Under drygt en vecka fick fyra ledare från Ecuadors urfolksorganisation Conaie, med stöd från Latinamerikagrupperna, utbyta erfarenheter med ledare i Guatemalas urfolksnätverk Waqib’ Kej. De geografiska avstånden till trots, var det mycket som förenade.

– Ibland tror man att man är ensam i sin kamp, men genom utbyten som detta märker man att kompanjoner i andra länder har samma erfarenheter, säger Rumi Yumbay, nationell ungdomsledare i Conaie.

Rumi Yumbay ser denna typ av utbyten som enormt viktiga, för att de stärker banden mellan urfolk i olika länder. Genom att höra urfolkssyskon i andra länder bekräfta att de lider av samma omständigheter, klarnar de bredare perspektiven. Det leder till utbyte av idéer och reflektioner. Men det handlar inte bara om att träffas och lära känna varandra en gång – utbytena måste få fortsätta och ges kontinuitet.

Han får medhåll av Domingo Hernandez från Waqib’ Kej, som påpekar att det här är en fortsättning på utbytet i augusti. Då var en delegation från Waqib’ Kej, nere i Ecuador och hälsade på. Men han menar att utbytena inte bara ska stanna mellan Guatemala och Ecuador, utan bör uttökas till andra folk och länder. Han nämner sina urfolkssyskon i Colombia, som gör motstånd under väldigt tuffa omständigheter, och Bolivia, som har en urfolksregering och en helt annan process.

– Utbyten mellan urfolk stärker oss mycket, för det visar att vi har gemensamma krav i hela Abya Yala (den Amerikanska kontinenten), säger Domingo Hernandez.

Försvaret av territorium

Det som Domingo Hernandez menar förenar urfolken, från Kanada i norr till Brasilien i söder, är försvaret av territorium. Urfolken känner en oro inför storföretagen som gör slut på miljön, på skogar och floder, menar han.

Domingo Hernandez poängterar också en annan gemensam nämnare – motståndet. I varje hörn av kontinenten har urfolken gjort motstånd. Därför är urfolkens historia också motståndets historia. Att dela med sig erfarenheter med urfolk från andra länder stärker också motivationen att fortsätta med motståndet.

Rumi Yumbay ser likheterna vad gäller utvinningen av naturresurser, som gruvbrytning. Han tycker att den här naturexploaterande politiken går igen i hela Latinamerika, inte minst hos regeringar som kallar sig progressiva. Han exemplifierar med Ecuador, vars president han menar slänger sig med revolutionära slagord, men i grunden för en kapitalistisk politik. Enligt Rumi Yumbay är det de stora multinationella företagen som gynnas av Ecuadors politik.

– Det enda som återstår är att vi enar oss, både på ett nationellt och internationellt plan, som exploaterade folk i Latinamerika, säger Rumi Yumbay.

Jämställd representation

Domingo Hernandez understryker vikten av att utbytet faktiskt består av lika andel kvinnor och män:

– För kvinnors och ungas deltagande är inget som ska stanna vid ord, utan omsättas i praktiken, för att vi ska komma framåt, säger Domingo Hernandez.

Luz Namicela är en av två kvinnliga representanter i delegationen från Ecuador. Den andra heter Melba Quiñoe och är ledare för afro-ecuadorianer i provinsen Esmeraldas, vid stillahavskusten.

– Att få komma till Guatemala på utbyte med Waqib’ Kej har betytt att jag fått se likheterna med Ecuador. Här finns repressionen, men här finns också det vi kallar sumak kawsay, ett värdigt liv, säger Luz Namicela, kvinnoledare från Saraguro, södra Ecuador.

Luz Namicela menar att mayafolken med sin starka organisering och kamp är en förebild för Ecuadors urfolk. Det var i september ifjol som urfolken i Guatemala tillsammans med andra sektorer i det civila samhället samlade folket i massprotester som till slut tvingade landets president Perez Molina att avgå. Och i Ecuador har urfolkens missnöje med landets president gått så långt att man kräver hans avgång. Konfrontationer mellan Conaie och statsmakten har blivit allvarligare under de senaste månaderna med gatuprotester, polisvåld och tveksamma frihetsberövanden.

– Vi kan inte låta en regering göra precis vad den behagar. Även om vi måste dö – för dö ska vi alla – så ska vi dö lyckliga i kampen och inte dö för att vi låter oss besegras av en president som besitter staten, säger hon.

Matsuveränitet – vikten av närodlat

I programmet för utbytet ingick besök hos gräsrotsorganisationer i olika delar av Guatemala, samt till ett ekologiskt jordbruk i samhället Sololá. Och något som imponerade delegaterna från Ecuador var just omfattningen av den närproducerade maten.

– Runt husen finns odlingarna. Vi ser det som en styrka, det vi kallar för matsuveränitet, ett sätt att vara självförsörjande, säger Rumi Yumbay.

Rumi Yumbay berättar att det systemet är hotat i Ecuador – en konsekvens av att fler lämnar landsbygden för städerna. Det leder till en förlust av kulturell mångfald och landsbygdens kommunitära livstil, ett liv byggt på gemenskap. Medan Guatemalas urfolk är mindre beroende av livsmedelsföretagen.

– Vi återvänder väldigt nöjda till Ecuador för att dela med oss av dom här erfarenheterna med våra bröder och systrar där, säger Luz Namicela.

Text och foto: Lari Honkanen, kommunikatör

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!

Kom och få inspiration från folkrörelser och kreativa skapare runt om i världen. Sök distanskursen Kreativt lärande för miljörättvisa!     – Startdatum : 9 januari 2024 – Slutdatum: 11 juni 2024 – Kursen består av distansträffar via zoom och två fysiska kursträffar.                          […]

· Nyheter

Panelsamtal på SocForum 2023 på ABF-huset

Under Socialistiskt Forum 2023 på ABF-huset Stockholm deltar Latinamerikagrupperna i panelsamtalet ”Lärdomar från Chile: Välfärd och Demokrati” genom vår styrelseledamot Adolfo Ovalle. Syftet är att fördjupa vår förståelse för de politiska och ekonomiska förändringar som skedde i Chile under diktaturen och att dra lärdomar som kan vara till nytta för Sverige i en tid där […]

· Nyheter, Evenemang

Besök i Sverige av delegation från Guatemalas urfolks-och civilsamhällesorganistioner

Urfolk i Guatemala och grupper av civilsamhället uppmärksammar panoramat av landet och riskerna för en kupp och ett demokratiskt sammanbrott.  Den 22 november besöker en delegation av Guatemalas urfolks-och civilsamhällesorganisationer Sverige för att berätta om den nuvarande situationen i landet på spanska och svenska. 22 november kl 18.00 Solidaritetshuset i Stockholm     Evenemanget är […]

· Nyheter, Evenemang

Besök i Sverige av UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron)

Mellan den 1-2 november deltog Latinamerikagrupperna på två föreläsningar med representanter från UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron). Jordens Vänner som har UDAPT som partnerorganisation, bjöd in dem till Sverige för en serie föreläsningar. De har i trettio år kämpat mot oljeföretaget Texaco-Chevron och står längst fram i kampen för ett rättvist internationellt […]

· Reportage, Nyheter

AW-kväll: Sveriges orena händer i Latinamerika

Hur kommer det sig att enorma oljeutsläpp och avskogning av det som ofta kallas jordens lungor går ostraffat förbi, och fortsätter att ske än idag? Och vad har vår svenska allmänna pension med det att göra?   Latinamerikagrupperna välkomnar till en AW-kväll med engagerande samtal, musik och mingel. Kvällen börjar kl 17:30 med en välkomstdrink […]

· Nyheter, Evenemang

Latinamerikagruppernas nya styrelse

Det är på tiden att vi i Latinamerikagruppernas styrelse, som valdes in i juni, presenterar oss själva publikt. Så hej alla medlemmar och andra följare! Den nya styrelsen består av (från vänster): Adolfo Ovalle, styrelseledamot. Viktor Andersson, styrelseledamot. Catalina Rodríguez Näsman, ordförande. Laureano Arroyo Boström, styrelseledamot. På nästa bild har vi Siim Prääts, viceordförande, som […]

· Nyheter

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Reportage från Ecuador och CONAIE

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Amanda Persson har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie, och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av sitt efterarbete delar hon med sig av foton och upplevelser under sin […]

· Reportage, Nyheter

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning!

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning! Latinamerikagruppernas praktikanter från kursen Global Rättvisa på Biskops-Arnö Folkhögskola har varit på praktik i Brasilien hösten 2022. Under praktiken har de jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation:  Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av efterarbetet anordnar […]

· Reportage, Nyheter, Evenemang

CHILE FORUM

Datumet 11 september 1973 representerar ett tragiskt datum för chilensk demokrati och för mänskliga rättigheter. Tusentals chilenare torterades, mördades och drevs på flykt. Samtidigt är det startskottet för närmare svensk-chilenska band, en betydande invandring till Sverige av chilenska flyktingar och en epok där Sverige visade intresse, solidaritet och ledarskap avseende internationella relationer och dess koppling […]

· Nyheter, Evenemang