Latinamerikagrupperna

Tillsammans med End Ecocide Sweden och Lodyn arrangerade Latinamerikagrupperna den 30:e januari 2016 ett seminarium om naturens rättigheter. Ämnet är aktuellt och omdiskuterat i Sverige och Europa och med besök från Blanca Chancoso, urfolksledare från Ecuador och Åsa Simma, teaterchef för Giron Sámi Teáhter blev det en intressant förmiddag.

Ett femtiotal personer kom till Södergården i Stockholm för att lyssna på presentationer och delta i diskussionerna kring naturens rättigheter och ekocid, eller livsmiljöförstörelse. End Ecocide Sweden arbetar för att ekocid ska skrivas in som ett internationellt brott i Romstadgan. Detta skulle innebära att man kan åtala de som är högst ansvariga för projekt som skadar miljön.

– Det handlar inte om att sätta företagsledare i fängelse, utan att tala om för oss som kultur att det är  fel att förstöra våra livsmiljöer, säger Pella Thiel från End Ecocide Sweden. Hon menar att vi måste förstå att vi lever i en värld där allt hör ihop och att vi också måste ha lagar och institutioner som speglar detta.

Syftet med seminariet var att lyfta olika perspektiv, för att få nya infallsvinklar och hitta nya sätt att arbeta för en mer hållbar relation mellan människa och miljö. För Latinamerikagrupperna är detta ett intressant tema eftersom vi är kritiska till den konsumtionshets som råder idag och den exploatering av naturen som vårt sätt att leva innebär. Vi menar att det inte är hållbart att endast fokusera på ekonomisk tillväxt, konsumtion och kapitalackumulation utan att ta hänsyn till de sociala och miljömässiga konsekvenser som detta för med sig. Åsa Simma är inne på samma linje:

– Den största utmaningen är för den bekväma människan att lugna ner sig med konsumtionen, säger hon.

Henrik Hallgren, från organisationen Lodyn, menar att kampen för naturens rättigheter har vuxit sig starkare under de senaste tio åren. I USA har trettio kommuner skrivningar om naturens och ekosystems rättigheter och år 2010 samlades 35 000 människor och antog en deklaration om naturens rättigheter som lades fram för FN.

– Om vi bara har en enda art med rättigheter blir det obalans. Det finns så mycket att göra och det är viktigt att hitta vägar för hur vi kan lyfta idén, säger Henrik.

I Ecuador och Bolivia har naturens rättigheter erkänts inom juridiska ramverk. Enligt Blanca Chancoso möjliggjordes detta genom folkets kamp och det är en del av det som i Latinamerika kallas för buen vivir, ett gott leverne, vilket centreras kring att relationen mellan människa och miljö ska präglas av respekt, harmoni och balans.

– Naturen är varelser, så vi är också natur. Vi är en del av allt detta och därför försvarar vi livet. Om marken och växterna är sjuka, vad äter vi då? Vi ser klimatförändringar omkring oss. Här i Sverige borde det egentligen vara snö nu. Det är naturen som talar.

Se en kort film med delar från seminariet och intervju med bland annat Blanca Chancoso här: https://www.youtube.com/watch?v=5Ofjc7V9LQA&app=desktop

Text: Sofia Nääs, praktikant vt 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *