Latinamerikagrupperna

Slavliknande arbetsvillkor, utsugning av fattiga lantarbetare och en vinst som stannar i Sverige, så ser verklighetens vinindustri ut. Igår avslutades kampanjen Rättvis vinhandel sin konferens i Argentina. Det sista jag hörde när jag lämnade huset, som fungerat som både hem och konferenslokal under veckan, var Karels, från den Sydafrikanska fackföreningen Csaawu, röst som sa: ”Nu åker vi hem och fortsätter kämpa!”

Veckan har präglats av en blandning mellan frustration över situationen, hopp om framtiden och solidaritet mellan människor. Under ett fältbesök till organisationen UST, föreningen för landlösa i Argentina, träffade vi Juan och Marcelo som berättade om livet som kontrakterade arbetare. Ett helt legalt system som bygger utsugning av fattiga arbetare.

”Vi skulle vilja ha schyssta villkor” säger Juan och Marcelo. Foto: Ylva Zetterlund

De kontrakteras på 10-månaderskontrakt. Både Marcelo och Juan är ansvariga för 12 hektar var. Helt på egen hand. När året är slut får de 18 % av vinsten på druvorna. Under de två månaderna när skörden äger rum står de utan kontrakt och lön, men eftersom deras inkomst är beroende av försäljningen av druvorna måste de ändå delta i arbetet.

Varje månad tjänar juan och marcelo 200kr per hektar som de är kontrakterade att ansvara för. För deras 12 hektar tjänar de alltså 2400 kr varje månad vilket inte går att leva på. För att få ihop ekonomin blir de därför tvugna att låna pengar av ägaren. Vilket sedan dras av från de 18 % av vinsten de får efter att kontraktet gått ut. Med andra ord finns ingen vinst kvar utan de har arbetat för knapp överlevnad.

”Jag har varit kontrakterad i 30 år. Pengarna räcker inte och jag är beroende av ägaren. Jag skulle vilja ha min egen gård, kanske bara ett hektar eller två, där jag kunde producera mat och vara självförsörjande”, berättar Marcelo.

En veckas intensiva diskussioner är nu över men kampanjandet fortsätter.

”Nu måste vi stötta varandra i solidaritet. Situationen för kontrakterade lantarbetare i Argentina är chockerande och vi måste hitta sätt att tillsammans förbättra situationen!” – Henriette, Sikhula Sonke, Sydafrika.

Tillsammans är vi starka, ställ krav nästa gång du går till Systembolaget!

Text: Ylva Zetterlund, Afrikagrupps- och rättvis vinhandelsaktivist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *