Latinamerikagrupperna

Årets aktivistträff den 5-6 mars 2016 inleddes med namnpresentationer, pusslande och tipsrunda på Kvarnby Folkhögskola i Malmö med ett gäng sömndruckna men taggade medlemmar. Efter att vi kommit igång ordentligt, fått i oss en kopp kaffe och vaknat till liv var det dags att ta sig an de lite tyngre frågorna på dagens schema.

Lotten Lundgren och Kim Moberger från Malmö lokalgrupp gav oss grunderna till matsuveränitet och hur det begreppet fungerar som ett alternativ till den storskaliga globala matproduktionen som vi ser idag. Det konstaterades bland annat att gapet mellan de som producerar maten och de som konsumerar den aldrig har varit så stort som det är idag och att den utveckling som ses är att det nuvarande produktionssystemet centreras allt mer kring ett fåtal globala företag med ofantlig makt över vad vi äter och hur maten produceras. Eftersom att man har sett de skadliga effekterna av det här produktionssystemet på både människa och miljö så har också en den alternativa matsuveränitetsrörelsen med småbrukare i spetsen också vuxit sig allt starkare runt om i världen. Organisationen La Vía Campesina är en av dem största med Nordbruk som sin svenska representant. Denna folkrörelse är viktig då det krävs politisk förändring och storskalig reglering av det nuvarande systemet och då räcker inte konsumentmakten till som ensamt verktyg för att skapa detta. Vi behöver gå samman och bli fler för att kunna ta tillbaka makten över våra matkassar, heja!

Lite senare på dagen var det dags att prata lokala alternativ och andelsjordbruk eller CSA (Community supported agriculture) som det också kallas. Håkan Rasmussen andelsjordbrukare och medlem i Jordens Vänner kom och inspirerade oss med sitt golfbane-, fårbete-, odlingsprojekt på Värpinge gård utanför Lund. Håkan driver alltså en helt ekologisk golfbana där inga kemiska besprutningsmedel får användas och där fåren får gå och beta i ruffen och fungerar som naturliga ogräsbekämpare. Utöver detta drivs också andelsjordbruket som är ett sätt för konsumenter att köpa sina råvaror direkt från bonden. Konsumenten går in och delar odlingsrisken med bonden. Denne får göra en förskottsbetalning och får sedan ett visst antal lådor per år med friska, närodlade och ekologiska grönsaker något som de globala matproduktionsjättarna omöjligt kan konkurrera med. Vi trycker på ”like-knappen” för Håkan och Värpinge gård!

Efter en fantastisk lunch som bestod av soppa på närodlade grönsaker var det sedan dags att bänka sig framför Latinamerikagruppernas programstrateg Karin Ericsson som tog oss genom feminismens historiska bakgrund och tre förgreningar av den, var och en med stark koppling till begreppet matsuveränitet. Kvinnor producerar idag 80% av maten i världen men äger endast 2% av marken något som visar på den skeva maktfördelningen av de system vi ser idag. Här är urfolkskvinnor och småbrukarkvinnor bland de mest utsatta och marginaliserade i den Latinamerikanska kontexten. Den väldigt intressanta diskussionen avslutades med en stark berättelse om urfolksledaren och miljörättsaktivistens Berta Cacéres kamp mot globala damm projekt i Honduras. Berta har under många år stått upp för småbrukares, urfolks och miljöns rättigheter och vann 2015 det internationella miljöpriset ”The Goldman Price” för sitt arbete.

Tidigt på torsdagsmorgonen den 3 mars i år sköts hon till döds av okända män i sitt hem och allt tyder på att det var på grund av hennes engagemang för miljön och mänskliga rättigheter som hon bragts om livet. Vi samlades och tog ett foto tillsammans för att visa vår solidaritet och utkräva en transparent utredning av mordet samt att hennes vän som var med henne när hon mördades, Gustavo Castro Soto, ska släppas fri och garanteras säker resväg till sitt hemland Mexiko.

Var med och påverka du också och skriv på namninsamlingen för att kräva att den honduranska och mexikanska ambassaden ser till att Gustavo Castro Soto släpps fri och får resa hem i säkerhet!

Helgen avslutades i matsuveränitetens tecken med en fantastisk lunch tillagad av föreningen Rood Food. Det är en ideell förening som caterar till olika event genom att ta tillvara på mat som annars skulle slängas bort, ett härligt initiativ och riktigt god mat! Vi pustade ut och konstaterade att helgen varit fylld av en massa spännande samtal, idérikedom och gemenskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *