Latinamerikagrupperna

Regeringens genomförande av PGU, Politik för global utveckling visar, trots ambitioner, fortfarande stora brister i samstämmighet visar rapporten Barometer 2016, som Latinamerikagrupperna står bakom tillsammans med andra medlemmar i Concord Sverige. De initiativ som regeringen har tagit är lovvärda men inte tillräckliga.

Hösten 2014 aviserade statsminister Stefan Löfven en nystart för regeringens Politik för global utveckling. Barometern visar att regeringen sedan dess gjort flera framsteg i att förbättra rutinerna för hur PGU ska genomföras och gett frågan hög prioritet.

Samtidigt visar granskningen att flera departement har fortsatt att fatta beslut som går stick i stäv med målen för PGU – att all svensk politik ska bidra till, eller åtminstone inte motverka, en globalt hållbar utveckling. En enkät som genomförts i samband med Barometer 2016 visar även att drygt hälften av departementen uppger att de inte stött på några målkonflikter mellan PGU och beslut på sitt område de senaste två åren, samtidigt som Barometern identifierar flera sådana. Det är anmärkningsvärt och visar att det saknas tydliga instruktioner för hur målkonflikter ska definieras och identifieras.

Organisationerna bakom rapporten välkomnar nystarten för PGU samtidigt som vi ser att den inte fått det genomslag som behövs i svensk politik. Det är tydligt att flera departement inte arbetar aktivt med PGU. Det är viktigt att regeringen fullföljer sin nystart genom att se till att alla departement har tydliga rutiner för hur de ska bidra till att minska målkonflikterna inom svensk politik..

Ett av de exempel på målkonflikter som lyfts i rapporten är AP-fondernas investeringar. Under flera år har organisationer från civilsamhället och medier visat att AP-fonderna investerar i sektorer och bolag som bidrar till eller direkt orsakar kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och sociala konflikter som påverkar människor som lever i fattigdom. En rapport av bland andra Latinamerikagrupperna visar hur Andra AP-fonden har köpt flera jordbruksfastigheter i Brasilien av en lokal aktör som utreds av åklagare för storskalig landgrabbing. Investeringarna bidrar till en utveckling där lokalsamhällen förlorar mark som spelar en viktig roll för deras försörjning när denna omvandlas till storskaliga odlingar av exempelvis soja.

– Rapporten lyfter det vi från Latinamerikagrupperna länge pekat på – att det krävs förändring av regelverk och styrning av AP-fonderna. Det är nödvändigt för att garantera att fondernas investeringar sker i enlighet med Sveriges internationella åtaganden rörande mänskliga rättigheter och miljö, samt i enlighet med PGU. Regeringen måste tillsammans med partierna i riksdagens pensionsgrupp återuppta processen för att ändra regelverket, säger Annelie Andersson, ordförande för Latinamerikagrupperna.

Barometer 2016 analyserar Sveriges genomförande av PGU på områdena säkerhet, migration, skatteflykt, klimat, företag och mänskliga rättigheter samt handel och investeringar.

Läs hela Barometer 2016

 Följande organisationer står bakom rapportens övergripande rekommendationer samt de kapitel de har bidragit till: ActionAid, Afrikagrupperna, Amnesty International, Diakonia, Forum Syd, IOGT-NTO-rörelsen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Kristna Fredsrörelsen, Kvinna till Kvinna, Latinamerikagrupperna, Naturskyddsföreningen, Plan Sverige, PRO Global, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, Svenska kyrkans internationella arbete, Svenska missionsrådet, Swedwatch, Union to Union och Världsnaturfonden WWF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *