Mellan den 15 och 17 februari arrangerar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, en konferens i Rom om bioteknologis roll i matproduktionssystem och näring. Latinamerikagrupperna och andra civilsamhällesorganisationer kritiserar nu att FAO förespråkar den utbredda användningen av genetiskt modifierade grödor (GMO) som en hållbar jordbruksmodell.
En stor del av dagens internationella industrijordbruk baseras på några få GMO-grödor som produceras genom storskaliga monokulturer för exportmarknader där produktionen också används till bränsle och djurfoder.
Dessa grödor besprutas oftast med skadliga bekämpningsmedel, som minskar den biologiska mångfalden, förorenar mark och vattenkällor och kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos människor. Denna typ av produktion står för endast 30 procent av världens globala matproduktion. Det står dessutom för hela 44-57 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt Grain och La Via Campesina.
– Vi måste prioritera lokal småskalig matproduktion baserad på agroekologi och vegetabilisk mat framför ett jordbruk som baseras på monokulturer, storskalig djuruppfödning, stor giftanvändning och export, menar Annelie Andersson, ordförande Latinamerikagrupperna.
Enligt ETC Group står småbrukare för över 60 procent av världens matproduktion. De använder sig oftast av hållbara jordbruksmetoder, vilka inte påverkar den globala uppvärmningen eftersom varken kemiska bekämpningsmedel eller globala transporter används
I en deklaration kräver Latinamerikagrupperna tillsammans med vår samarbetsorganisation La Via Campesina och andra civilsamhällesorganisationer att FAO inte förespråkar GMO-användningen som en lösning för världshungerproblemet. Vi vill istället att världens livsmedelsproduktion baseras på en mångfald av småskaliga och ekologiska produktionssystem som prioriterar småbrukare och respekterar miljön och de mänskliga rättigheterna.
Text: Oscar Barajas, Latinamerikagrupperna
FAKTA: Agroekologi är ett sätt att förbättra jordbrukssystemen genom att efterlikna naturliga processer och därigenom skapa nyttig biologisk samverkan mellan olika delar i ett ekosystem. På så sätt undviks användning av växtgifter.
Bilaga | Storlek |
---|---|
2016-02-03_joint_statement_for_fao_biotech_conference-en-edited.pdf | 92.48 KB |
sign_ons_5_feb_2016.pdf | 39.08 KB |