Regeringens genomförande av PGU, Politik för global utveckling visar, trots ambitioner, fortfarande stora brister i samstämmighet visar rapporten Barometer 2016, som Latinamerikagrupperna står bakom tillsammans med andra medlemmar i Concord Sverige. De initiativ som regeringen har tagit är lovvärda men inte tillräckliga.

Hösten 2014 aviserade statsminister Stefan Löfven en nystart för regeringens Politik för global utveckling. Barometern visar att regeringen sedan dess gjort flera framsteg i att förbättra rutinerna för hur PGU ska genomföras och gett frågan hög prioritet.

Samtidigt visar granskningen att flera departement har fortsatt att fatta beslut som går stick i stäv med målen för PGU – att all svensk politik ska bidra till, eller åtminstone inte motverka, en globalt hållbar utveckling. En enkät som genomförts i samband med Barometer 2016 visar även att drygt hälften av departementen uppger att de inte stött på några målkonflikter mellan PGU och beslut på sitt område de senaste två åren, samtidigt som Barometern identifierar flera sådana. Det är anmärkningsvärt och visar att det saknas tydliga instruktioner för hur målkonflikter ska definieras och identifieras.

Organisationerna bakom rapporten välkomnar nystarten för PGU samtidigt som vi ser att den inte fått det genomslag som behövs i svensk politik. Det är tydligt att flera departement inte arbetar aktivt med PGU. Det är viktigt att regeringen fullföljer sin nystart genom att se till att alla departement har tydliga rutiner för hur de ska bidra till att minska målkonflikterna inom svensk politik..

Ett av de exempel på målkonflikter som lyfts i rapporten är AP-fondernas investeringar. Under flera år har organisationer från civilsamhället och medier visat att AP-fonderna investerar i sektorer och bolag som bidrar till eller direkt orsakar kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och sociala konflikter som påverkar människor som lever i fattigdom. En rapport av bland andra Latinamerikagrupperna visar hur Andra AP-fonden har köpt flera jordbruksfastigheter i Brasilien av en lokal aktör som utreds av åklagare för storskalig landgrabbing. Investeringarna bidrar till en utveckling där lokalsamhällen förlorar mark som spelar en viktig roll för deras försörjning när denna omvandlas till storskaliga odlingar av exempelvis soja.

– Rapporten lyfter det vi från Latinamerikagrupperna länge pekat på – att det krävs förändring av regelverk och styrning av AP-fonderna. Det är nödvändigt för att garantera att fondernas investeringar sker i enlighet med Sveriges internationella åtaganden rörande mänskliga rättigheter och miljö, samt i enlighet med PGU. Regeringen måste tillsammans med partierna i riksdagens pensionsgrupp återuppta processen för att ändra regelverket, säger Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna.

Barometer 2016 analyserar Sveriges genomförande av PGU på områdena säkerhet, migration, skatteflykt, klimat, företag och mänskliga rättigheter samt handel och investeringar.

Läs hela Barometer 2016

 Följande organisationer står bakom rapportens övergripande rekommendationer samt de kapitel de har bidragit till: ActionAid, Afrikagrupperna, Amnesty International, Diakonia, Forum Syd, IOGT-NTO-rörelsen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Kristna Fredsrörelsen, Kvinna till Kvinna, Latinamerikagrupperna, Naturskyddsföreningen, Plan Sverige, PRO Global, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, Svenska kyrkans internationella arbete, Svenska missionsrådet, Swedwatch, Union to Union och Världsnaturfonden WWF.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion

“Vi behöver slå vakt om allas rättigheter och organisera oss för ett rättvist, inkluderande och solidariskt samhälle”

2022 års valutgång är en viktig påminnelse om att demokrati och mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras, i Latinamerika och i Sverige.

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion