Publiceringsdatum:
onsdag, 18 maj, 2016

Mellan den 17 och 20 maj håller FN en tredje sittning med syftet att ta fram en deklaration för att skydda bönder och landsbygdsbefolkningar världen över. Den behövs. Det är fortfarande de på landsbygden som drabbas värst av hunger, fattigdom och kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Men deklarationen motarbetas och riskerar att utebli. Därför är det viktigt att Sverige deltar aktivt i arbetet med att ta fram deklarationen för småbrukare rättigheter, skriver flera organisationer.

De som föder välden svälter. Idag produceras 70 procent av världens mat av små och mellanstora jordbruk. Trots detta tillhör bönder den grupp som är mest drabbad av hunger och fattigdom globalt. Hela 80 procent av de människor som hungrar bor på landsbygden, enligt FN. Läget blir värre när marken de brukar säljs för att ge plats åt storskaliga exportjordbruk eller till utvinning av naturresurser, gruvor och kraftanläggningar. De tvångsförflyttas och deras protester kriminaliseras.

Men frågan om småbrukares rättigheter är inte bara en fråga för det globala syd. För vist känner vi igen problematiken? Sverige utmärker sig genom att vara ett av de länder i Europa där nedläggningen av jordbruk går snabbast. Avfolkningen från landsbygden är som starkast och där självförsörjningsgraden de senaste tjugo åren sjunkit så kraftigt att vi nu är i stort beroende av import av foder och livsmedel. Den rådande jordbrukspolitiken påverkar bönder i såväl nord som syd, öst som väst.

Den marknadsliberala modellen har inneburit att livsmedelspriser har dumpas, marknader avregleras och avtal skrivits. Allt som oftast över huvudet på de som drabbas och helt plötsligt är det billigare att köpa det som brukade finnas nästgårds från en annan kontinent. Att behandla mat som vilken vara som helst har visat sig få katastrofala konsekvenser för både människor och miljö och den enskilde bonden får allt svårare att klara sig.

Därför är deklarationen för småbrukares rättigheter så viktig. Sedan 2012 arbetar FN med att ta fram ett dokument som skulle möjliggöra utformningen av specifika och nödvändiga lagar. Framför allt skulle deklarationen ge möjlighet att fastställa suveränitet över natur, utveckling och mat som en mänsklig rättighet, erkänd på internationell nivå. Det skulle innebära att stater har skyldigheten att se till att makten över maten och marken finns i händerna på producenter och konsumenter. Att det globala matsystemet först och främst ska tillfredsställa våra behov, snarare än att styras av marknadskrafter och storföretag.

Om Sverige menar allvar med att verka för en hållbar utveckling för människa och miljö är ett aktivt deltagande i arbetsgruppen ett avgörande tillfälle att bevisa det.

  • Maja Magnusson, FIAN Sverige
  • Annelie Andersson, Latinamerikagrupperna
  • Gabi Björnsson, Afrikagrupperna
  • Torgny Östling, Nordbruk
  • Anna Danielsson, Jordens vänner

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion

“Vi behöver slå vakt om allas rättigheter och organisera oss för ett rättvist, inkluderande och solidariskt samhälle”

2022 års valutgång är en viktig påminnelse om att demokrati och mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras, i Latinamerika och i Sverige.

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion