Ana Terra från de jordlösas rörelse i Brasilien (MST) var på besök i Sverige några dagar i april och talade på Solidaritetshuset om agroekologi och dess betydelse för att omstrukturera den globala livsmedelsproduktionen och råda bot på globala matkriser.
Tillsammans med MST:s stödgrupp och The Right Livelihood Award bjöd Latinamerikagrupperna in till ett samtal om agroekologi och dess betydelse för småbrukarrörelsens arbete för rättigheter och demokrati. MST är idag Latinamerikas största småbrukarrörelse och organiserar omkring 1,5 miljoner människor i kampen för rättvis jordreform, en process som Latinamerikagrupperna varit med och stött under en längre tid. I Brasilien fortsätter det storskaliga industriella jordbruket att breda ut sig, något som lett negativa konsekvenser både för mänskliga rättigheter och miljö. Agroekologi är i denna kontext ett politiskt verktyg i arbetet för en rättvis fördelning av naturresurser och en lokal, rättvis och miljövänlig jordbruksproduktion.Trots att stora organisationer som FN belyst agroekologins potential som alternativ till dagens problematiska livsmedelsproduktionsmodell, så vittnar Ana Terras skildringar om att den storskaliga industriella modellen, som använder sig av stora mängder kemiska bekämpningsmedel, fortsätter att breda ut sig och skapa problem för människor på landsbygden.
Utmaningarna man ser inom MST idag handlar framförallt om att bryta företagens makt över marknaden och deras kontroll över fröerna som alltmer behandlas som en kommersiell produkt och säljs i paket tillsammans med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. ”Att fröer säljs i dessa typer av färdiga paket med företagens egnakonstgödsel och bekämpningsmedel skapar ett beroende som gör att det i slutändan är företagen och inte bönderna själva som bestämmer hur odlingen ska gå till. Fröer måste börja ses som en rättighet, en del av det mänskliga arvet, inte en handelsvara” säger Ana Terra bekymrat.För att fler småbrukare ska kunna ägna sig åt den här typen av odling behövs ett ökat ekonomiskt stöd. Det krävs också att allmänheten får upp ögonen för agroekologiska grödors positiva miljö- och hälsoaspekter för att de på ett effektivare sätt ska kunna konkurrera med konventionella och subventionerade grödor.
Att MST arbetar och verkar i dagens system med en starkt kontrollerad marknad där många mäktiga företag inte gärna vill se reformer i livsmedelsproduktionen råder det inga tvivel om. I Latinamerika har förföljelse, kriminalisering, och mord på sociala rörelser ökat i takt med att det råder allt hårdare konkurens om världens naturresurser. Inte heller MST har förskonats från detta våld. Den 17 april har utnämnts till småbrukarnas internationella kampdag till minne av de 19 MST aktivister som mördades av militärpolis under en markockupation i Eldorado dos Carajas förtjugo år sedan. När Ana Terra var på besök i Stockholm hade det bara några dagar innan skett ytterligare mord på två MST aktivister. Ana poängterar därför att det är viktigt att vi också ägnar tid åt att reflektera över våra gemensamma globala utmaningar. ”Vi måste lyfta fram och stärka humanistiska värderingar och samarbeta istället för att se varandra som konkurrenter. Det är dags att börja erkänna hur djupt rotade vi i det kapitalistiska systemetoch dess idéer, vi måste synliggöra den lögn vi lever i och som förslavar oss”.
Text och foto: Susanna Dobrota