Latinamerikagrupperna

Under Latinamerikagruppernas årsmöte i Göteborg den 14 maj 2016 valdes två nya ordförande; Anna Nylander och Guillermo Baquero. De har båda ett mångårigt engagemang i föreningen och bred kunskap om Latinamerika och de sociala rörelsernas arbete.

 – Jag tror vi kommer komplettera varandra bra. Med våra olika bakgrunder och personliga egenskaper representerar vi dessutom en diversitet som Latinamerikagrupperna vill verka för. Det är roligt att Latinamerikagrupperna satsar på ett delat ledarskap och jag hoppas att det får ännu fler att känna sig välkomna i Latinamerikagrupperna! Säger Anna Nylander.

Anna Nylander blev aktiv i Latinamerikagrupperna 2009 då hon åkte som praktikant till urfolk- och småbrukarnätverket Fenocin i Ecuador. En erfarenhet som hon menar format henne både som person och aktivist.

– Latinamerikagrupperna öppnade mina ögon för ett nytt sätt att se på världen. Jag lärde att se de globala strukturer som ligger till grund för så mycket orättvisa och miljöförstöring, men också hur vi kan jobba för att förändra det, säger Anna Nylander och fortsätter:

– I dag är jag övertygad om att vi måste organisera oss – gå samman för att kunna påverka – och skapa en bättre värld. Därför är en av mina största drivkrafter att informera, påverka och engagera andra!

Guillermo Baquero är 34 år. Han är utbildad miljöingenjör och ursprungligen från Colombia. Under en stor del av sitt liv har han varit ideellt och politisk aktiv i olika föreningar och rörelser i Colombia och i Latinamerika.

– Kampen för mänskliga rättigheter i Colombia och mot privatisering av universitet påverkade många i min generation. Jag var en av tusen aktivister inom studentorganisationen, Asociacion Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU) där jag senare blev vald till ordförande. Idag är jag aktiv i den internationella offerrörelsen (Foro International de víctimas) som arbetar för att stärka offrens röst och bidra till fred i Colombia.

I Sverige har jag bland annat varit engagerad i Latinamerikagruppernas medlemsorganisation Colombianätverket där jag satt som styrelseledamot mellan åren 2014-2016.

Guillermo Baquero kom till Sverige för drygt tre år sedan och är stolt över att ha fått förtroendet att verka som en av föreningens två ordföranden.

– Det visar att Latinamerikagrupperna är en organisation som verkligen värdesätter den kulturella mångfald som en globaliserad värld utgör, säger han.

Efter sin praktiktid i Ecuador fortsatte Anna Nylander som aktivist i Latinamerikagruppernas lokalgrupp i Uppsala. År 2012 valdes hon in som ledamot i styrelsen och åren 2013 till 2014 arbetade hon som kommunikatör för Latinamerikagrupperna i Nicaragua.

– Dessa år har gett mig mycket förståelse för den hårda kontext våra samarbetspartners i Latinamerika jobbar i, hur deras arbete bidrar till förändring och hur viktigt Latinamerikagruppernas stöd  och arbete är för att de ska kunna fortsätta deras kamp.

Även Guillermo Baquero har varit anställd i föreningen. Mellan 2011 och 2013 arbetade han för Latinamerikagrupperna i Ecuador med handläggning och administration av projekt och program med CLOC-Via Campesina och urfolksorganisationen CAOI.

– Det har gett mig en djup förståelse för organisationens sätt att arbeta med folkrörelser i Latinamerika och vår gemensamma kamp, säger han.

/ Sori Lundqvist, kommunikatör


Fakta: År 2014 skrevs möjligheten för ett delat medlemskap in i latinamerikagruppernas stadgar. Vidare beslutades även att föreningen vid val av ordförande ska ta hänsyn till mångfald och representativ könsfördelning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *