Publiceringsdatum:
måndag, 29 februari, 2016

”Miljömålsberedningens förslag om nya klimatmål för Sverige räcker inte för att världen ska ha en chans att på ett globalt rättvist sätt nå de nya klimatmålen”, skriver organisationer i nätverket KlimatSverige.

Det nya klimatavtalet som antogs i Paris innebär en skärpning av de globala klimatmålen. Uppvärmningen ska begränsas till väl under två grader, och länderna ska sträva mot högst 1,5 grader i temperaturökning. Skärpningen är väl motiverad. Med dagens klimatmål riskerar ö-nationer att utplånas och utsatta regioner att drabbas av hungersnöd och massiva folkomflyttningar.

För att ha en chans att nå 1,5-gradersmålet behöver rika länder som Sverige sluta använda fossila bränslen redan omkring 2030 för att ge utvecklingsländerna tid att ställa om till fossilfri ekonomi. Decenniet därefter behöver vi nå nära noll i utsläpp även sett i ett konsumtionsperspektiv. Miljömålsberedningens förslag att minska utsläppen med 85 procent till 2045 är därför inte tillräckligt för ett utvecklat land.

Nu behövs omedelbara åtgärder och även omprövning av redan beslutade planer. Vi vill se en ny klimatagenda för Sverige: Vi behöver en effektiv och förnybar energiförsörjning omkring 2030. Avveckla statliga Vattenfalls kolkraft i Europa, lämna brunkolet i marken och ställ om bolaget till förnybar energiproduktion. Staten måste gå före genom upplåning och investeringsstöd, även till nya energitekniker. Sätt målet om 30 procent energieffektivisering till 2030, och en fossilfri värmesektor till 2020. Utsläppsrätter som frigörs i och med dessa åtgärder ska annulleras. Nollenergihus behöver snabbt bli standard och byggsektorns klimatpåverkan behöver minskas bland annat genom att bygga mer i trä än i betong. Ställ om till en fossilfri och transportsnål trafikpolitik där vägtrafiken minskar med minst 25 procent till 2030. Första steget är ett stopp för bygget av ”Förbifart Stockholm”, där resurserna överförs till kollektiv- och järnvägstrafik. Samtidigt som järnvägsnätet utvecklas behöver vi i princip avveckla inrikesflyg kortare än 50 mil. Bromma flygplats kan avvecklas redan 2022. Vi behöver ställa om till hållbar matförsörjning och skogsvård. Köttkonsumtionen behöver halveras till 2020. Använd styrmedel som påverkar människors matvanor och se till att vegetarisk kost blir norm i olika sammanhang. Inför samtidigt mål och styrmedel som siktar mot att Sveriges skogar och marker kraftigt förbättrar sitt kolupptag fram till 2030.

Målet bör vara en fossilfri och hållbar ekonomi. Subventioner till fossilbränslen behöver avskaffas snabbt. Offentliga aktörer ska inte tillåtas placera kapital i fossilindustrin. Vi behöver främja cirkulär ekonomi, återbruk, samt klimatsmart verksamhet, medan uttag av naturresurser, fossila bränslen och klimatskadlig verksamhet försvåras. Utsatta regioner och grupper kan kompenseras. Sverige bör endast gå med på internationella handelsavtal som direkt gynnar omställningen till ett klimathållbart samhälle och samtidigt respekterar demokrati och sociala rättigheter. Vi är övertygade om vi genom en omställning kommer att skapa många meningsfulla jobb över hela landet och vi kommer att kunna leva gott.

Nu uppmanar vi regeringen och andra aktörer att visa vilken politik de vill sjösätta som klarar att hejda den globala uppvärmningen i tid.

  • Frida Ekerlund, Latinamerikagrupperna
  • Ellie Cijvat, Jordens Vänner
  • Minou Moon, Fältbiologerna
  • Jonas Bane, Klimataktion
  • Pella Larsdotter Thiel, Omställningsnätverket
  • Jan Strömdahl, Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen
  • Dan Baeckström, Klimatsamling Göteborg
  • Elisabeth Edsjö, Stockholms Naturskyddsförening
  • Hedvig Lärka, Stoppa TTIP Sverige
  • Johan Ahlgren, Save Our Snow
  • Linda Grönlund, The Photo Studio
  • Adam Hjort, Miljö- och klimatpolitisk talesperson, Feministiskt initiativ
  • Patrik Franke, Scenkonstgruppen
  • Anna Velander Gisslén, Vego Eco
  • Birgitta Hedström, Miljökommittén Broddetorp
  • Mikaela Ekblom, Södertörns Miljö- och utvecklingsförening
  • Anne-Marie Bruno, Klimataktion Halmstad

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion

“Vi behöver slå vakt om allas rättigheter och organisera oss för ett rättvist, inkluderande och solidariskt samhälle”

2022 års valutgång är en viktig påminnelse om att demokrati och mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras, i Latinamerika och i Sverige.

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion