Tillsammans med Afrikagrupperna står Latinamerikagrupperna bakom en rapport gällande Systembolagets hållbarhetsarbete som Swedwatch gjort. Den visar att Systembolaget har gjort framsteg i sitt hållbarhetsarbete och bland annat bidragit till en ökad medvetenhet om sociala frågor och fackliga rättigheter i länder med svag arbetsrätt.
Den heter ”Ömsom vin ömsom vatten” och är en uppföljningsrapport på en rapport som gjordes 2013. Den första rapporten visade på ett antal brister i bolagets arbete för bland annat en hållbar leverantörskedja. Uppföljningsrapporten visar på vissa förbättringar, t.ex. har Systembolagets granskningar gått från att undersöka storsäljare till att fokusera på vinproducenter med de potentiellt största problemen.
En rekommendation i rapporten är att styrelsen och ägaren, den svenska staten, sätter press på ett tydligare hållbarhetsmål för leverantörskedjan.
– Idag saknas en tydlig styrning för att säkerställa en hållbar leverantörskedja. Systembolaget måste sätta relevanta strategiska hållbarhetsmål när det gäller miljö och sociala aspekter, säger Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna.
En fråga som tagits upp i rapporten är att Systembolaget bör undersöka hur producenter och importörer som arbetar långsiktigt och seriöst med hållbarhetsfrågor ska kunna premieras. Idag arbetas det aktivt med att få in fler etiska och ekologiska produkter i sortimentet. Det finns producenter som är seriösa och har bra arbetsvillkor, men som av olika skäl inte är certifierade.
Dock kan ambitionsnivån höjas avsevärt, såväl hos Systembolaget som hos dess svenska leverantörer. Systembolaget har både ett ansvar och en möjlighet att påverka miljö och arbetsvillkor för utsatta lantarbetare.
Du kan ladda ner rapporten här!