Publicerad i: Aktuell hållbarhet

Publiceringsdatum:
måndag, 24 oktober, 2016

I dag finns ett glapp i internationell lagstiftning. Företagens människorättskränkningar är svåra att komma åt. Det behövs ett bindande internationellt ramverk som fastställer företagens juridiska ansvar och motverkar deras straffrihet.

Den 24–28 oktober samlas den arbetsgrupp inom FN som har i uppdrag att utveckla riktlinjerna kring denna akuta fråga. Sverige bör aktivt stödja och delta i detta arbete! 

Vi ser i vårt arbete för globala rättvisefrågor upprepade exempel på företag, både svenska och utländska, som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljö utan att behöva stå till svars. Allmänheten kan dagligen läsa avslöjanden om skandaler som barnarbete hos underleverantörer i Pakistan, dödsolyckor och fabrikras i klädindustrin i Bangladesh, oljeutsläpp i Amazonas, undermåliga arbetsvillkor och kränkningar av organisationsrätten på vingårdar i Sydafrika och palmoljeföretagens skövling av regnskog i Indonesien. Listan på kränkningar och länder där det förekommer kan göras lång.

Nu i oktober samlas återigen FN:s mellanstatliga arbetsgrupp som har i uppdrag att ta fram ett fördrag gällande transnationella företag och deras ansvar att respektera mänskliga rättigheter. Det skulle bli det första bindande internationella regelverket för att hålla företag ansvariga för sina brott.

Det finns flera skäl till varför fördraget behövs. Fördraget skulle innebära ett bättre skydd för medborgare, människorättsförsvarare och miljö. Luckorna i rådande lagstiftning är många. Det är svårt att ställa företag till svars som exploaterar människor och miljö. Detta är orimligt och odemokratiskt i den allt mer globaliserade värld vi lever i.

Det skulle också gynna de företag – både svenska och från andra länder – som i dag försöker ta sitt ansvar och som värnar om de mänskliga rättigheterna i sin verksamhet. Många företag efterfrågar ett fördrag som skulle innebära att alla företag tvingas följa samma normer.

Den svenska regeringen bör stötta arbetet för att visa att de menar allvar med sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Inte som i dag ställa sig passivt bakom EU:s kritiska hållning.

Undantagen är Frankrike och Nederländerna som nu valt att avvika från EU:s hållning och själva aktivt deltar i förhandlingarna. Argumenten från EU:s håll är dessutom svaga och ohållbara. EU hävdar till exempel att ett bindande regelverk skulle underminera arbetet med de redan existerande vägledande principerna för företag och mänskliga rättigheter. Men detta påstådda motsatsförhållande verkar snarare som ett försök att underminera arbetet för ett bindande regelverk än något annat.

Staters skyldighet att skydda mänskliga rättigheter inkluderar både mjuka åtgärder som samarbete med företag, och juridiskt bindande regleringar. Vägledande principer och andra frivilliga riktlinjer till trots så visar den utbredda straffriheten som råder för företag – att ett bindande regelverk behövs. EU menar också att företagen bör bjudas in till förhandlingarna. Men europeiska stater bör inte tillåta transnationella företag och näringsliv att delta i förhandlingar utan bör i stället självständigt utöva sin makt som lagstiftare.

Vi uppmanar den svenska regeringen att ta sitt ansvar och aktivt delta i den mellanstatliga arbetsgruppen. Att ställa sig bakom arbetet med att ta fram ett bindande regelverk skulle signalera att Sverige försvarar mänskliga rättigheter och tar sitt ansvar för miljön på allvar. Det är hög tid att sätta stopp för företagens kräkningar av mänskliga rättigheter!

Anna Lindenfors, generalsekreterare, svenska sektionen av Amnesty International
Annelie Andersson, talesperson investering och företagsansvar, Latinamerikagrupperna
Gabi Björsson, generalsekreterare, Afrikagrupperna
Rebecka Jalvemyr, kanslichef, FIAN Sverige
Andrea Söderblom-Tay, ordförande, Jordens Vänner
Ulrika Urey, kanslichef, Fair Action

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion

“Vi behöver slå vakt om allas rättigheter och organisera oss för ett rättvist, inkluderande och solidariskt samhälle”

2022 års valutgång är en viktig påminnelse om att demokrati och mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras, i Latinamerika och i Sverige.

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion