Latinamerikagrupperna

Tänk om människor kunde ställas inför rätta för allvarlig miljöförstörelse på samma sätt som de kan bli dömda för folkmord. Det är idén bakom advokaten Polly Higgins förslag på en ecocide-lag.

I slutet på mars deltog Latinamerikagrupperna i ett rundabordssamtal om ecocide tillsammans med advokaten Polly Higgins och representanter från End Ecocide Sweden, WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Schweiz, FIAN Sverige, Swedwatch och Jordens vänner Europa.

– Du straffas om du stjäl ett äpple, men förstör du planeten går du fri, säger Polly Higgins, jurist och författare med ett stort engagemang för miljöfrågor som just nu driver frågan om en ecocide-lag.

En lag om ecocide skulle innebära att beslutsfattare, såsom VD:ar, chefer, ministrar och statsöverhuvuden ska kunna ställas inför rätta när naturen skadats allvarligt eller ekosystem förstörts till följd av mänsklig eller naturlig påverkan.

 

Ett femte internationellt brott

Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen innehåller i dag folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott. 2010 lämnade Polly Higgins in ett förslag till den Internationella lagkommissionen om att lägga till ecocide som ett femte brott i Romstadgan.

Enligt Polly Higgins skulle en sådan lag skapa en ”legal omsorgsplikt” där den som inte tar ansvar för natur och miljö kan ställas inför rätta.

– Till skillnad från som det ser ut idag, där företag i förhand gör en riskanalys för att se hur de kan verka genom att göra så liten skada som möjligt, så måste de istället fundera över konsekvenserna. Skulle ett projekt innebära sådan skada på naturen att de kan ställas inför rätta så blir risken allt för stor för att investera, säger Polly Higgins.
Romstadgan är ett levande dokument vilket innebär att det går att redigera. För att göra ett tillägg behövs bara att ett av medlemsländerna föreslår detta. Det Polly Higgins hoppas på är att få en grupp av stater att ta upp frågan. När ecocide väl har lagts till är dokumentet öppet för stater att skriva under.

Tanken är att stater och företag ska få en övergångsperiod på fem år där de kan förändra sin verksamhet miljömässigt innan lagen träder i kraft.

Sveriges roll

Polly Higgins menar att Sverige är ett intressant land att ta upp frågan i delvis på grund av vår samiska befolkning.

– En urfolksröst från det globala nord skulle vara viktig i samtal med det globala syd, säger hon.

Den nuvarande regeringen har även visat sig positiva. Polly Higgins och End Ecocide Sweden har haft möten med bland annat klimat- och miljöminister Åsa Romson. De menar att till skillnad från tidigare när de varit tvungna att förklara vad

ecocide handlar om, så har svenska politiker nu ställt frågan ”vad kan vi göra?

På gång

Just nu pågår samtal med ett antal stater kring möjligheten att presentera ett förslag om att lägga till ecocide i Romstadgan. Michael Baumgartner från Greenpeace Schweiz samarbetar med Polly Higgins i frågan. Han förklarar att man hittills vänt sig till redan positiva regeringar för ett ”vänskapligt samtal”.

Samtidigt pågår informationsspridning och nätverkande med andra organisationer och juridiskt kunniga personer för att skapa en ”brandvägg” med människor som kan stå bakom staterna när dessa väl väljer att gå vidare med ecocide. Det är viktigt att samtalet fortsätter i civilsamhället så att frågan inte försvinner bakom stängda dörrar som den gjort tidigare.

Foto: Fran Monks och Sigrid Petersson

Text: Sigrid Petersson

Vill du veta mer?

http://eradicatingecocide.com/

http://endecocide.se/

https://www.endecocide.org/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *