycker Pablo Fajardo.
– Men det enda pensionsfonderna bryr sig om är att pengarna växer. De svenska politikerna måste se över Ap-fondernas regler för investeringar, anser Pablo Fajardo.

– Politikerna kan inte fortsätta att tillåta att den här typen av brott begås med pensionsspararnas pengar i andra delar av världen i syfte att tjäna pengar. Lagen bör rättas till, etiken prioriteras liksom internationell rätt, och så bör pensionsfonderna agera ansvarsfullt och inte investera i företag som Chevron.

Men Pablo Fajardo menar att det även ligger på medborgarnas ansvar att kräva att politikerna gör dessa förändringar. Att kräva att lagen ändras så att pensionsfonderna i första hand analyserar vilken påverkan en investering kommer att göra på människor, miljö, kultur och ekonomi och i andra hand hur lönsam den är.

– Ap-fonderna kan inte få tjäna pegar på människors lidande och blod i andra länder. Det kan inte få tillåtas, men det är det de gör.

Text: Lisa Karlsson och Oscar Barajas
Foto: Oscar Barajas och Anna Nylander

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

· Nyheter

Vill du med i vårt demonstrationståg mot frihandelsavtalet mellan EU-Mercosur?

Vill du med i vårt demonstrationståg? Kontakta marlene.sosamercado@sal.se för mer information.

· Nyheter, Evenemang

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter