Latinamerikagrupperna

BRASILIEN. Den 17 april 1996 var en mörk dag i den annars så soliga Amazonasregionen i Brasilien. För att sätta press på regeringen att genomföra en jordreform blockerade omkring 1 500 aktivister från de jordlösas rörelse (MST) motorvägen i Eldorado dos Carajas, i delstaten Pará. Militärpolis kom till platsen för att skingra aktivisterna och blockaden slutade i ett blodbad. 22 aktivister dödades av polisstyrkorna.

– Den nuvarande jordbruksmodellen leder bara till sociala orättvisor och miljöförstörelse. Därför kommer vi alltid att minnas och hedra våra aktivister som mördades den 17 april för tjugo år sedan, säger João Pedro Stédile, styrelsemedlem i MST.

Den dåvarande presidenten i Brasilien, Fernando Henrique Cardoso, drev en nyliberal politik som öppnade upp för utländska investeringar inom landets jordbrukssektor. Stora markägare etablerade storskaliga jordbruk genom allianser med utländska jordbruksföretag. Samtidigt arbetade MST med att kräva att lagen om jordreform skulle följas, bland annat genom att ockupera obrukad mark. MST driver denna fråga än idag. Enligt lagen ska mark som inte brukas eller där miljö- och arbetsrättsliga lagar inte följs, omfördelas.

– Ockupationerna ledde till markkonflikter i omstridda områden i delstater som Pará och Amazonas, där småbrukare och urfolk fråntagits sin mark av stora markägare med hjälp av polis. Händelser som sedan ledde till blodbadet i Eldorado dos Carajas, säger João Pedro Stédile.

Väntar på upprättelse

Det internationella småbrukarnätverket La Vía Campesina utnämnde sedan dagen till Småbrukarnas internationella kampdag. Detta som ett sätt att hedra dem som dödats i Eldorado dos Carajas, men också för att ta avstånd från det våld och förtryck som världens småbrukare utsätts för.

– Minnet av massakern stärker vårt engagemang i kampen för jordreform och matsuveränitet, säger João Pedro Stédile.

Idag, tjugo år efter massakern i Eldorado dos Carajas, väntar offren fortfarande på rättvisa. Parás dåvarande guvernör Almir Gabriel och säkerhetschef Paulo Câmara, som anklagas för att ha beordrat dödandet, har varken gripits eller åtalats. Endast två poliser har dömts till fängelse.

– De skyldiga räknar med att de aldrig kommer åtalas, konstaterar Stédile.

MST genomför varje år under april månad en rad aktiviteter och markockupationer runt om i Brasilien, som en del av den återkommande kampanjen ”Röd april”. I år är fokus att uppmärksamma att det har gått 20 år sedan massakern. På årsdagen kommer organisationen att kräva rättvisa och att de som låg bakom blodbadet straffas.

Dödliga konflikter

I Brasilien ägs två tredjedelar av jordbruksmarken av tre procent av befolkningen. År 2014 användes 60 procent av all odlingsbar mark i landet till produktion av genmanipulerade grödor. Det har lett till omfattande avskogning och ökade markkonflikter. Enligt människorättsorganisationen Commissão Pastoral da Terra dödades 36 människor i Brasilien under år 2014, som en följd av markkonflikter.

Text: Oscar Barajas, Latinamerikagrupperna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *