Latinamerikagrupperna

I boken Pengarna eller livet – om sumak kawsay, ett annat sätt att se på livet utforskas vad urfolksfilosofin sumak kawsay, på spanska buen vivir, innebär och hur filosofin kan användas i kampen för en mer hållbar och rättvis värld. Författare till boken är Latinamerikagruppernas före detta ordförande Anika Agebjörn och Carmen Blanco Valer, samt vår nuvarande ordförande Anna Nylander.

Boken går att ladda ner i pfd-format här: Pengarna eller livet : om sumak kawsay – ett annat sätt att se på livet av Anika Agebjörn, Carmen Blanco, Anna Nylander

Sumak kawsay är en livsfilosofi från urfolken i Anderna som format sociala rörelser så väl som statspolitik i Latinamerika. I Bolivia och Ecuador har konceptet, på spanska kallat för buen vivir, skrivits in i konstitutionen och en rad folkrörelser och organisationer strävar mot denna livsfilosofi. I korthet kan buen vivir beskrivas som ett levnadssätt byggt på harmoni och balans, där människan inte förbrukar mer än hon behöver, där djur och natur respekteras i samma utsträckning som människor och där besluten styrs av vad som är bäst för alla. Ett användbart koncept i kampen för en mer hållbar och rättvis värld, anser författarna Anika Agebjörn, Carmen Blanco  Valer och Anna Nylander. Men att föra in buen vivir i en svensk kontext är inte helt lätt.

– Säger du att vi inte behöver tillväxt här så blir du dumförklarad. Vi hoppas att boken ska bidra till att förändra det och stärka den alternativa motståndsrörelsen och miljörörelsen i Sverige, genom att vi visar att detta är något som diskuteras på högsta politiska nivå i Latinamerika, säger Anika Agebjörn.

Riktar sig till unga

Författarna är beslutna om att en diskussion om vad som är värt något i livet behövs i Sverige, och framför allt att det behövs ett alternativ till dagens ekonomiska system och sätt att leva.

– Vi måste göra upp med materialismen. Och vi kan inte rädda planeten bara genom att bygga solceller. Vi behöver fler alternativ och buen vivir kan vara ett av dem, säger Anika Agebjörn.

Arbetet med boken har pågått i flera år och det har inte varit helt problemfritt.

– Det är aldrig så enkelt som det låter i teorin, säger Anika Agebjörn. Det tog tid att få fram bra och konkreta exempel på buen vivir som vi kunde formulera och använda i boken. Livet i Jesus de Machaca, på högplatån i Bolivia, är ett sådant guldkorn. Där finns mycket av det som är buen vivir.

Boken Livet eller pengarna riktar sig till en allmänhet, men med folkhögskoleungdomar och andra unga med ett Latinamerikaintresse i fokus och är utformad som en studiebok. Författarna kopplar även begreppet till Sverige genom att ta upp kampen mot gruvan i Kallak och mot kalkbrottet i Ojnareskogen.

Text: Lisa Karlsson
Foto: Per Nylander

 

Om författarna:

Anika Agebjörn är journalist, forskningsinformatör och författare. Hon har arbetat som volontär och fredsobservatör i Latinamerika. Under åren 2001 -2004 var hon ordförande för Latinamerikagrupperna (fd. UBV).

Carmen Blanco Valer är folkbildare och folkhögskollärare, feminist, global rättviseaktivist och internationell urfolksaktivist med rötter i quechuafolket. Hon var ordförande för Latinamerikagrupperna (fd UBV) 2004- 2008.

Anna Nylander är frilansjournalist, student i utvecklingsstudier och aktivist. Hon arbetade i nära samarbete med urfolksorganisationer i Latinamerika under åren 2013 -2015. 2016 valdes hon till Latinamerikagruppernas ordförande.

 

Boken går att ladda ner i pfd-format här: Pengarna eller livet : om sumak kawsay – ett annat sätt att se på livet av Anika Agebjörn, Carmen Blanco, Anna Nylander

2 Responses

  1. Hej vackra medmänniskor!
    Är i färd med att starta en arbetsgrupp med ålderserserfarna och unga som önskar bygga sitt första lilla hus för boende på Gotland.
    Läser just nu er bok Pengar eller livet och inspireras att använda boken som ”kurslitteratur” för bygga upp en grundfilosofi som inspireras av sumak kawsay.
    Inspirationen till workshopen har j fått från mitt livslånga arbete med inkludering av medmänniskor i alla åldrar och bla. från Egnahemsfabriken på Tjörns viktiga och framgångsrika arbete….
    Tack för att ni skrivit boken som j/vi kommer att sprida vetskap om!!!

    1. Vad roligt att ni ska använda boken i detta sammanhang! Vi ska hälsa författarna om detta. Återkom gärna kring hur det gått med ert projekt!
      Varma hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *