Maxima Acuña i Cajamarca, Peru, har blivit symbol för gruvmotstånd världen över. Trots hot, trakasserier och misshandel har hon envist kämpat för rätten att behålla sin mark, försvarat rätten till vatten och stått upp mot gruvföretaget Newmont Mining. Idag mottar hon det prestigefulla Goldman Environmental Prize för sin gärning.
Under de senaste två decennierna har gruvindustrin i Peru expanderat i en rasande fart. Den peruanska regeringen beviljat gruvlicenser över hela landet med löften om jobb och ekonomisk tillväxt. Trots dessa löften, fortsätter urfolk och småbrukare, som sällan rådfrågas vid etablering av gruvprojekt, att leva i fattigdom. I många samhällen har även gruvavfall förorenat lokala vattendrag, som påverkar lokalbefolkningens dricksvatten och bevattningsbehov för jordbruket.
På höglandet i norra Peru ligger gruvan Yanacocha, ett av de största och mest lönsamma dagbrotten i världen. Nästan hälften av all mark i regionen ägs av det skandalomsusade kanadensiska företaget Newmont Mining där de svenska AP-fonderna har investeraringar värda 292 miljoner kronor.
År 2011 gjorde gruvföretaget Newmont Mining anspråk på den mark som Maxima Acuña och hennes man lagligt köpt 17 år tidigare. Med våld krävde de att hon och hennes familj skulle flytta. Sedan dess har Maxima Acuña varit drivande i kampen mot landets gruvexpansion, dess miljökonsekvenser och för rätten till sin mark. Trots trakasserier, misshandel och fängelsestraff har hon outtröttligt fortsatt kämpa och hennes kamp har gett resultat. I december 2014 dömde en peruansk domstol till Maxima Acuñas fördel och hennes fängelsestraff avskrevs och Newmont Mining har inte kunnat gå vidare med nya gruvprojekt i området.
Det är med stor glädje vi i dag mottar nyheten om att Maxima Acuña nu tilldelats Goldman Foundations prestigefyllda utmärkelse Goldman Environmental Prize – även kallat ”Det gröna nobelpriset”, som är världens största miljöpris på gräsrotsnivå.
– Det här är en väldigt glädjande nyhet. Priset är ett viktigt erkännande för både Máximas och för andras viktiga rättighetskamp mot stora gruvbolag. Latinamerikagrupperna är extra glada över att Yanacocha uppmärksammas, eftersom vi i flera års tid lyft de allvarliga konsekvenserna av gruvprojektet och AP-fondernas problematiska investeringar i Newmont, säger Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna.
Text: Sori Lundqvist, kommunikatör
Foto: Jorge Chavez Ortiz
Latinamerikagruppernas engagemang
Redan 2011 släppte Swedwatch och Latinamerikagrupperna rapporten ”Rena guldgruvan – AP-fondernas investeringar har en smutsig baksida” där fallet lyfts och Maxima Acuña vittnar om trakasserier från det ansvariga bolaget.
Hösten 2015 arrangerade Latinamerikagrupperna en turné med gruvaktivisten Nélida Ayay Chilón och regisören Núria Frigola från Peru som visade dokumentären ”Hija de la laguna” som handlar om motståndet mot samma gruvprojekt. Máxima figuerar också i den filmen.